Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Neatkarīgais izmeklētājs Garsija protestē un pamet darbu FIFA

© F64

Amerikāņu jurists Maikls Garsija atkāpies no FIFA Ētikas komisijas, izrādot protestu par pasaules vadošās futbola organizācijas rīcību korupcijas izmeklēšanas sakarā.

Maikls Garsija vadīja izmeklēšanu par 2018. un 2022. gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošanas tiesību piešķiršanu. FIFA piesaistīja amerikāņu juristu kā neatkarīgu speciālistu, lai tiktu skaidrībā par korupcijas apsūdzībām Krievijas un Kataras uzvarā par tiesībām rīkot pasaules futbola nozīmīgāko notikumu.

Šī gada septembrī Garsija iesniedza FIFA 430 lappušu garu ziņojumu par iespējamajiem pārkāpumiem. Ziņojums pagaidām nav publiski pieejams, taču novembrī FIFA izplatīja saīsināto izmeklēšanas rezultātu versiju.

42 lappušu garais materiāls noliedza Krievijas un Kataras saistību ar korupcijas apsūdzībām, taču Garsija apsūdzēja FIFA, ka īsā versija nav precīzi atbilstoša ziņojumā esošajai informācijai. Amerikāņu jurists sūdzējās FIFA, taču Apelāciju komisija vakar noraidīja Garsijas protestu, un šodien viņš paziņoja par atkāpšanos no amata.

Garsija norādīja, ka ir zaudējis ticību Ētikas komisijas vadītāja Hansa Joakima Ekerta neatkarībai. Tieši Ekerts atklātībai nodeva ziņojuma īso versiju. Garsija arī atklāja, ka septembrī pret viņu centās vērsties FIFA Izpildkomiteja ar Zepu Blateru priekšgalā, taču Disciplinārlietu komiteja toreiz noraidīja apsūdzības.

"Izskatās, ka Ekerta lēmums tuvākajā laikā būs pēdējais vārds 2018. un 2022. gada Pasaules kausa rīkošanas lietā. Lai gan Apelāciju komisijas ziņojums vēsta, ka jautājumu var risināt tālāk Sporta arbitrāžas tiesā, esmu secinājis, ka šāda rīcība nebūtu praktiska. Nav tādas neatkarīgas komitejas, izmeklētāju vai arbitrāžas iestādes, kas varētu mainīt organizācijas kultūru," paziņojumā atzina Garsija.