Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Šodien sākas LBL čempionāts

© F64

Ar četriem mačiem Mārupē, Valmierā, Jūrmalā un Jelgavā šodien sākas 24. Latvijas Basketbola līgas sezona. Par sešām vietām izslēgšanas turnīrā cīnīsies 10 komandas, bet lielākais līdzjutēju kairinātājs šobrīd solās būt ULEB Eirolīgas rekordists Kaspars Kambala.

Šobrīd uz starta līnijas stājušās desmit komandas, kuras cīnīsies par sešām vietām izslēgšanas spēlēs. Finanšu meklējumos vēl ir Latvijas Basketbola savienība, lai no jaunā gada kādu spēli ar līgas klubiem varētu aizvadīt arī iepriekšējās sezonas līgas dalībniece Latvijas U18 izlase. Jūrmala/Fēnikss vienības fārmkluba lomu pildīs pagājušās sezonas līgas dalībniece Turība. Savukārt vēl viena potenciālā līgas dalībniece Ogre izlēmusi šo sezonu tomēr aizvadīt LBL 2, neatsakoties no sapņa par dalību LBL nākotnē.

Arī šogad komandas aizvadīs dažādu spēļu skaitu, jo solīti pretī līga spērusi komandām, kuras piedalīsies ULEB Eiropas kausa izcīņā. VEF Rīga, kas spēlēs arī VTB Vienotajā līgā, ar astoņām komandām aizvadīs pa vienai spēlei izbraukumā, bet ar Ventspili spēlēs divus mačus – savā laukumā un viesos. LBL čempioni ventspilnieki ar visām komandām spēlēs divreiz, bet pārējās astoņas komandas, neskaitot potenciālās spēles ar U18 izlasi, savā starpā izspēlēs četrus riņķus, pamatturnīrā aizvadot 31 maču.

Playoff turnīrā arī šoreiz būs sešas komandas. Ceturtdaļfinālā savā starpā tiksies trešā labākā pamatturnīra komanda ar sesto un piektā – ar ceturto, bet pusfinālā tām pievienosies divas spēcīgākās līgas komandas. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētāja noskaidrošana noritēs līdz trim uzvarām, bet čempions tiks noskaidrots finālsērijā līdz četriem panākumiem.

Vismaz divas komandas sezonas beigās redz sevi ar LBL čempionu kausu rokās. Pirmkārt jau tā ir VEF Rīga, kuras rīcībā ir divi miljoni eiro, lai īstenotu šo mērķi. Līdz šim šīs sezonas modelis nav pārliecinājis par savu varēšanu. Gan mačs Sanktpēterburgas Zeņit septiņu basketbolistu sastāvā Utenā Jona Valančūna kausa izcīņā, gan sagrāve Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā pret Francijas vicečempioniem Strasbourg (63:92) apliecina, ka darāmā klubam vēl daudz, lai realizētu savas ambīcijas un atgūtu LBL čempionu titulu. Ne ātrāk kā pēc pusotra mēneša pēc traumas ārstēšanas tiek gaidīta Aigara Šķēles atgriešanās laukumā, bet Jānim Bērziņam šis laiks būs vēl ilgāks.

No izcīnītā LBL uzvarētāju kausa tik viegli šķirties netaisās deviņkārtējie līgas čempioni ventspilnieki, kuriem sarkanā lupata deguna priekšā būs četri bijušie Ventspils spēlētāji VEF Rīga rindās (A. Bērziņš, A. Strēlnieks, Timma un Zaķis). Papildinājumu sarakstā jāizceļ Žanis Peiners, Mārtiņš Meiers un amerikānis Mairs Četmens, kas pēc desmit gadu pārtraukuma atgriezies kluba rindās.

Tiesa, ventspilniekiem pārbaudes spēles nav bijušas tik veiksmīgas, kā gribētos, taču arī pretinieki ir bijuši spēcīgi. Piemēram, Klaipēdā Vlada Garasta kausa izcīņā Ventspils zaudēja diviem Eirolīgas klubiem – vietējai komandai Neptūnas un Žalgiris, galvenās lomas spēlējot ārzemniekiem. Arī BBL kausa izcīņā izcīnīta tikai trešā vieta, uzvarot Šiauliai (86:76), bet pirms tam pusfinālā zaudējums Liepājai/Triobet (70:71).

Tādējādi šobrīd vislabāk izskatās tieši liepājnieki, kuriem Ventspils piekāpās arī LOC kausa finālā (61:81). Liepājas/Triobet galvenajam trenerim LBL pirmā mača dalībniekam tālajā 1992. gadā Uvim Helmanim izdevies izveidot cīnītāju komandu. Kaut arī par karjeras beigšanu paziņojis Ivars Timermanis, saglabāti jau iepriekšējā sezonā Liepājā spēlējušie Mareks Jurēvičus un lietuviešu atspole Andrs Mažutis. Jēkabpilī ir pieredzējušie Veselovs, Kravčenko, Sirsniņš un Šeļakovs, bet Barons kvartāls rindās vismaz sezonas sākumā laukumā paredzējis iziet Eirolīgas jaunā formāta rekorda līdzīpašnieks gūtajos punktos (41 p.) Kaspars Kambala, kurš līgā nav spēlējis gandrīz

20 gadus, un pēc desmit sezonu pārtraukuma arī Kristaps Valters. Runā, ka viņam varētu pievienoties arī Sandis Valters.

Savukārt pēc totalizatora skandāla iepriekšējā sezonā visu triju LBL līgu basketbolisti pirms šīs sezonas ir parakstījuši deklarāciju par godīgu spēli, uzņemoties pienākumu neiesaistīties totalizatoros...

***

LBL kalendārs

1. oktobris

18:30 Barons kvartāls – LU

18:30 Valmiera – Jēkabpils

19:00 Jūrmala/Fēnikss – Liepāja/Triobet

19:00 Jelgava – VEF Rīga