Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Rastorgujevam kritiens un izstāšanās Eiropas čempionāta ievadā

© LBF

Latvijas biatlona izlases līderi Andreju Rastorgujevu piemeklējusi neveiksme Eiropas čempionāta biatlonā atklāšanas disciplīnā 20km klasikā. Pirms ceturtās šaušanas viņš krita un diemžēl salauza šauteni, kā rezultātā bija spiests izstāties. Pirmajās trīs šaušanās Rastorgujevs bija atstājis neaizvērtus četrus mērķus. Labākais no Latvijas sportistiem - Toms Praulītis - ieņēma 70. vietu.

Pirms sacensībām

Latviju Eiropas čempionātā mūsu kaimiņvalstī Igaunijā pārstāvēt gatavojās četri biatlonisti - Daumants Lūsa, Roberts Slotiņš, Toms Praulītis un Andrejs Rastorgujevs. Rastorgujevs gan Otepē ieradās pēc slimības, un, kā portālam Sportacentrs.com norādīja viņa treneris Intars Berkulis, vēl no rīta nebija pilnīgas skaidrības par viņa piedalīšos sacensībās.

Biatlona elite šajā Eiropas čempionātā nepiedalās, un vienīgais dalībnieks, kurš PK kopvērtējumā ir augstāk nekā Rastorgujevs, bija bulgārs Krasimirs Aņevs. Dalībnieku sarakstā bija arī vācietis Florians Grafs, kurš šosezon PK posmos nestartē, bet iepriekšējās sezonās visai bieži spējis ielauzties desmitniekā. Grafs startēja tieši pirms Rastorgujeva ar piekto starta numuru, līdz ar to Latvijas līdzjutējiem bija labs orientieris. Otepe biatlonistus sagaidīja ar spēcīgu vēju, kas bija atstāji milzu iespaidu uz dāmu sacensībām no rīta (tikai vienai dalībniecei mazāk par 5 kļūdām), kas solīja pārsteigumus un nelielu haosu arī vīru sacīkstēs.

Sacensības

Andrejs Rastorgujevs sacensības uzsāka ātrā tempā un ieguva pārsvaru pār tuvākajiem konkurentiem, taču pirmajā šaušanā pieļautās divas kļūdas viņa laiku pamatīgi pabojāja. Diemžēl divas kļūdas arī otrajā šaušanā, taču ātrais slēpojums joprojām ļāva saglabāt cerības.

Cerības vēl vairāk uzlaboja trešās šaušanas perfekti aizvērtie pieci mērķi, taču tad sekoja nelaime - kritiens, kura rezultātā salūza šautene un attiecīgi vairs nebija iespējams mēģināt sašaut atlikušos piecus mērķus ceturtajā šaušanā, kas noveda pie izstāšanās.

Tāpat kā sievietēm, arī vīriem šaušana sagādāja nopietnas raizes, taču pārējie Latvijas biatlonisti savā pirmajā šaušanā trāpīja atzinīgi - viena kļūda tikai Lūsam. Tiesa, gan Lūsa, gan Slotiņš nākamajās šaušanas reizēs bija daudz neveiksmīgāki, kas neļāva iekļūt labāko 70 vidū. Slotiņš ar septiņām kļūdām palika 75. vietā, bet Lūsa ar sešām - 87.

Savukārt Praulītis pirmajās trīs šaušanās bija aizvēris 14 mērķus no 15, tiesa, lēnā slēpojuma dēļ tāpat uz augstu vietu nepretendēja. Reāls gan bija pirmais 30-nieks, taču trīs kļūdas pēdējā šaušanā šīs cerības dzēsa un beigās 70. vieta.

Uzvaru svinēja Krievijas sportists Aleksejs Volkovs, kuram tikai divas kļūdas (turklāt abas pēdējā šaušanā). Viņš par minūti apsteidza ukraini Semenovu, bet trešo un ceturto vietu ieņēma divi bulgāri - Iļjevs un Aņevs. Jāpiebilst, ka tikai trīs biatlonisti pieļāva mazāk nekā trīs kļūdas - uzvarētājs Volkovs, 15. vietā palikušais francūzis Dumons (viena kļūda) un 19. vietu ieguvušais lietuvietis Dombrovskis (divas kļūdas)