Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Jūrmalā šodien startēs CEV "Satellite" turnīrs

© Jānis Celmiņš

ūrmalā, Majoru pludmalē (pie Baltic Beach Hotel) ceturtdienas pēcpusdienā startēs Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) „Satellite” turnīrs, kas pēdējo piecu gadu laikā ir vērienīgākais pludmales volejbola notikums Baltijas valstīs. Ceturtdien tiks aizvadītas valstu kvalifikācijas turnīra spēles par tiesībām spēlēt kvalifikācijā, piektdien plānota kvalifikācija, sestdien un svētdien pamatturnīra cīņas.

Šis turnīrs pirmo reizi ir iekļauts Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) 2014. gada oficiālajā pludmales volejbola kalendārā un starptautiskajā turnīru sistēmā. Speciāli šim turnīram Jūrmalas pludmalē tiek būvēts grandiozs stadions ar vairāk nekā2500 skatītāju sēdvietām. Turnīra organizatori paveikuši visu iespējamo, lai līdzjutējiem šis pasākums paliktu spilgtā atmiņā.

Jā, gribētos, lai spēcīgāks būtu dalībnieku sastāvs, taču to realizēt nav izdevies. Kā sarunā ar portālu Sportacentrs.com pastāstīja Jūrmalas turnīra seja Aleksandrs Samoilovs, tad šajā nedēļas nogalē citās Eiropas valstīs risinās nacionālie čempionāti (Latvijā tas notiks no 5.- 7. septembrim), tāpēc vairākas Eiropas vadošās komandas no domas uz Latviju bijušas spiestas atteikties. Ja nacionālās federācijas visas sezonas garumā finansiāli atbalsta komandas, tad tām ir arī tiesības uzstāt uz komandas dalību nacionālajos čempionātos. Tāpat pēdējā brīdī no sacensībām atteicies spēcīgākais Krievijas duets Konstantīns Semjonovs un Vjačeslavs Krasiļņikovs... Žēl!

Skaidrs, ka izšķirošie notikumi CEV „Satellite” turnīrā risināsies sestdien un svētdien, bet kvalifikācijas turnīra spēkos līdzīgais dalībnieku sastāvs liek domāt, ka aizraujošākās cīņas varētu risināties piektdien, kad Jūrmalas smiltīs tiks izspēlētas astoņas vietas uz kvalifikācijas turnīru. Ceturtdienas pievakarē (precīzi spēļu laiki joprojām nav zināmi, taču pieļaujams, ka spēles sāksies pēcpusdienā) tiks izspēlētas valstu kvalifikācijas turnīra spēles, kurās dalību ņems Latvijas, Austrijas un Krievijas pludmales volejbolisti.

Sacensību organizatori jau paziņojuši astoņas komandas, kuras startēs pamatsacensībās sestdien un svētdien. Starp tām ir arī trīs Latvijas dueti. Kā pirmie būs izsēti pasaules ranga līderi Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Tāpat pamatsacensībās startēs arī Mārtiņš Pļaviņš un Aleksandrs Solovejs, bet ar īpašo organizatoru ielūgumu pamatturnīrā uzreiz piedalīties varēs Rihards Finsters un Edgars Točs. No Latvijas duetiem ceturtdien smiltīs redzēsim Ruslanu Sorokinu/Edvartu Buividu, Haraldu Regžu/Armandu Āboliņu un Tomu Šmēdiņu/Viktoru Koržeņeviču. Pēdējais smiltīs atgriezīsies pēc ilgāka pārtraukuma.

Valstu kvalifikācijā vislabākajās pozīcijās no Latvijas komandām atrodas Ruslans un Edvarts, kuriem, lai iekļūtu kvalifikācijā jāuzvar tikai viens mačs. Viņu pretinieki noskaidrosies Āboliņa/Regžas un Šmēdiņa/Koržeņeviča mača uzvarētāji. Tieši abu pēdējo duetu cīņa ceturtdien atklās valstu kvalifikācijas turnīru. Visi mači ceturtdien risināsies otrajā laukumā, kamēr centrālais vēl tiks gatavots piektdienas, sestdienas un svētdienas mačiem.

Par turnīra galvenajiem favorītiem viennozīmīgi saucami pasaules ranga līderi Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuriem pamatturnīrā konkurenci centīsies sastādīt citi mūsu vadošie dueti, kā arī franči Jozefs Krū/Eduards Roulendsons, igauņi Kristo Kollo/Rivo Vesiks, kā arī Krievijas pludmales volejbolisti. Kvalifikācijas dalībnieku vidū ir arī austrieši Jorge Vucls un Daniels Mulners. Domājams, ka arī šis duets varētu aizkļūt, iespējams, pat līdz svētdienas mačiem.

Labas ziņas tiek saņemtas arī no sinoptiķiem, kuri sestdien un svētdien prognozē skaidru laiku, bez lietus. Viens no turnīra organizatoriem Andris Blaka sarunā ar portālu Sportacentrs.com iepriekš pus pa jokam pauda, ka skatītājiem tribīnēs lietus mākoņus jābūt gataviem izdzenāt ar senlatviešu deju palīdzību.

Sestdienas un svētdienas spēles (no centrālā laukuma) līdz pat pusfināliem tiešraidēs būs vērojamas Sportacentrs.com TV, bet abi pusfināli, kā arī medaļu cīņas – TV6 tiešraidē. Tāpat par notikumiem Jūrmalā visa turnīra gaitā operatīvāko informāciju savā Twitter.com kontā sola sniegt arī šo rindu autors Jānis Celmiņš - https://twitter.com/JanisCelmins