Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Rio olimpiskajos ūdeņos inficējas atlēti

© Alexandre Loureiro / rio2016.org.br

Ziņu aģentūras AP ekspertu veiktais pētījums liecina, ka Riodežaneiro olimpiskajos ūdeņos ir liels piesārņojums, taču netiek veiktas nepieciešamās darbības, lai to novērstu.

Šis ir pirmais neatkarīgais visaptverošais pētījums par vīrusiem un baktērijām Riodežaneiro olimpiskajos ūdeņos. Lielo piesārņojumu izraisa notekūdeņi, kas pārsvarā neattīrīti nonāk pludmales ūdeņos, tostarp olimpisko sacensību vietās. Visos testos vīrusu koncentrācija ir apmēram vienāda, tā atbilst neattīrītiem notekūdeņiem. AP turpinās šos pētījumus arī nākamajā gadā.

Amerikāņu eksperte Kristīna Mena atzīst, ka, norijot trīs karotes šī ūdens, ir 99% inficēšanās risks. Ne tikai peldētāji, bet arī burātāji un airētāji var nonākt tiešā saskarē arī ūdeni. Kvalitātes analīze liecina, ka vīrusu un baktēriju līmenis ir bīstami augsts. Vairāki sportisti, kuri tur trenējas, jau saslimuši ar drudzi, vemšanu vai caureju.

Austrijas burāšanas izlases treneris Ivans Bulaja: "Šī ir sliktākā ūdens kvalitāte, kādu esam redzējuši mūsu burāšanas karjerās". Šī trenera audzēkņi zaudēja vairākas vērtīgas treniņu dienas, jo traucēja vemšana un caureja. Pēc burāšanas tika veikti nepieciešami piesardzības pasākumi, tomēr nācās slimot vairākas reizes.

Amerikāņu jūras biologs Džons Grifits: "Ja man būtu jāstartē olimpiskajās spēlēs, iespējams, ierastos laicīgi, lai veidotu savu imūnsistēmu pret šiem vīrusiem. Neredzu, kā gatavojas atrisināt šo notekūdeņu problēmu". Brazīlijas funkcionāri cer, ka olimpiskie atlēti varēs sacensties drošā ūdenī, taču spēļu organizatori neveic pat attiecīgas pārbaudes, nemaz nerunājot par problēmas risināšanu.

AP ūdens eksperti atzīst: ja Riodežaneiro notekūdeņi brīnumainā veidā tagad tiktu attīrīti, piekrastes ūdeņi tomēr paliktu piesārņoti uz ilgu laiku. Olimpisko spēļu gatavošana kopumā notiek sekmīgi, taču izskatās, ka ūdens kvalitātes problēma varētu saglabāties arī 2016. gada spēļu laikā.