Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Latvijas izlasei priekšā Zviedrijas eksāmens

© Romāns Kokšarovs/F64

2015, gada pasaules čempionātu hokejā pēc dienas pārtraukuma turpinās Latvijas valstsvienība, kas pēc zaudējumiem Kanādai un Čehijai pulksten 17:15 tiksies ar citu favorīti - abās spēlēs panākumus izcīnījušo Zviedriju, kuru pārstāv 12 Nacionālās hokeja līgas spēlētāji un kuru 11 savstarpējos mačos izdevies pieveikt tikai vienreiz, 2009. gadā. Tiešraide kanālā TV3, bet portāls Sportacentrs.com piedāvās teksta translāciju.

2015. gada pasaules čempionātu hokejā Latvijas un Zviedrijas valstsvienības sākušas mainīgām sekmēm. Pirmajā spēlē mūsējie ielaida piecus vārtus pirmo 23 minūšu laikā un ar 1:6 atzina olimpiskās čempiones Kanādas pārākumu, bet sestdien iegāza 35 soda minūtes - trīs ripas mazākumā un 2:4 pret čehiem. Savukārt skandināvi laukuma saimniekus dramatiskā noslēgumā pieveica ar 6:5 pēcspēles metienos, bet vakar 32 minūšu laikā iemeta sešas ripas arī Austrijas izlases vārtos - 6:1.

Ar pirmo hat-trick jeb trim gūtajiem vārtiem atzīmējās 20 gadus vecais uzbrucējs Filips Fošberjs, un tas labi raksturo Zviedrijas izlasi, kurai savainojumu dēļ atteica ierastie uzbrukuma līderi Daniels un Henriks Sedīni un aizsargs Ēriks Karlsons, - jaunība, ātrums, azarts. Pagājušajā gadā Fošberjs bija Zviedrijas U20 valstsvienības kapteinis, bet aizvadītajā sezonā ar 63 punktiem kļuva par Nacionālās hokeja līgas vienu no rezultatīvākajiem debitantiem.

Tāpat Zviedrijas, kas divās no pēdējām trim olimpiskajām spēlēm bijusi finālā, bet 2013. gadā izcīnīja pasaules zeltu, rindās ir vēl vairāki hokejisti, kuri sezonu pavadīja Ziemeļamerikā. Piemēram, 23 gadus vecais aizsargs Olivers Ekmans-Lāšons no Arizonas "Coyotes", kurš, 82 regulārā čempionāta mačos gūstot 23 vārtus, bija labākais aizsargu konkurencē, un 22 gadus vecais aizsargs Jons Klinberjs, kurš 65 spēlēs sakrāja 40 punktus, lai gan Dalasas "Stars" fārmklubā divu gadu laikā laukumā bija devies vien 13 mačos.

Par vārtu drošību rūpējas Klinberja komandas biedrs Jūnass Enrūts (90,6% atvairīto sāncenšu metienu 13 spēlēs), kurš sezonas lielāko daļu pavadīja Bufalo "Sabres" (90,3% atvairīto metienu 37 cīņās), un Andešs Nilsons(38 spēles, 93,6% atvairīto metienu), kurš kopā ar Kazaņas "Ak Bars" iekļuva Kontinentālās hokeja līgas Gagarina kausa finālā.

2014. gada olimpiskajās spēlēs Zviedrijas izlasi pārstāvēja un sudrabu izcīnīja Enrūts, lai gan nedevās laukumā pat uz sekundi, Luī Ēriksons no Bostonas "Bruins" (divi vārti un rezultatīva piespēle sešos mačos), Ekmans-Lāšons (trīs piespēles) un Jimmijs Ēriksons no Sanktpēterburgas SKA (vārti un piespēle), kurš turklāt bija vienīgais komandā no Eiropas kluba.

Vakar pēc Latvijas izlases treniņa, kurā nepiedalījās tikai uzbrucēji Jānis Sprukts un Mārtiņš Cipulis, komandas galvenais treneris Aleksandrs Beļavskis solīja izmaiņas virknējumos, taču nevēlējās precizēt. Tāpat kā vārtsargu, kurš gādās par drošību pret zviedriem. Edgars Masaļskis divās spēlēs ticis galā ar 91,5% metienu. Netiek izslēgta iespēja, ka jau šodien laukumā dosies pārbaudes spēlē plecu savainojušais Miks Indrašis un Kristaps Sotnieks, kurš pret čehiem nopelnīja noraidījumu līdz mača beigām un kuram draud diskvalifikācija.

Pirmais iemetiens pulksten 17:15, tiešraide kanālā TV3, bet portāls Sportacentrs.com nodrošinās teksta tiešo translāciju. Jānoslēdz ar to, ka zviedrus vienu reizi ir izdevies apspēlēt - 2009. gadā bijām labāki pēcspēles metienu sērijā ar 3:2.