Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Viedoklis: Latvijas futbolā būs pirmā nopietnā tīrīšana

Šodien kļuva skaidrs, ka Latvija futbolā beidzot ir atrasti reāli un taustāmi pierādījumi spēļu nelikumīgā ietekmēšanā. Žurnālisti un futbolam tuvu stāvošas personas par šādu rīcību no vairāku Latvijas klubu puses ir rakstījuši un ziņojuši jau vairākas reizes, taču šoreiz biktstēva lomā ir nevis vietējie klerki, bet Eiropas Futbola federāciju asociācija un Latvijas valsts policija.

Konkrētajā gadījumā uzmanības centrā ir Daugavpils „Daugava”, klubs kurš vēl pirms vairākiem gadiem ticis izmests gan no Baltijas kausa izcīņas, gan Latvijas čempionāta. Kluba prezidentam Oļegam Gavrilovam ir piespriesta mūža diskvalifikācija, kas teorētiski nozīmē, ka viņš ir ārpus futbola, taču reāli šis cilvēks joprojām nosaka „Daugavas” mērķus, spēlētāju sastāvu un spēļu iznākumus. Jau vairākus gadus LFF atklāti ignorēja šo parādību, par ko tai ik pa laikam atgādināja žurnālisti.

Vēl pirms gada sportacentrs.com portālā bija interesants videomateriāls, kurā jebkuram interesentam bija iespēja iepazīties ar profesionāla bukmeikera argumentētu viedokli un pierādījumiem, ka „Daugava” Čempionu līgas spēlē pret zviedru „Elfsborg” speciāli zaudējusi ar lielu rezultāta starpību. Vēl vairāk – viens no kluba leģionāriem Stenlijs Ibe atklātā tekstā pateica, kas un kā nosaka „kārtību” spēļu laikā.

Latvijas Futbola federācija šajā jomā ir darbojusies nolaidīgi. Daugavpils klubs nebūt nav vienīgais, kurš atrodas UEFA un citu atbildīgo institūciju redzeslokā. Latvijas futbolā ir vēl vismaz divi futbola klubi, kuri tiek turēti aizdomās par negodīgām darbībām, un, visticamāk, ka vairākiem „futbolistiem” tuvākajā laikā būs jābeidz savas profesionālās gaitas.

Šodien preses konferencē, kurā LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis uzstājīgi centās medijus pārliecināt, ka „federācijai visos pieņemtajos lēmumos ir bijusi pilnīga taisnība”, ir, maigi izsakoties, liekulīga rīcība. Ja nebūtu dažu jau minēto žurnālistu, kuri jau vairākus gadus interesējas par šīm lietām un ir pat atraduši dzirdīgas ausis starptautiskās institūcijās, tad šodien šādas preses konferences un nekādu aizturēšanu nebūtu. Federācija pret Gavrilovu, „Jūrmalu” un vēl pāris kauna traipiem ir izturējusies impotenti – nekādas reakcijas. Vēl vairāk, līdzīgi kā populārajā Džordža Lūkasa sāgā „Zvaigžņu kari”, nav teikts, ka pašā federācijā nesēž kāds tumšais spēks. Interesanti, ka šādu scenāriju nenoliedz pats Mežeckis, atzīstot, ka garantijas par LFF darbiniekiem viņš nevarot dot.