Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Gulbis apspēlē Foņīnī un Tīmu, triumfē Budapeštas paraugturnīrā

© Scanpix/AP

Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis uzvarējis Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā notiekošajā paraugturnīrā “Tennis Classics”. Pusfinālā viņš ar 9:8(6) uzveica itālieti Fabio Foņīni, bet finālā ar 9:7 pieveica savu treniņpartneri, austrieti Dominiku Tīmu.

2014. gada ATP sezonu Ernests Gulbis noslēdza pēc Bāzeles turnīra, kurā piekāpās Bornam Čoričam. Uz Parīzes ATP Masters sacensībām Latvijas tenisa līderis nedevās pleca savainojuma dēļ. Nepilnu mēnesi vēlāk Ernesta veselības stāvoklis ir pietiekami labā stāvoklī, lai piedalītos paraugturnīrā Ungārijā.

Paraugturnīrs “Tennis Classics” Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā notiek jau no 2008. gadā un tiek izspēlēts vienas dienas laikā. Pērn sacensībās piedalījās Žo Vilfrīds Tsonga, Tomijs Hāss, Gaels Monfīss un Markoss Bagdatis, bet šogad līdzās latvietim uz sacensībām bija uzaicināts kanādietis Milošs Raoničs, itālietis Fabio Foņīni un austrietis Dominiks Tīms. Organizatoriem vienu spēlētāju gan nācās nomainīt – ATP finālturnīrā savainojumā iedzīvojās Raoničs, kura vietu ieņēma vācietis Filips Kolšraibers.

Turnīra formāts paredzēja, ka vispirms tiekizspēlēti divi pusfināli, kuru uzvarētāji tiekas finālā. Gulbis spēlēja pirmajā pusfinālā un viņam pretī stājās labi zināmais itālietis Foņīni. Mača sākumā tam nopietnāk piegāja Gulbis, kurš ceturtajā geima tika pie breika. Jāsaka – ar diezgan lielu pretinieka palīdzību, kurš pieļāva divas dubultkļūdas.

Tā kā cīņas uzvarētājs tika noteikts izspēlējot vienu setu, Itālijas tenisistam bija pietiekami daudz geimu, kuros viņš varēja cerēt atgūt breiku. Gulbis šādas iespējas nedeva līdz pat 15.geimam, kad trīs kļūdas pēc kārtas deva 0:40 situāciju. Vienu breikbumbu Ernests atspēlēja, bet pēc tam izsita autā.

Foņīnī viegli uzvarēja savu serves geimu, bet pie 8:8 bija jāspēlē taibreiks. Gulbis tajā ātri ieguva ievērojamu pārsvaru (7:1), taču gandrīz pamanījās to izlaist (7:6). Divas Foņīni kļūdas ļāva tikt pie mačbumbām, no kurām izmantota jau pirmā ar “serve&volley” taktiku. Taibreikā 10:6 un mačā 9:8 Ernesta labā.

Finālā latvietim bija jāspēlē pret savu treniņpartneri Dominiku Tīmu, kurš ar 9:8(5) uzveica vācieti Filipu Kolšraiberu. Tīmam Ernests bija zaudējis pēdējā savstarpējā duelī – “US Open” sacensībās piecos setos. Šodienas mačs oficiālajos rezultātos gan netiks ierakstīts, tomēr bija uzskatāms par pietiekami principiālu dueli.

Tīmam jau pašā cīņas sākumā bija iespēja tikt pie breika, taču Gulbis atspēlējās no 15:40 situācijas. Uzreiz pēc tam latvietis trīs reizes izcili nospēlēja pie tīkla, iegūstot trīs breikbumbas sev. Tīms prata atspēlēt tikai divas. Septītajā geimā Gulbis ieguva vēl vienu breiku – šoreiz austrietis kļūdījās, mēģinot tikt galā ar Gulbja “svecēm” (pāri celtajām bumbām).

Samazināt Gulbja pārsvaru Tīms varēja astotajā geimā, taču atkal neizmantoja divas breikbumbas – Ernests atzīmējās ar labām servēm. Identiska situācija – divas breikbumbas – Austrijas tenisistam arī desmitajā geimā. Šoreiz Ernests neizglābās, pieļaujot kļūmi (4:6). Viena breika pārsvars gan palika un to Gulbis nosargāja – uzvara mačā ar 9:7 un arī visā turnīrā.