Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Futbola spēļu sarunāšanas lietā varētu būt aizturēti septiņi cilvēki

© f64

Valsts policijas izmeklētajā lietā par futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos varētu būt aizturēti septiņi cilvēki, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka vienai no personām - uz mūžu no Latvijas futbola diskvalificētajam bijušajam Daugavpils kluba "Dinaburg" prezidentam Oļegam Gavrilovam - Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu.

Tiesas pārstāve Una Zīrāka aģentūrai LETA nenoliedza, ka pēc Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes lūguma tiesa šodien kādai personai piemēroja apcietinājumu. Viņa gan nebija tiesīga atklāt, kādā kriminālprocesā drošības līdzeklis piemērots. Citi lūgumi par drošības līdzekļa piemērošanu šodien nav saņemti.

Valsts policija sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) un Eiropas Futbola federāciju asociāciju (UEFA) aizturējusi vairāku personu organizētu grupu, kas Latvijā un ārzemēs nodarbojusies ar futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins aģentūrai LETA apstiprināja, ka aizturētie saistīti ar Daugavpils futbola klubu "Daugava".

"Daugava" un tās priekštece Daugavpils "Dinaburg" jau ilgstoši tikušas saistītas ar iespējamu spēļu sarunāšanu gan vietējā, gan Eiropas līmenī. Šajā jautājumā LFF saņēmusi dažādus ziņojumus no UEFA un totalizatoru likmju monitoringa kompānijas "Federbet".

Pagājušā gada oktobrī plašu ažiotāžu radīja bijušais "Daugava" nigēriešu uzbrucējs Stenlijs Ibe, kurš apgalvoja, ka komandā ikviens zina, ka vairāku spēļu rezultāti bijuši sarunāti. Pēc viņa vārdiem, vienības trenerim un spēlētājiem tiek maksāts par spēlēšanu pēc Gavrilova pasūtījuma.

Gavrilovs bija kluba "Dinaburg" prezidents un 2009.gadā tika uz mūžu diskvalificēts no Latvijas futbola. Vēlāk "Dinaburg" apvienojās ar "Daugavu", un Gavrilovs joprojām sastopams teju katrā "Daugavas" spēlē.

Starp policijas aizturētajām personām ir arī Gavrilovs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Portāls "Sportacentrs.com" vēsta, ka aizturēti arī "Daugavas" galvenais treneris Ivans Tabanovs no Moldovas, kā arī vienības futbolisti Aleksandrs Vlasovs un Jevgeņijs Kosmačovs.

Portāls "Sportacentrs.com" apgalvo, ka policijas reidus var piedzīvot vēl divi vai trīs Latvijas čempionāta klubi.

LFF prezidents Guntis Indriksons aģentūru LETA sacīja, ka cīņa pret spēļu rezultātu ietekmēšanu futbolā ir tikai pusceļā un LFF turpinās darbu, lai šo sērgu apkarotu. "Pēdējos divos LFF kongresos esmu teicis, ka šī sērga ir jāizskauž, vai arī vismaz tā jāpadara mazāka," pauda Indriksons. Viņš gan ir pārliecināts, ka ar vienu aizturēšanu neizdosies pilnībā likvidēt spēļu rezultātu ietekmēšanu.

"Darbs ir tikai pusceļā, bet esmu pārliecināts, ka pēdējie notikumi ir tikai sākums. Man vairākas reizes ir draudējuši, taču, neskatoties uz to, turpināsim darbu ar tiesībsargājošām iestādēm un UEFA, kas ir izvērsusi milzīgu kampaņu saistībā ar sarunāto spēļu apkarošanu. Nav jēgas spēlēt futbolu, ja šī sērga netiks iznīdēta. Tiesa, sarunātās spēles nav aktuāls jautājums tikai futbolā, bet arī citos sporta veidos. Līdz šim pret šo sērgu esam cīnījušies ilgi un turpināsim to darīt. Šobrīd mierīgi gulēt nedrīkst neviens," uzsvēra Indriksons, no plašākiem komentāriem gan atturoties.

"Pēdējā kongresā aicināju cilvēkus, ka ir pēdējais brīdis, lai visu izstāstītu. No tiem trīs četri manī ieklausījās un atnāca pie manis. Paldies viņiem par to," teica Indriksons, piebilstot, ka vēl joprojām aicina Latvijas futbola sabiedrību iesaistīties un doties pie LFF, lai ziņotu par sarunātajām spēlēm un palīdzētu apkarot šo problēmu, jo var pienākt brīdis, kad federācija vairs nevienu uzklausīt nevarēs.

Kā ziņots, šovasar cīņai pret spēļu sarunāšanu sportā rosināti grozījumi Krimināllikumā.

Nākamo Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta spēli "Daugavas" komandai paredzēts aizvadīt svētdien, kad gaidāms pilsētas derbijs pret "Daugavpili". "Daugava", kas ir 2012.gada Latvijas čempione, patlaban turpina saspringtu cīņu par čempionāta godalgām.

Daugavpils vārds saistībā ar spēļu rezultātu sarunāšanu tiek minēts jau vairākus gadus. 2009.gadā "Dinaburg" vienība tika izslēgta no virslīgas, bet tās prezidents Gavrilovs un galvenais treneris Tamazs Pertija uz mūžu diskvalificēti no Latvijas futbola.

Vēlāk "Dinaburg" apvienojās ar "Daugavu", bet nākamajā gadā Pertijam tika atcelta mūža diskvalifikācija, un pašlaik viņš vada Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta vienību Rīgas "Skonto". Savukārt Gavrilovam mūža diskvalifikācija joprojām ir spēkā, tomēr viņš sastopams teju katrā "Daugavas" spēlē.

Baltijas futbola klubu turnīra organizatori jau 2007.gada martā "Dinaburg" izslēdza no sacensībām, jo bija radušās aizdomas par negodīgu rīcību. Vienā no mačiem "Dinaburg" futbolisti viesos ar 0:2 zaudēja Igaunijas komandai Narvas "Trans", abus vārtus ielaižot spēles izskaņā. Pēc spēles vairāki Igaunijas masu mediji izteica aizdomas, ka spēles iznākums nav bijis objektīvs un, iespējams, mačs bijis "sarunāts". Internetā atrodamajos spēles fragmentu videoierakstos bija redzams, ka abus vārtus Daugavpils komanda zaudēja pēc rupjām kļūdām. Epizodēs bija novērojama "Dinaburg" spēlētāju sliktā un pasīvā darbība aizsardzībā.

Pēc diviem gadiem "Dinaburg" apvienojās ar "Daugavu", kas pēcāk arī tika vainota vairākās aizdomīgās spēlēs. Vēl pagājušā gada vasarā Daugavpils vienība UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā ar 1:7 piekāpās Zviedrijas klubam "Elfsborg", bet pāris mēnešus pēc šī dueļa bijušais kluba uzbrucējs Ibe portālam "Sportacentrs.com" atklāja, ka vienības ģenerāldirektors Romāns Lajuks cīņas gaitā saņēmis instrukcijas par vēlamo dueļa rezultātu pa telefonu, ko centies slēpt zem papīra lapām.

Tieši pirms gada Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons paziņoja, ka totalizatora skandālā iesaistītās Daugavpils "Daugavas" gadījumā sagaidāms tikai viens ceļš - krimināllieta un tiesas process.

Tikmēr šovasar izmeklētāji no totalizatoru likmju monitoringa kompānijas "Federbet" paziņoja, ka aizdomīga bijusi arī Latvijas futbola komandas Rīgas "Daugava" UEFA Eiropas līgas spēlē pret Skotijas vienību "Aberdeen", kuras rezultātu, visticamāk, iespaidojuši Āzijas bukmeikeru sindikāti. Aberdīnā notikušajā spēlē pirmajā puslaikā "Aberdeen" komandai bija milzīgs pārsvars, tomēr Rīgas "Daugava" ielaida vien vienus vārtus. Neskatoties uz šo faktu, jau pārtraukumā sociālajos tīklos tika runāts, ka kopā cīņā tiks gūti vismaz 4-5 vārti, kas arī notika, rīdziniekiem ciešot neveiksmi ar 0:5.

"Federbet" savā Eiropas Parlamentam (EP) adresētajā gada pārskatā šī gada jūnija sākumā pieminēja sešas aizdomīgas spēles Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionātā. Divas no pārskatā minētajām spēlēm risinājušās šosezon, turklāt abās piedalījušās "Jūrmalas" un "Ventspils" komandas. Pirmajā mačā aprīlī "Ventspils" uzvarēja savā laukumā ar 3:1, bet aizdomīgas bijušas likmes par mačā gūtiem vairāk nekā 3,5 vārtiem. Savukārt maijā viesos "Ventspils" triumfēja ar 6:0, bet aizdomīgas bijušas likmes uz kurzemnieku uzvaru.

Tieši "Jūrmalas" klubs, kas nonācis pamatīgās finansiālās problēmās, šosezon visnotaļ bieži tika minēts aizdomīgo spēļu sakarā. Zīmīgi, ka jūlijā par aizdomīgu tika uzskatīta tieši Daugavpils "Daugavas" un "Jūrmalas" cīņa Latvijas čempionāta ietvaros. Spēlē, kas 7.jūlijā norisinājās Daugavpilī, ar rezultātu 3:2 uzvarēja "Daugavas" futbolisti, bet UEFA saistībā ar šo dueli sāka izmeklēšanu. Šosezon vairākas aizdomīgas "Jūrmalas" komandas spēles šķetinājusi gan LFF, gan "Federbet".

Februārī "Jūrmalas" klubs tika diskvalificēts no "SMScredit.lv" virslīgas Ziemas kausa izcīņas turnīra. Lai gan oficiālā informācija vēstīja, ka tas noticis vairākkārtēju turnīra nolikuma punktu neievērošanas dēļ, par īsto iemeslu futbola sabiedrībā tika uzskatīta tieši spēļu sarunāšana.

Tikmēr Lietuvas futbola čempionātā divu maču diskvalifikāciju par spēļu rezultātu ietekmēšanu saņēma pieredzējušais Latvijas futbola pussargs Mihails Ziziļevs. Pašlaik 40 gadus vecais Ziziļevs, kurš karjeras laikā divas spēles aizvadījis arī Latvijas valstsvienībā, šosezon spēlē Klaipēdas "Granitas" komandā, bet pirms tam kopš 2010.gada pārstāvēja Daugavpils "Daugavu".

Aktīvi pret spēļu sarunāšanu cīnās Igaunija, kuras Futbola asociācija pērn uz mūžu diskvalificēja U-21 valstsvienības spēlētāju Elvisu Līvamegi, bet Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) astoņiem šīs valsts komandas Narvas "Trans" spēlētājiem, kas bija iesaistīti spēļu rezultātu sarunāšanā, piesprieda gada diskvalifikācijas. Septembrī igauņu futbolists Jaroslavs Dmitrijevs par spēļu rezultātu ietekmēšanu saņēma mūža diskvalifikāciju.

Vēl pirms diviem gadiem autoritatīvās "Sportradar" kompānijas veiktajā pētījumā Latvijas futbola čempionāts tika ierindots Eiropas korumpētāko līgu pirmajā desmitniekā.