Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

U18 izlasei izšķirošā cīņa par Eiropas ceturtdaļfinālu

© fibaeurope.com

Latvijas U18 vīriešu basketbola izlase trešdien, 30. jūlijā, plkst. 18:30 tiksies ar Francijas junioriem. Uzvara nodrošinās trešo vietu E grupā un ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu. Der arī zaudējums ar 1-2 punktu starpību, savukārt lielākas neveiksmes gadījumā atliks cerēt uz Lietuvas zaudējumu Polijai.

Neraugoties uz to, ka Francija piedzīvoja neveiksmes pirmajās trīs E grupas spēlēs, nedrīkst nenovērtēt šīs komandas potenciālu. "Les Bleus" jaunā maiņa pirms diviem gadiem izcīnīja sudraba medaļas Eiropas U16 čempionātā Ventspilī, Panevēžā un Viļņā, kamēr latvieši finišēja desmitie. Tahara Aseda-Lježona (Tahar Assed-Liegeon) puiši par savu jaudu atgādinājuši arī Konjā, sagraujot Angliju (73:45) un Poliju (73:37).

Francijas sastāvā ir septiņi divmetrinieki (Latvijai trīs). Apvienojumā ar pretinieku atlētismu tas sola smagu cīņu otrajā stāvā, turklāt francūžu uzbrukums ir pietiekami labi organizēts. Par to liecina piektā vieta rezultatīvo piespēļu dalīšanā (vidēji 16,2 rezultatīvas piespēles). Jārēķinās, ka uzbrukuma iespējas būs ierobežotas, jo Francija vidēji atļāvusi pretiniekiem izmest tikai 59,2 metienus, turklāt perimetra iekšienē atļāvusi to darīt vismazāk – 35,0 reizes.

Par vēl vienu pretinieku priekšrocību uzskatāms sastāva dziļums – desmit spēlētāji vidēji laukumā pavadījuši vairāk nekā 10 minūtes, savukārt tikai divi spēlējuši ilgāk par 25 minūtēm. Groza tuvumā bīstamākie vīri ir spēka uzbrucēji Smoks un Kaba, kuru rēķinā ir gandrīz puse komandas realizēto divpunktu metienu. Saspēles vadītājus Kordiņjē un Mišelu papildina daudzpusīgi uzbrucēji, respektīvi, briesmas var gaidīt no daudziem.

Latvijas rindās visvairāk izcēlies uzbrūkošais aizsargs Rihards Lomažs. Tukuma dzimušais un Talsos pie trenera Arkādija Bajāra augušais spēlētājs vidēji spējis pretinieku grozos samest 14,2 punktus, kā arī savācis 3,2 atlēkušās bumbas, izdarījis 2,2 rezultatīvas piespēles un izprovocējis 4,2 piezīmes. Viņa lielākais brīdis pienāca spēlē pret Lietuvu, kad atspēlēšanās laikā Lomažs 130 sekundēs realizēja četrus tālmetienus.

Grupu turnīrā stabilākais Latvijas spēlētājs bija spēka uzbrucējs Rinalds Mālmanis. Valmierietis 10,0 punktus papildinājis ar 5,8 izcīnītām bumbām zem groziem un 3,2 izprovocētiem pārkāpumiem. Uzbrucēja Ervīna Mežnieka rēķinā 8,4 punkti un 5,8 atlēkušās bumbas, savukārt mazie spēlētāji Artūrs Grīnbergs un Rauls Avenītis iespēlējušies turnīra gaitā.