Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Starptautiskā basketbola federācija diskvalificē Japānas basketbolistus

© Scanpix/AFP

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) paziņojusi, ka nesakārtotās līgu sistēmas un citu neizpildīto prasību dēļ uz nenoteiktu laiku no visiem starptautiskajiem turnīriem diskvalificētas izlases, kuras pārstāv Japānas Basketbola federāciju (JBF).

FIBA iepriekš bija noteikusi Japānas basketbola funkcionāriem termiņu līdz 31. oktobrim, lai izpildītu FIBA prasības un risinātu situāciju Japānas vietējo līgu jautājumā. Japānā basketbolisti piedalās NBL un "bj-league" organizētajos turnīros, turklāt pirmais pakļaujas FIBA noteikumiem, bet otrajā spēles tiek veiktas pēc NBA parauga.

Savukārt FIBA likumi paredz, ka valstī jābūt skaidri noteiktai spēcīgākajai līgai, un tika pieprasīts abas Japānas līgas apvienot līdz 31. oktobrim, citādi federācija zaudēs pilntiesīgas FIBA locekles statusu. Kopš noteiktā termiņa bija pagājis gandrīz mēnesis, taču vakar FIBA beidzot izpildīja savus draudus un paziņoja par visu Japānas izlašu diskvalifikāciju.

Vissmagāko triecienu tas varētu radīt Japānas sieviešu izlasei, kura ir pašreizējā "FIBA Asia" čempione, bet vīriešu izlase FIBA rangā ieņem 46. vietu (Latvija ir 38. pozīcijā), turklāt jāatceras, ka 2020. gada vasaras olimpiāde paredzēta Tokijā. Pagaidām gan vēl tās ir tālu, taču abu Japānas līgu domstarpības ir novērojamas jau ilgāku laiku, un arī oficiālajā paziņojumā FIBA norāda, ka brīdinājumi izteikti vairākus gadus un beidzot pienācis laiks pieņemt lēmumus. Nedēļu pirms FIBA noteiktā termiņa izskaņai no amata aizgāja JBP prezidents, kurš tā arī nespēja samierināt abas līgas.

FIBA pārstāvji vakar pieņēma arī citu lēmumu, proti, oficiāli tika attaisnoja Austrālijas vīriešu izlase, kura saņēma apsūdzības par Pasaules kausā speciāli zaudētu spēli, lai iegūtu parocīgāku pretinieku nākamajā kārtā. Norādīts, ka spēles video materiālu izvērtēšana un ekspertu viedokļu uzklausīšana likusi spriest, ka Austrālijas izlase nav pārkāpusi reglamentu, tiesa, FIBA brīdina, ka pierādīta vaina šādās apsūdzības var izpausties ļoti bargos sodos.