Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Austrups asi kritizē vieglatlētu treniņu apstākļus Latvijā

Laura Ikauniece-Admidiņa un viņas treneris Andis Austrups © F64

Vieglatlētika ir visu sporta veidu pamats, bet treniņu apstākļi Latvijā ir absurdi, uzskata šī gada pasaules vieglatlētikas čempionāta medaļnieces Lauras Ikaunieces-Admidiņas treneris Andis Austrups.

Nesen notikušajā pasaules vieglatlētikas čempionātā Ikauniece-Admidiņa trešo reizi šosezon laboja valsts rekordu un salīdzinoši negaidīti izcīnīja bronzas godalgu.

"Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm mums nav kur gatavoties - nav ne ziemas, ne vasaras bāzes. Viss ir nolaists, un nezinām, kur trenēties," pēc atgriešanās no pasaules čempionāta treneris sarunā ar žurnālistiem bija emocionāls.

"Lai tiktu pie medaļas, Laura ir izdarījusi milzīgu darbu, trenējoties 13, 14 gadus, tomēr apstākļu neesamības dēļ mums nepārtraukti jāvazājas pa pasauli. Tas nav normāli," stāstīja Austrups. "Esam vienīgā Eiropas valsts bez savas manēžas un stadiona. Visur, izņemot Rīgu, ir normāli apstākļi. Kauns deputātiem, jo vieglatlētika ir pamatu pamats."

Austrups atgādināja, ka ziemas sezonā pie viņa trenējas arī talantīgā Tīna Laura Graudiņa, kura nesen kļuva par Eiropas čempioni pludmales volejbolā U-18 vecuma grupā.

Speciālists secināja, ka drīzāk viņš pats būs spējīgs uzbūvēt treniņu laukumu, nekā to paveiks valsts.

"Neviens jau arī nemaz nesola. Saka varbūt 2020., varbūt 2022.gadā. Drīzāk pats saņemšu kādu stipendiju un uzbūvēšu laukumu, kur mest šķēpu," stāstīja Austrups, "ir smieklīgi, ka stadionos neļauj skriet pa zāli un Laurai Jūrmalā neļauj mest šķēpu. Absurds. Tāpat ir arī Rīgā - vieglatlētikā ir svarīgi, lai var skriet pa mīkstu segumu, bet "Daugavas" stadions ir nokrāsots asfalts."

Austrups secināja, ka viņa sapnis par jaunu arēnu varētu realizēties, ja Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs pie augsta rezultāta tiktu vēl kāds vieglatlēts. "Jābūt vēl kādai medaļai. Riodežaneiro Madara Palameika būs uzvilkusies. Sinta Ozoliņa un puišu šķēpmetēji arī var. Ja būs vairāk medaļu, varbūt ne Laurai, bet vismaz viņas pēcnācējiem būs kur skriet," stāstīja treneris.

Kā ziņots, Ikauniece-Admidiņa izcīnīja Latvijas vieglatlētiem tikai trešo godalgu pasaules čempionātos. Iepriekš pie bronzas bija ticis slavenais šķēpmetējs Dainis Kūla (1983.gadā), kā arī tāllēcēja Ineta Radeviča (2011.gadā).

Ar vienu bronzas medaļu Latvijas delegācija šajā pasaules čempionātā godalgu vērtējumā ierindojās dalītā 32.vietā, kamēr pirmo vietu izcīnīja Kenija - septiņi zelti, seši sudrabi un trīs bronzas.