Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

LBL 24. sezona: Valters ilgojas pēc skandāliem, Višņēvics slavē “Liepāju”

© Sportacentrs.com

Jau rīt startēs “Aldaris” Latvijas Basketbola līgas 24. sezona, kurā 10 komandas cīnīsies par Latvijas čempiona nosaukumu. Vai finālā spēlēs abas pagājušā gada finālistes? Kura komanda būs “melnais zirdziņš”, un vai būs kāds skandāls? Uz šiem jautājumiem atbildēs basketbola virtuves zinošākie vīri – pieredzējušais basketbola treneris Varis Krūmiņš, sportacentrs.com basketbola apskatnieks Andrejs Siliņš, kā arī divi no pretrunīgākajiem mūsmāju ekspertiem –Valdis Valters un Pēteris Višņēvics.

Kurš ir galvenais favorīts uz Latvijas čempionāta zelta medaļām?

V.Krūmiņš : „Ventspils” un „VEF”. Domāju, ka šīm abām komandām tomēr ir vislielākā rocība, ja kādam spēle neaizies, tad ir arī reālākās iespējas sastāvu pastiprināt.

A.Siliņš: Par galvenajiem favorītiem uzskatu „Ventspils” basketbolistus, kuriem sastāvs šobrīd izskatās garāks un pieredzējušāks. Tāpat kurzemniekiem ir plašākas iespējas variēt ar taktiku.

V.Valters: Galvenie favorīti ir un paliek tie paši. Jautājums ir cits, kādas būs sastāva izmaiņas sezonas gaitā, pēc eirokausu beigām. Skaidrs, ka abi klubi, salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, ir kļuvuši vājāki un uz rezultātu starptautiskā līmenī šobrīd nav tendēti. „VEF” gadījumā jāgaida, kā beigsies Bērziņa „bumba” – ja nelabvēlīgi klubam, tad būs lielas problēmas. Pēc budžeta būtu jāuzvar rīdziniekiem.

P.Višņēvics: Nav manā garā teikt, ka par čempiontitulu cīnīsies pāris komandas. Par to cīnīsies visas komandas, kuras piedalīsies. Dažām veiksies labāk ,dažām nē. Daudzi piesauc budžetus, taču ne vienmēr tie spēlē noteicošās lomas. Pretendentu uz čempiontitulu ir vairāki – „Ventspils”, „VEF”, „Jēkabpils”, daļēji arī „Valmiera”, kura sezonas laikā varētu pastiprināties.

Kura no komandām kļūs par čempionāta „melno zirdziņu”?

V. Krūmiņš: Pirms sezonas grūti pateikt, jo čempionāta laikā mainīsies spēku samēri un sastāvi.  Skaidrs, ka,  ja „Barons” spēs saglabāt šādu sastāvu, kāds tas ir pieteikts šobrīd, tad nervi tiks pabojāti visiem pretiniekiem. Interesanta komanda ir „Jūrmalai” - vairāki jauni spēlētāji un Jeromanovs, kā pieredzējis saspēles vadītājs. Jāatzīmē arī „Liepāja”, taču šim klubam jau ir bijušas spīdošas pirmssezonas spēles, taču sezonas laikā kaut kas allaž ir pietrūcis.

A.Siliņš: Es nosauktu „Jūrmalu” – daudzskaitlīgs sastāvs, kurā it kā nav skaļu uzvārdu, taču tie spēlētāji, kuri pievienojušies ir kvalitatīvi – gan Jeromanovs, gan Laksa ir priekš LBL laba līmeņa spēlētāji.

V. Valters: Sezonas sākumā noteikti „Barons”, taču skaidrs, ka visu sezonu nespēlēs ne Kaspars Kambala, ne Kristaps Valters. Kopumā jāsaka, ka pārējo klubu izredzes iedzelt abiem favorītiem šogad ir lielākas, jo vadošie ir kļuvuši krietni vājāki. Augstāk nekā pagājušogad būs „Liepāja”.

P.Višņēvics: Es par „melno zirdziņu” dēvēju komandas, kuras var negaidīti parādīt labu sniegumu. Būdams uz vietas, es ar adrenalīnu asinīs gaidu „Saldus” spēles, komandā ir nomainījies sastāvs un saldenieki varētu pārsteigt. Redzēju BBL spēles, tādēļ noteikti jāmin pārsteidzoši saturīgais „Liepājas” sniegums – komanda bez zvaigznēm, spēlē ātri un mobili.

Kura no komandām kļūs par nākamās sezonas „pastarīti”?

V. Krūmiņš: „Latvijas universitāte” un BK „Jelgava”, pēdējiem daudz ko izšķirs jauno vefiešu sniegums.

A.Siliņš: Pēc sastāva un iespējām – „Saldus”, „Latvijas universitāte” un „Jelgava”.

V. Valters: Neesmu redzējis jaunās komandas – „Universitāti” un ”Jelgavu”.

P. Višņēvics: Par pastarīti sauc ģimenē jaunāko bērnu – tādēļ, šis apzīmējums man nepatīk, jo tad atliek tikai uzzināt gados jaunāko komandu. Domāju, ka par pastarīša lomu cīnīsies kādas 2-3 komandas.

Vai nākamajā LBL sezonā būs kāds skandāls?

V. Krūmiņš: Vienīgais, kas nāk prātā pēdējā laika kontekstā ir totalizatoru skandāls. Domāju, ka šajā jomā nekādas būtiskas izmaiņas nav notikušas – kamēr šie totalizatoru kantori sponsorēs klubus, tiesnešus un līgu, tikmēr nekas nemainīsies. Joprojām ir cilvēki, kuri tā plena naudu.

A. Siliņš: Es domāju, ka būs noteikti. Kad tad tādu nav bijis?

V.Valters:  Nav Valtera – nav skandālu. Atceros, ka manā laikā mēs paši speciāli radījām skandālus, lai palielinātu interesi par līgu. Kad vēl pats biju „VEF” klubā, tad speciāli karojām ar „Ventspili”. Diemžēl šodien vairs nav tādu ideoloģisku skandālu, kad satiekas divi pretēji noskaņoti viedokļi, koncepcijas. Par totalizatoriem es nerunāšu, tā ir slimība.

P. Višņevics: Gribētos, lai skandāli rodas basketbola laukumā, kad spēlētāji cīnās par uzvaru. Varētu pat teikt, ka esmu par šādiem skandāliem – sportiskā ziņā. Totalizatora tēma, manuprāt, ir izsmelta, jo spēlētāji ir sapratuši, ka nodarboties ar tām lietām ir tas pats, kas nodot savu tuvāko – pārdot miesīgu māti.