Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Pļaviņš un Egleskalns iekļūst Ķīnas "Open" pamatturnīrā

© fivb.org

Ar uzvaru Ķīnā notiekošo FIVB Pasaules kausa "Fuzhou Open" posmu šorīt iesāka Mārtiņš Pļaviņš un Hermans Egleskalns. Abu pirmajā kopīgajā spēlē latvieši ar 2:0 pieveica spāņus Francisko Tomasu un Sezaru Menendesu Ortegu. Lai nodrošinātu vietu pamatturnīrā, latviešiem bija jāizcīna vēl viens panākums - trijos setos tika pieveikti kanādieši Sems Pedlovs un Grants O’Gormans.

Jau vēstīts, ka abu pirmās kopīgās sacensības Pļaviņš un Egleskalns šonedēļ aizvada Ķīnā, kur risinās sezonas pirmais Pasaules kausa posms. Turnīru Latvijas duets sāka agrā otrdienas rīta stundā ar maču pret spāņu duetu, kurš aizvadītā gada beigās jau bija apostījis gaisu tūrē, Ķīnā izcīnot 9.vietu, bet Katarā ierindojoties 17.vietā.

Pirmā spēle

Simboliski, bet fakts: savu pirmo Pasaules kausa tūres spēli jaunpienācējs Egleskalns iesāka ar divām ļoti labām epizodēm blokā, tādejādi simboliski parādot, ka nekāds peramais zēns šajā sabiedrībā nebūs. Lēnām, bet pārliecinoši Latvijas duets savu pārsvaru pirmajā setā audzēja (4:1, 6:2), un pie 3:9 spāņi nolēma pieprasīt pārtraukumu. Arī līdz tehniskajam pārtraukumam nekas nemainījās – 15:6. Kritums sekoja, taču Mārtiņa pieprasītais pārtraukums ļāva komandai sapurināties un pirmo setu uzvarēt ar rezultātu 21:15.

Otrā seta ievadā rezultāts auga līdzīgi, taču tad spāņi veica nelielu izrāvienu – 7:5. Latvijas dueta pieprasītais pārtraukums neko nemainīja, un arī nākamajās divās izspēlēs veiksmīgāki bija pretinieki, palielinot pārsvaru līdz 9:5. Arī tehniskajā pauzē ejot, mača rezultāta ejot tablo vēstīja pārsvaru spāņiem – 12:9. Pē pauzes latvieši tomēr spēja spēles gaitu lauzt. „Viss kārtībā, viss kārtībā,” teica Mārtiņš, it kā iedrošinot Hermanu un tas palīdzēja. Vispirms tika panākts neizšķirts, bet mirkli vēlāk arī uzvar setā (21:18) un visā spēlē – 2:0.

Otrā spēle

Otrajā kvalifikācijas turnīra kārtā mūsu vīriem pretī stājās turnīrā ar pirmo numuru izliktie kanādieši Sems Pedlovs un Grants O’Gormans, kuriem pirmā spēļu kārta bija brīva. Bukmeikeri par nelieliem favorītiem uzskatīja latviešus (koeficients 1.44).

Pirmajā setā ilgstoši ritēja līdzvērtīga spēkošanās, un neviens pāris neieguva vairāk par viena punkta pārsvaru. Kāroto divu punktu handikapu pirmie noformēja mūsējie (17:15), kanādieši tūlīt pat pieprasīja pusminūtes pārtraukumu apspriedei. Egleskalna bloks uz tablo lika parādīties 18:15, tomēr tad pretinieki spēja panākt līdzsvaru un ieguva arī tiesības uz setpunktu (19:20). Tobrīd pārtraukumu jau prasīja latvieši. Otro setpunktu kanādieši izmantoja, līdz ar to mūsu sportisti atzina pretinieku pārākumu (20:22).

Otro setu mūsējie iesāka ar lielu apņēmību, izvirzoties vadībā (8:3). Turpinājumā latvieši neļāva pretiniekiem pietuvoties un izcīnīja pārliecinošu uzvaru otrajā setā (21:15), iegūstot tiesības uz izšķirošo trešo setu. Likme bija augsta - uzvarētājs iekļūs pamatturnīrā.

Trešo setu rezultatīvi sāka pretinieki, taču divu punktu pārsvaru pirmie ieguva mūsējie (4:2). Pēc garākā latvieša bloka (6:3) pretinieki pieprasīja pusminūtes pārtraukumu. Turpinājumā pārsvars saruka (10:9), taču tad kanādietis primitīvi ieservēja tīklā. Pļaviņa uzbrukums atkal atjaunoja divu punktu handikapu, tomēr kanādieši atbildēja ar diviem punktiem pēc kārtas (12:12). Galotnē mūsu sportisti izmantoja jau pirmo setpunktu un izcīnīja uzvaru (15:13), kas deva vietu pamatturnīrā.

Debija ir izdevusies, tagad vēl labi jānospēlē pamatsacensībās. Pretinieki nebūs tie spēcīgākie, jo vadošie dueti gatavojas citiem mačiem. "Fuzhou Open" pamatturnīrs sāksies jau rīt, bet laureāti kļūs zināmi 24. aprīlī.