Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Apinis ar sezonas rekordu izcīna Eiropas zeltu, triumfs arī Silovam

© Sportacentrs.com

Šorīt Velsas pilsētā Svonsī notiekošajā Eiropas čempionātā vieglatlētikā diska mešanā startēja mūsu titulētākais paralimpietis Aigars Apinis. Par trim centimetriem uzlabojot savu šīs sezonas labāko rezultātu, kas nu ir 19.68 m, Apinis pārliecinoši guva savu kārtējo panākumu – Eiropas čempiona titulu. Zelta medaļu izcīnīja arī Dmitrijs Silovs, kurš bija labākais šķēpmešanas sacensībās.

Trenera Alda Šūpulnieka audzēknis startē medicīniskajā grupā F52, Eiropas čempionātā viņam šajā kategorijā bija pieci konkurenti. Aigaram Apinim, kurš sektorā devās kā priekšpēdējais, pieder pasaules rekords diska mešanā, ko viņš uzstādīja pagājušā gada vasarā Francijas pilsētā Lionā – 21.06 m. Šosezon 41 gadu vecais latvietis disku bija raidījis 19.65 m tālumā. Viņa konkurentu personiskie un sezonas rekordi šiem rādītājiem ievērojami atpalika.

Ratiņnieku diska mešana no ierastās atšķiras ar to, ka paralimpieši tiek piestiprināti pie speciāla statīva un izpilda visus sešus mēģinājumus pēc kārtas. Kad bija pienākusi mūsu sportistu kārta doties sektorā, divi konkurenti jau bija uzstādījuši savus personiskos rekordus, tomēr no Apiņa sezonas labākā rezultāta tie atpalika sešus un vairāk metrus. Galvenais sāncensis uz čempiona titulu tobrīd bija polis Roberts Jahimovičs, kuram ceturtajā mēģinājumā bija padevies 16.77 m tāls raidījums.

Aigars Apinis visos savos sešos mēģinājumos nodemonstrēja lieliski stabilitāti, bet labāko rezultātu sasniedza ar priekšpēdējo metienu (18.76, 19.64, 19.57, 18.48, 19.68, 19.06). Ar rezultātu 19.68 m mūsu paralimpietis uzlaboja savu sezonas rekordu par trim centimetriem. Par Eiropas vicečempionu ar rezultātu 16.77 m kļuva polis Roberts Jahimovičs, bet bronzas medaļu ieguva Slovēnis Henriks Planks (14.29 m). Diska mešana bija vienīgā disciplīna, kurā Apinis startēja šajā Eiropas čempionātā.

Zelta medaļu Latvijai šodien izcīnīja arī Dmitrijs Silovs. F37/38 grupā startējošais sportists raidīja šķēpu 47,32 metru tālumā, labojot savu personisko rekordu par 70 centimetriem. Tuvāko sekotāju Oleksandru Dorošenko Silovs apsteidza par vairāk nekā pieciem metriem. Jāpiebilst, ka Latvijas pārstāvja uzvarai būtu pieticis ar jebkuru no pieciem ieskaitītajiem mēģinājumiem. F56 grupā šodien startēja šķēpmetēja Diāna Dadzīte. Ar 16,31 metru latviete ieņēma ceturto vietu, no bronzas medaļas atpaliekot nieka četrus centimetrus.

Pulksten 20.10 šķēpmešanā startēs arī Liene Gruzīte un Taiga Kantāne, bet pulksten 20.45 paredzēts Edgara Berga dalība lodes grūšanā. 22.augustā sacensības būs tikai vienam Latvijas paralimpietim – Edgaram Kļaviņam, kurš pulksten 19.58 piedalīsies 400 metru skrējienā. Latvijas sportistiem Eiropas čempionāts noslēgsies ar sacensībām sestdien, 23.augustā. Tad jau priekšpusdienā pulksten 11.45 uz startu diska mešanā dosies Taiga Kantāne un Ingrīda Priede.