Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Karalis ir kritis: Fjūrijs šokē un gāž no troņa Kļičko

© Scanpix

Vācijas pilsētā Diseldorfā 206 centimetrus garais Lielbritānijas bokseris Taisons Fjūrijs (25-0, 18 KO) pēc punktiem 12 raundu cīņā pārspēja Vladimiru Kļičko (64-4, 53 KO), līdzšinējo smagsvaru čempionu WBA, IBF, WBO un IBO versijās.

Visi tiesneši vienbalsīgi lēma par labu Fjūrijam - 115:112, 115:112 un 116:111.
Pēc mierīga pirmā raunda, kurā Fjūrijs nesekmīgi mēģināja izraisīt pārgalvīgākus sitienus no Kļičko puses un arī pēc gonga noskanēšanas neaizmirsa par provokāciju, otrajā raundā skatītājiem izdevās ieraudzīt pirmās kaut cik nopietnās sadursmes. Nākamajos raundos Fjūrijs ar bravūru turpināja izaicināt ukraini, bet Kļičko saglabāja nosvērtību.

Papildus bravūrai Fjūrijam gan netrūka arī milzu pārliecības – pozitīvā ziņā -, un pirmajos raundos tieši viņam izdevās biežāk savus sitienus nogādāt līdz mērķim. Lai arī Kļičko vairāk kontrolēja teritoriju ringā, ukrainim itin bieži radās problēmas, un piektajā raundā viņš tika arī pie nelielas brūces. Sekojošajos raundos Fjūrijs turpināja ļoti labi aizsargāties pret Kļičko kombinācijām, apliecinādams, ka labi sagatavojies milžu cīņai, un arvien biežāk nācās iesaistīties arī tiesnesim, lai izšķirtu strupceļā nokļuvušos bokserus.

Kļičko meklēja iespējas, kā tikt klāt Fjūrijam, un devītā raunda vidū ukrainis pirmoreiz atzīmējās ar ļoti nopietnu sitienu ar labo dūri, izpelnoties mājas publikas atbalstu. Fjūrijs gan raunda beigās atspēlējās, no kreisās labi trāpot pa pretinieka neaizsargāto vaigu. Nepilnus 40 gadus vecā Kļičko spēka rezerves ruka, un ukrainis, neskatoties uz visai agresīvu pēdējo raundu, līdz pat beigām neatgādināja bokseri, kurš būtu gatavs uzvarēt šai cīņā. Pēc 12 raunda beigām bija grūti iedomāties, ka tiesneši pat Kļičko teritorijā varētu lemt par labu ukrainim, un karalis patiešām krita - visi tiesneši ar 115:112, 115:112 un 116:111 uzvaru deva 27 gadus vecajam Fjūrijam.

"Mans liktenis šovakar ir piepildījies," pēc cīņas laimīgs sacīja Fjūrijs. "Piedzimu 1988. gada 12. augustā, pirms 27 gadiem. Tas Kungs šo dienu man bija ieplānojis, un izcīnīju uzvaru varenā Jēzus vārdā. Liku Kļičko nervozēt un demonstrēju viņam sniegumu, kādu viņš nekad nebija redzējis. Neviens neierodas Vācijā un nespēlējas tādā veidā ar pasaules smagsvaru čempionu. Tikai Amerikā, bet šovakar mēs esam Vācijā!"

 
 
 

"Lūdz, un tev tiks dots. Lūdzu pēc bērna, un Dievs man sniedza bērnu. Lūdzu pēc šīs uzvaras, un redz. Esmu tikai cilvēks – šāvakara uzvara pienākas Kungam," Fjūrijs turpināja. "Bija grūti nokļūt līdz šejienei, viņš [Kļičko] no manis izvairījās piecus gadus. Cilvēki var teikt par mani, ko vēlas. Viņš izdarīja dažus labus sitienus un nevienu, kas mani satriektu. Viņš šajā cīņā mēģināja izdzīvot. Viņš bija liels čempions, taču visam reiz pienāk gals. Šodien sākas jauna ēra – jau teicu, ka būšu harizmātiskākais čempions kopš Muhameda Ali, un tā notiks."