Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

BASKETBOLS: Latvija Eiropā!

Jānim Blūmam kā spēlētājam šis būs jau sestais Eiropas čempionāta finālturnīrs, bet Ainaram Bagatskim kā bijušajam spēlētājam un esošajam galvenajam trenerim jau septītais © F64

Vēl tikai dažas dienas, un Rīgā sāksies viens no četriem 2015. gada Eiropas čempionāta basketbolā finālturnīra apakšgrupas turnīriem. Latvijas izlasei šis būs jau desmitais un astotais pēc kārtas finālturnīrs kopš neatkarības atgūšanas. Valsts pirmās neatkarības gados finālturnīros spēlēts vēl trīs reizes, un varam lepoties ar tā laika zelta un sudraba vēstures lappusēm, jo esam pirmie Eiropas čempioni (1935), bet četrus gadus vēlāk izcīnījām sudrabu. Taču šoreiz par to, kas sastrādāts un paveikts finālturnīros pēc neatkarības atgūšanas...

2 Kārlis Muižnieks un Ainars Bagatskis ir vienīgie, kuri finālturnīros bijuši gan kā spēlētāji, gan kā galvenie treneri. Abi spēlējuši pašā pirmajā finālturnīrā 1993. gadā, bet vēlāk dažādos laukos bijuši kā galvenie.

5 Latvijas izlasei bijuši tikai pieci galvenie treneri, kuru vadībā spēlēts finālturnīros. Kā pirmatklājējs 1993. gadā bija Armands Krauliņš. Viņa virsvadībā spēlēts arī 2001. un 2003. gada čempionātos, un tieši viņam esot kā galvenajam trenerim, izcīnīta visaugstākā vieta – 2001. gadā 8. vieta. Šogad trešais finālturnīrs būs Ainaram Bagatskim, taču atšķirībā no Krauliņa viņam visi finālturnīri ir pēc kārtas. Divos čempionātos izlasi vadījis Kārlis Muižnieks, pa reizei – Igors Miglinieks un Ķestutis Kemzura.

7 Tagadējais galvenais treneris Ainars Bagatskis savu vārdu izlases vēsturē jau ir ierakstījis ar unikālu sasniegumu – viņš ir piedalījies jau sešos EČ finālturnīros. Četras reizes uz Eiropas čempionātu viņš aizbraucis kā spēlētājs (1993., 1997., 2001. un 2003.) un vēl divas kā galvenais treneris. 2015. gada čempionāts viņam būs jau septītais un trešais pēc kārtas kā galvenajam trenerim. Savukārt Jānis Blūms kā spēlētājs jau ir piedalījies piecos finālturnīros (visvairāk), un šis viņam būs sestais. Pa četriem Eiropas čempionātiem ir Uvim Helmanim (2001., 2003., 2005., 2007.) un Armandam Šķēlem (2003., 2005., 2007., 2013.).

10 Kopš 1993. gada, kad pirmo reizi spēlējām Eiropas čempionāta finālturnīrā, aizvadīta 41 spēle un to kopējā bilance nav iepriecinoša – uzvaras izcīnītas vien desmit mačos. Četri finālturnīri bijuši pagalam neveiksmīgi – 1997., 2003., 2005. un 2011. gadā zaudēts visās spēlēs. Pats veiksmīgākais bija 2013. gads, kad astoņās spēlēs uzvaras un zaudējumi dalīti uz pusēm. Vēl divas uzvaras izcīnītas 1993. un 2001. gadā.

20 Savas pēdas Latvijas izlases rekordu grāmatā paspējis atstāt arī jau piemirstais Andris Biedriņš. Raug, sadaļā Visvairāk izcīnīto atlēkušo bumbu vienā spēlē viņš aizņem pirmās divas ailītes. 2009. gada 8. septembrī viņš pret Franciju izcīnīja 20, bet 2007. gada 5. septembrī pret Portugāli 18 atlēkušo bumbu. Šobrīd neizskatās, ka kādam no izlases garajiem spēlētājiem tuvākajā nākotnē būs pa spēkam labot šo rekordu.

24 Visticamāk, ka šajā čempionātā izlases kapteinis Jānis Blūms kļūs par visu laiku visvairāk finālturnīros aizvadījušo spēļu spēlētāju. Pirms šā čempionāta viņam ir 21 spēle, taču pirmajā vietā esošais Uvis Helmanis ir aizvadījis vien par trim mačiem vairāk. Pa 20 finālturnīru spēlēm ir Ainaram Bagatskim un Armandam Šķēlem, vēl par vienu mazāk ir Aigaram Vītolam.

34 Ļoti, ļoti sens rekords pieder Kārlim Muižniekam, un tas palicis neskarts kopš 1993. gada 27. jūnija spēles pret Spāniju (87:95). Toreiz Muižnieks guva 34 punktus, un šis vienas spēles viena spēlētāja rezultativitātes rekords turas līdz pat šai dienai. Vistuvāk šim rekordam ticis Ainars Bagatskis, kurš 1997. gada 30. jūnijā mačā pret Bosniju spēli pabeidza ar 33 punktiem. No tagadējās paaudzes spēlētājiem vistuvāk šim rekordam ticis Jānis Blūms, kurš 2011. gada 31. augustā spēlē pret Franciju guva 32 punktus. To pašu 2001. gada 9. septembrī mačā pret Horvātiju iespēja arī Kaspars Kambala. Šie ir vienīgie gadījumi, kad kādam spēlētājam vienā spēlē izdevies gūt 30 vai vairāk punktu.

44 Apdraudēt ir vēl viens Bagatska rekords. Vēl šodien viņš ir realizējis visvairāk trīspunktu metienu – 44, taču trešajā un ceturtajā vietā pagaidām ir iekārtojušies Jānis Blūms un Kristaps Janičenoks, katrs realizējot attiecīgi 35 un 34 tālmetienus. Katram no viņiem garantētajās pirmajās piecās spēlēs tik vien jāizdara, kā jārealizē pa 10 trejačiem, un, zinot, ka abi ir izteikti tālmetēji, ļoti reāli, ka šajā sadaļā būs jauns līderis. Otrajā vietā ar 40 precīziem trejačiem pagaidām turas Uvis Helmanis.

48 Iepriekšējos deviņos finālturnīros Latvijas izlases sastāvā kaut vienu spēli aizvadījuši 48 basketbolisti. Ja Helmanis ir rekordists aizvadītajos mačos, tad vismazāk to ir Ernestam Kalvem un Raimondam Vaikulim – abiem pa divām spēlēm.

299 Eiropas čempionātu finālturnīru rezultatīvāko spēlētāju pirmajā sešniekā atrodami spēlētāji, kuriem šodien ir vistiešākā saikne ar nacionālo izlasi. Visvairāk punktu finālturnīros guvis tagadējais izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis – viņš 20 spēlēs guvis 299 punktus. Otrajā vietā šajā sarakstā ir viens no viņa palīgiem Roberts Štelmahers – 18 spēlēs gūti 237 punkti. Iespējams, ka šajā čempionātā Bagatskis tiks izstumts no pirmās vietas, jo ceturtajā vietā ar 203 punktiem (16 spēlēs) atrodas Kristaps Janičenoks. Piecas spēles ir garantētas, bet, ja Latvijas izlase nesamierināsies tikai ar spēlēm Rīgā, tad Janičenoka nokļūšana pirmajā vietā kļūst reālāka. Sesto vietu šajā sarakstā ieņem tagadējais izlases kapteinis Jānis Blūms – viņš 21 spēlē guvis 173 punktus.