Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

"Dinamo" pēc piecu gadu pārtraukuma viesosies Toljati

© f64

Kontinentālās hokeja līgas septītās sezonas piekto maču šovakar pulksten 18:00 aizvadīs Rīgas "Dinamo", kas izbraukumā tiksies ar četrās spēlēs divus punktus sakrājušo Toljati "Lada", kura līgā atgriezusies pēc četru gadu pārtraukuma. Tiešraide kanālā "Viasat Sport Baltic".

Kontinentālās hokeja līgas klubs Rīgas "Dinamo" jauno sezonu sāka ar trim rezultatīviem trāpījumiem vairākumā un 4:2 savā laukumā pret Minskas "Dinamo", taču sekoja divas neveiksmes: izlaists divu vārtu pārsvars un 2:5 pret Jaroslavļas "Lokomotiv", kā arī 1:2 pret "Sochi", kas sāncenšiem kļuva par pirmo panākumu kluba vēsturē. Rīdzinieki guva virsroku arī pirmajā mačā izbraukumā - svētdien pirmos vārtus sezonā guva Kaspars Saulietis, Marcels Hosa un Lauris Dārziņš, bet "Dinamo" piecu vārtu otrajā trešdaļā ar 3:2 pārspēja Ņižņekamskas "Neftekhimik".

Tikmēr nākamā pretiniece Toljati "Lada" ar četrās spēlēs sakrātajiem diviem punktiem Kontinentālās hokeja līgas kopvērtējumā apsteidz tikai Vladivostokas "Admiral" jeb komandu, kura pēc četriem mačiem joprojām ir pirmā punkta meklējumos. "Lada" sāka ar 2:5 savā laukumā pret Hantimansijskas "Yugra", bet sekoja 4:3 pagarinājumā pret "Neftekhimik". Pret Ņižņekamskas komandu spēlēts arī izbraukumā (2:4), bet pēdējo maču "Lada" aizvadīja sestdien, ar 2:4 atzīstot Sanktpēterburgas SKA pārākumu.

Spēli klātienē vēroja 6100 līdzjutēju, kas laika posmā no 2008. līdz 2010. gadam, kad Toljati "Lada" arī pārstāvēja Kontinentālo hokeja līgu, nemaz nebūtu iespējams, jo tobrīd hallē varēja satilpt nepilni trīs tūkstoši skatītāju. Komanda ziedu laikus piedzīvoja pirms desmit gadiem: 2003. un 2004. gadā "Lada" ierindojās trešajā vietā Krievijas Superlīgā, nākamajā sezonā izcīnīja sudraba godalgas, bet 2006. gadā kļuva par pirmo komandu no Krievijas, kura uzvarējusi Kontinentālajā kausā. Taču jau 2005. gada novembrī lielākā daļa spēlētāju finansiālu problēmu dēļ pameta vienību.

Tagad komanda atgriezusies augstākajā sabiedrībā un var lepoties ar spēcīgu vārtsargu līniju. Kanādietis Džefs Glāss bija Astanas "Barys", Novosibirskas "Sibir", Maskavas "Spartak" un Maskavas CSKA pirmais numurs, bet 2005. gadā viņš pārstāvēja Kanādas U20 izlasi un tika atzīts par pasaulē spēcīgākās junioru līgas CHL labāko vārtsargu. Tikmēr Iļja Ježovs pagājušajā sezonā atvairīja 93,4% sāncenšu metienu, bet "Lada" pievienojās tikai septembra sākumā.

Toljati "Lada" pirmos vārtus šosezon guva slovāku aizsargs Peters Podhradskis, turklāt to paveicot jau 49. sekundē. Pēdējos divus gadus viņš bija viens no Doņeckas "Donbass" aizsardzības balstiem, laukumā vidēji pavadot vairāk nekā 20 minūtes, bet izslēgšanas mačos rādītājs pārsniedza pat 22 minūtes. Tikmēr ievads nelāgs padevies Dmitrijam Vorobjovam, kurš sešu sezonu laikā nomainījis septiņas komandas, un 20 gadus vecajam Dmitrijam Ogurcovam - abu aizsargu lietderības koeficients pēc četrām spēlēm ir -5.

Uzbrukumā Toljati "Lada" ir tikai viens leģionārs - 29 gadus vecais čehu centra uzbrucējs Martins Zatovičs, kurš pēdējās divas sezonas bija "Karlovy Vary" kapteinis. Viņam četrās spēlēs divi precīzi metieni, bet rezultatīvākais ar pieciem punktiem ir Aleksandrs Čerņikovs. Tuvākajiem sekotājiem - Jurijam Petrovam un Semjonam Valuiskim - ir divi vārti un piespēle.

Pēdējais pagājušajā sezonā pārstāvēja Novokuzņeckas "Metallurg", kamēr Čerņikovs un Petrovs pārcēlās no Jaroslavļas "Lokomotiv", kur pavadīja pēdējos divus gadus. Pirms tam divas sezonas abi pārstāvēja Novosibirskas "Sibir", trīs sezonas spēlēja Toljati "Lada" rindās, divus gadus pārstāvēja Čeļabinskas "Traktor", bet pirmos soļus hokejā spēra Toljati, kur abi dzimuši 1984. gadā.

Vai Rīgas "Dinamo" izdosies apturēt Toljati divas ūdenslāses un pirmo reizi šajā sezonā izcīnīt divus panākumus pēc kārtas? Pēdējoreiz izbraukumā pret "Lada" spēlēts 2009. gada 16. novembrī, kad, Edgaram Masaļskim atvairot 30 no 33 metieniem, tika piedzīvots zaudējums ar 2:3. Sākums pulksten 18:00, tiešraide kanālā "Viasat Sport Baltic".