Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Sporta veterāni tēmē uz Nicu

© F64

Nedēļas nogalē Latvijas Sporta veterānu – senioru savienība (LSVS) pateicās gandrīz 370 fizisko aktivitāšu organizatoriem novados un sporta veterāniem par sportiskā gara uzturēšanu un sasniegumiem sacensībās.

Seniori jau gatavojas nākamā gada Eiropas meistaru spēlēm, kurās plāno Latviju pārstāvēt vairāk nekā desmit sporta disciplīnās.

24. LSVS salidojumā Lielajā ģildē Rīgā tika godināti un izteiktas pateicības 368 senioru sporta organizatoriem Latvijas novados un aktīvajiem sporta veterāniem par panākumiem 2014. gadā. Sportistiem šis bija uzvarām ražīgs gads Latvijas un ārzemju sacensībās basketbolā, hokejā, airēšanā, distanču slēpošanā, brīvajā cīņā, dambretē, šahā un citos sporta veidos vecuma grupās no 30 līdz pat 70 un vairāk gadiem. Kopā Eiropas un pasaules mēroga sacensībās izcīnītas apmēram 170 godalgas.

Goda zīmes, medaļas un kausus pasniedza gan par panākumiem starptautiskās sacensībās, gan LSVS organizētajās 51. sporta spēlēs. Ar balvu Par godīgu spēli godināja olimpisko čempionu Jāņa Lūša un Elvīras Ozoliņas ģimeni par mūža ieguldījumu Latvijas un pasaules sportā. Savukārt Latvijas Sporta muzejs informēja, ka leģendārais šķēpmetējs Jānis Lūsis būs pirmais sportists, kuru ierakstīs topošajā Latvijas Sporta muzeja Slavas zālē un goda grāmatā.

Savukārt balvu 2014. gada labākais sporta veterāns saņēma ventspilnieks Valdis Cela, kurš savu mūžu veltījis vieglatlētikai. Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, sportists sasniedzis pjedestāla augstākos pakāpienus veterānu vieglatlētikas sacensībās – pirmā vieta gan pieccīņā pasaules čempionātā, gan desmitcīņā Eiropas čempionātā, kā arī godalgas kārtslēkšanā un augstlēkšanā. «Man ir 66 gadi, tūlīt 67 būs. Nākamgad braukšu uz Eiropas čempionātu Polijā un pasaules čempionātu Francijā. Kamēr ir veselība, jāturpina strādāt,» nākamās sezonas plānus Neatkarīgajai atklāja V. Cela.

Lai aicinātu sabiedrību rūpēties par savu veselību un sportisko garu, LSVS pieņēma Veselības ministrijas un Latvijas ārstu aicinājumu par atteikšanos no smēķēšanas. LSVS aicinās atteikties smēķēt savus kolēģus un ierobežos smēķētājus sacensību vietās.

Šogad pasaules un Eiropas čempionāti norisinājās atsevišķos sporta veidos, taču nākamgad LSVS gatavojas Eiropas meistaru spēlēm Nicā Francijā. «No 28 sporta veidiem, domāju, Latviju pārstāvēs kādi 200 sportisti 10–12 disciplīnās,» pieļauj LSVS prezidents Daumants Znatnajs. Tāpat nākamgad tiks organizētas jau 52. LSVS sporta spēles Latvijas novados. Līdzās veterānu sporta sacensībām reģionos LSVS nolēmusi attīstīt sporta disciplīnas arī bērniem.