Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports

Īrijas latviete iekļūst pasaules finālā akadēmiskajā airēšanā

© Scanpix

Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā turpinās pasaules čempionāts akadēmiskajā airēšanā. Īriju pārstāvošā latviete Sanita Pušpure šodien aiz muguras atstāja olimpisko čempioni un pārliecinoši iekļuva elites finālā. Bet tikmēr Latvijas vadošā airētāja un labākais divnieks rīt brauks vien D finālā.

Īrijas latviete Sanita Pušpure (32), kura agrāk pārstāvēja Latviju, šodien demonstrēja lielisku sniegumu pasaules čempionāta pusfinālā. 2000 metru braucienā viņa visu laiku bija trešajā vietā, kas galu galā deva ceļazīmi uz A finālu. Savā braucienā latviete pārspēja ne tikai Londonas olimpiskā sešinieka dalībnieci (amerikāniete), bet arī olimpisko čempioni Mirku Knapkovu, kura ir arī 2014. gada Eiropas čempione.

Kā jau ziņots, šī gada Eiropas čempionātā viņa izcīnīja 3. vietu, kas ir nozīmīgā medaļa viņas karjerā. 2004. gadā Sanita Pušpure kā Latvijas pārstāve ieguva pasaules Universiādes čempiones titulu. 2006. gadā viņa pārcēlās uz Īriju. Latviešu airētāja kā Īrijas pārstāve kvalificējās Londonas olimpiskajām spēlēm, kur izcīnīja 13. vietu.

Šodien vienpadsmit vīriešu pārairu divnieki bija sadalīti pa diviem "mazajiem" pusfināliem, kuros noskaidroja C un D finālistus. Krišs Kalniņš (20) un Gints Zunde (20) savā braucienā ar 06:44.210 palika pēdējie un nekvalificējās C finālam. Turpinājumā viņiem būs jāstartē D finālā, kur uzvara dos vien 19. vietu sacensību noslēgumā. Tādā pašā līmenī nokļuvusi arī Latvijas vadošā airētāja Elza Gulbe (21).

Kā jau ziņots, 2016. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas sistēma paredz, ka Riodežaneiro startēs 29 sieviešu pārairu vieninieki. Eiropas čempionātā tiks sadalītas trīs ceļazīmes. Droši vien vieglāk būs kvalificēties 2015. gada pasaules čempionātā, kur būs deviņas ceļazīmes - tas nenozīmē, ka jātiek labāko deviņniekā, jo olimpiskajā kontekstā PČ netiks skatītas tās airētājas, kuras kvalificēsies kontinentālajos čempionātos.