Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

VIEDOKLIS: Vai Rīgas "Dinamo” 8. sezona KHL ir zem izsaukuma zīmes?

Kirovs Lipmans un Juris Savickis; ceļš no ienaidniekiem līdz partneriem... © f64

Rīgas "Dinamo” 24. februārī ar zaudējumu noslēdza savu jau 7. Kontinetālās Hokeja līgas sezonu. Sportiski šī noteikti nebija veiksmīgākā sezona, jo klubs otro reizi nespēja iekļūt Gagarina kausa izcīņā. Septīto KHL sezonu noteikti ietekmēja reģiona ārpolitikas jautājumi – notikumi Ukrainā, sankcijas pret Krieviju un ritmiskie rubļa vērtības kritumi. Vairāki līgas klubi faktiski visu sezonu mocījās ar finansiālām problēmām un jau ir kļuvis zināms, ka vismaz pāris klubi nākamo sezonu nepiedzīvos. Kā būs ar Rīgas „Dinamo”, kas ir atkarīgs no Krievijas naudas?

Dinamo – politisks projekts un Kremļa maigā vara

Jau pirms „Dinamo” dibināšanas bija skaidrs, ka šis projekts būs vairāk politisks, nekā sportisks. Par sportisko projekta pusi tā sākumā rūpējās uzņēmējs Viesturs Koziols, taču viņu itin ātri „noairēja” un par vienīgo šefu praktiski kļuva bijušais VDK aģents, miljonārs un „Itera Latvija” vadītājs Juris Savickis, par kura saistību ar Kremli un ietekmīgiem krievu pasaules cilvēkiem nevajadzētu šaubīties. Sešus gadus atkārtojās viens un tas pats scenārijs – nepieciešamie 12-15 miljoni eiro tika atrasti mūsu Austrumu kaimiņa makos, jo skaidrs, ka Latvijā šādu naudu sporta kluba vajadzībām savākt nav iespējams. Pēc notikumiem Ukrainā un Eiropas Savienības priespriestajām sankcijām situācija krasi izmainījās, jo loģiski, ka krievu lielajiem uzņēmumiem, kuri milzīgas summas novirza pašmāju sporta klubiem, Soču olimpiādei un arī Pasaules kausa futbolā rīkošanai, 2014. gads pagāja lielā mīnusa zīmē, kas nozīmē vien to, ka arī projektam ar nosaukumu Kontinetālā Hokeja līga tiks mazāk. Jau pirms iepriekšējās sezonas kļuva skaidrs, ka Rīgas „Dinamo” maciņš būs krietni plānāks nekā citus gadus. Vēl vairāk – kluba prezidents J. Savickis ilgi flirtēja ar hokeja sabiedrību par ģenerālsponsora piesaisti, bet hokejisti savas pirmās algas saņēma nevis septembrī, bet tikai oktobra vidū.

Savickis kopā ar Lipmanu un 5 miljoni eiro

Jau zināms, ka nākamajā sezonā mēs KHL vairs neredzēsim divus ne-krievu klubus: horvātu „Medveščak” un slovāku „Slovan”. Tāpat zem lielas jautājuma zīmes ir virkne Krievijas klubu dalība:  problēmas ar finansējumu ir Hantimansiskas „Jugra”, Mitišču „Atlant”, Habarovskas „Amur”, bez ģenerālsponsora palicis viens no līgas flagmaņiem – Ufas „Salavat Julajev”. Interesanti, ka pagaidām nekādas sūdzības par finansēm nav nākušas no Minskas „Dinamo” un Somijas kluba „Jokerit”, taču šīm abām organizācijām ir ļoti spēcīgas „aizmugures” – Balkrievijas prezidenta un īsta hokeja fanāta Aleksandra Lukašenko personā, savukārt Somijas klubs un modernā „Hartwall” arēna pieder Krievijas biznesmeņiem Arkādijam un Borisam Rotenbergiem un Genādijam Timčenko, kuri tiek pieskaitīti pie Kremļa cilvēkiem.

Atgriežoties pie „Dinamo” jautājuma, nelielas paralēles varētu vilkt ar Somijas klubu „Jokerit” , proti, „Arēna Rīga” kopš 2013. gada pieder kādam uzņēmumum „Glesum Investments”, kura viens no īpašniekiem ir J. Savickis. Kā atzīst sporta žurnālists Armands Puče, šis noteitki varētu būt viens no iemesliem, kādēļ nākamgad „Dinamo” tomēr spēlēs KHL. „Ja klubs nākamsezon nespēlēs līgā, tas automātiski nozīmē 30 brīvus vakarus „Arēnā”, kuri kaut kā būs jāaizpilda. Nevajag aizmirst, ka „Dinamo” ir politisks projekts, Savickim joprojām būs vajadzīgs rupors, caur kuru spēlēt dažādas politiskās spēles. Ja salīdzina ar iepriekšējām sezonām, tad nākošajai varētu pietikt pat ar 5 miljoniem eiro, kas priekš šada projekta nebūt nav liela nauda.”

Jāpiezīmē, ka šogad KHL ir mainījies prezidents – izšķiedīgā un odiozā Aleksandra Medveģeva vietā stājies Dmitrijs Černiško, cilvēks kurš Soču olimpiādē pieskatīja Kremļa iztērētos miljonus. Jau savās pirmajās publiskajās runās jaunais līgas šefs skaidri paziņoja, ka uzmanību pievērsīs līgas izmaksu optimizācijai, ķeroties klāt pat pie spēlētāju algu samazināšanas. Tas faktiski nozīmē, ka „Dinamo” nākamās sezonas izmaskas noteikti samazināsies gan uz organizatorisko izmaksu, gan spēlētāju algu rēķina.

Ļoti iespējams, ka šī gada vasarā sāksies J.Savicka cīņa par „Dinamo” nākamo sezonu un viens no reālākajiem variantiem, ka vienā ierakumu pusē karos vēl nesenie ienaidnieki – Latvijas hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans un „Itera Latvija” vadītājs J.Savickis. Ja šāds pavērsiens tiešām notiks, tad naudu „Dinamo” 8. sezonai abi kungi noteikti savāks, taču līdz tam gan vēl būs jāpagaida.