Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Vai Krievijai atņems 2018. pasaules futbola čempionātu?

© scanpix

Kad tiek piesauktas Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju, visbiežāk tiek pieminētas gaidāmās vai jau ieviestās sankcijas pret ekonomiku un politiķiem, taču pastāv vēl daudzas citas jomas, kurām tiek gatavotas vilka pases. Viena no šādām jomām ir sports. Visplašāk zināmās sankcijas sporta jomā bijušas deviņdesmitajos gados, kad no pasaules sporta aprites tika izslēgta tā laika Dienvidslāvija. Taču tagadējās sporta sankcijas pret Krieviju solās būt krietni skarbākas.

Krievijas sporta funkcionāri ir krietni iespringuši, jo Dāmokla zobens pār viņu galvām karājas jau ilgāku laiku. Kā pirmais atskaites punkts iespējamām sankcijām pret Krieviju tika izskatīta iespēja šīs valsts nacionālajai futbola izlasei neļaut piedalīties 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kā arī izslēgt Krievijas futbola klubus no dalības Čempionu līgā un Eiropas līgā. Šie turnīri jau ir sākušies, un krievi var noslaucīt pirmos aukstos sviedrus – šajā gadījumā proņeslo. Tas gan nenozīmē, ka, veidojot jaunu sankciju paketi, šis jautājums nevar kļūt aktuāls.

Vēl vairāk krieviem bikses trīc par 2018. gada pasaules čempionātu, kuram ir jānotiek Krievijā. Par čempionāta rīkošanas tiesību atņemšanu Krievijai nesāka runāt vakar vai aizvakar. Septembra sākumā pieņemto sankciju laikā par to tika runāts daudz skaļāk, un tas nozīmē, ka nākamo sankciju apstiprināšanas laikā sarakstā var tikt iekļauts arī 2018. gada čempionāts. Krieviem draud ne tikai čempionāta atņemšana, bet arī izslēgšana no UEFA un FIFA. Ja krieviem atņems šo dārgo spēļmantiņu, automātiski ies secen arī 2017. gada Konfederācijas kausa izcīņa. Krievija sevi mierina ar domu, ka FIFA un UEFA cenšas turēties tālāk no politikas, taču Dienvidslāvijas piemērs joprojām ir svaigs. Tāpat krievi sevi mierina ar domu, ka nez vai UEFA būšot tik drosmīga un atteikšoties no Gazprom sponsorēšanas miljoniem...

Oktobrī Sočos paredzēts pasaules čempionāta F1 posms, un arī tas nokļuvis potenciālo diskvalificējamo pasākumu sarakstā, taču rādās, ka krievi par šo pasākumu daudz neiespringst. Raug, posmu atcelšana F1 esot teju ikdiena, un pats svaigākais piemērs ir 2011. gads, kad politiskās nestabilitātes dēļ tika atcelts posms Bahreinā. Vēl pirms diviem gadiem posms tika atcelts Francijā. Tiesa, iemesli nebija politiski, bet gan finanšu trūkums... Pēdējā laikā tiek lēsts, ka FIA prezidents Žans Tods esot gatavs šādam notikumu pavērsienam, ka Soči tiek noņemti no trases.

Pasaules čempionāts futbolā un F1 posms ir divi nozīmīgākie sporta pasākumi, kuriem tuvākajā laikā jānotiek Krievijā, taču ir vēl vairāki sporta pasākumi, kuri var nokļūt zem āmura. Raug, pēc gada Kazaņā ir jānotiek pasaules čempionātam ūdens sporta veidos. Pasākums ir ļoti vērienīgs, taču Tatarstānas galvaspilsētā pagaidām var gulēt rāmi – Eiropas parlamentāriešiem šis notikums vismaz šobrīd nestāv līdzās futbolam un F1.

Zinot, ka krieviem pastāv tikai divi sporta veidi – futbols un hokejs –, krievus tramīgus padara pie viņiem plānotais 2016. gada pasaules čempionāts hokejā. Eiropas Parlamentā ļoti labi apzinās, ko krieviem nozīmē hokejs... šajā sakarā var būt arī cits konteksts. Ar katru gadu pasaules čempionāti kļūst pagalam šķidri, tāpēc ASV un Kanādas izlases par šo turnīru vispār varētu aizmirst un to boikotēt.

Tiesības rīkot pieminētos pasākumus Krievija jau ir ieguvusi, taču ir vēl vismaz divi lieli sporta pasākumi, kurus krievi grib redzēt savā valstī, – 2020. gada Eiropas čempionāts futbolā un 2021. gada vispasaules sporta spēles. Tas ir pasākums, kur tiek noskaidroti spēcīgākie sporta veidos, kuri nav iekļauti olimpisko spēļu programmā, un uz šā notikuma sarīkošanu ir pieteikusies Ufa. Ja krieviem netiks 2021. gada vispasaules sporta spēles, šaubos, vai to kāds Krievijā pamanīs, bet, ja viņiem ies secen futbola čempionāts, tad brūces sūrstēs ilgi. Kā zināms, tad 2020. gadā Eiropas čempionātam būs 60 gadu jubileja, un tiek plānots, ka tas notiks vairākās valstīs vienlaikus Eiropas labākajos stadionos. Viens no projektiem paredz, ka viena 1/8 vai 1/4 fināla spēle varētu notikt rekonstruētajā Lužņiku stadionā, kuram jābūt gatavam uz 2018. gada pasaules čempionātu. Balsojums par tiesībām piešķirt spēļu rīkošanu vēl tikai būs, un, zinot, kāds šodien Eiropā un pasaulē ir Krievijas tēls, atstājot Maskavu pie samovāra, balsotāji ne ar ko neriskēs. Vienkārši nenobalsos par labu Maskavai.