Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Bendikai lielākais panākums Latvijas sieviešu biatlona vēsturē

© instagram

Kenmorā (Kanāda) ar 7.5 kilometru sprinta sacensībām turpinājās Pasaules kausa izcīņas 7. posms biatlonā. Sprintā uzvaru izcīnīja Olena Pidhrušna (Ukraina). Baiba Bendika, kura šaušanā nekļūdījās ne reizi un bija ātra distancē, izcīnīja piekto vietu. Bendika pirmoreiz kvalificējusies masu startam.

Par sprinta galvenajām favorītēm tika uzskatītas vāciete Laura Dālmeiera un pasaules čempione Marī Dorēna Abēra (Francija). Favorītu lokā arī Kaisa Mekereinena (Somija), Franciska Hilderbranda (Vācija), kura sprintā šosezon uzvarējusi jau divreiz, un Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma līdere Gabriela Soukalova (Čehija), kā arī Doroteja Vīrere (Itālija). No kopvērtējuma Top30 nestartēja sešas biatlonistes.

Pirmajā šaušanā reizi kļūdījās Miriama Gesnere (Vācija), kura bija ļoti ātra distancē. Kaisai Mekereinenai, Marī Dorēnai Abērai, Laurai Dālmeierai un Gabrielai Soukalovai pa 4/5 šaušanā. No līderēm pilnīgi precīzas bija Kristina Guzika (Polija), Doroteja Vīrere (Itālija), Anē Beskona (Francija) un Franciska Proisa (Vācija), kurai šis ir pirmais starts šogad.

Precizitāti šaušanā šodien brīžiem būtiski ietekmēja mainīgais un spēcīgais vējš. Šaušanā stāvus Gesnerei trīs kļūdas un zaudētas izredzes uz panākumu. Divreiz kļūdījās Beskona. Par līderi kļuva Vīrere, kura otrajā šaušanā kļūdījās vienreiz. Nedaudz vēlāk Vīreri par 7.3 sekundēm pārspēja Guzika, kurai šodien 10/10 šaušanā. Labāko trijniekā sākumā iekārtojās Olena Pidhrušna (Ukraina), kurai šodien 100% precizitāte šaušanā. Vēlāk aiz Guzikas iekārtojās Irina Varviņeca (Ukraina), Monika Hojniša (Polija) un Baiba Bendika.

Soukalova šoreiz nekļūdījās, Mekereinenai un Proisai pa vienai kļūdai. Dālmeiera kļūdījās divreiz, kamēr Dorēnai Abērai trīs kļūdas. Franciska Hildebranda šaušanā šodien sasniedza vien 5/10.

Uzvaru izcīnīja Pidhrušna, kura pēdējā aplī bija ātrāka par konkurentēm. Pidhrušnai tā ir otrā uzvara augstākā līmeņa individuālajās sacensībās (2013. gadā kļuva par pasaules čempioni sprintā). Otrā vieta Guzikai, kurai šis ir atkārtots karjeras rekords un lielākais panākums sprintā. Trešo vietu izcīnīja Vīrere.

Baiba Bendika startēja 63., šaušanā guļus nekļūdījās un tobrīd ieņēma desmito vietu pēc pirmās šaušanas. Nevainojama precizitāte arī otrajā šaušanā un tobrīd piektais rezultāts, esot priekšā pat sprinta uzvarētājai Pidhrušnai. Bendika izcīnīja piekto vietu, kas ir biatlonistes karjeras rekords (iepriekš 41. vieta), pirmie ieskaites punkti (un uzreiz 40!), kā arī nodrošināta debija masu startā. Šis ir lielākais panākums Latvijas sieviešu biatlona vēsturē. Slēpojumā Bendikai 30. rezultāts (pa apļiem attiecīgi 54., 23. un 23.).

Sestdien norisināsies sacensības distancē ar kopējo startu. 15 kilometru masu startam vīriešiem kvalificējies Andrejs Rastorgujevs, sacensību sākums plkst. 19:00 pēc Latvijas laika. 12.5 kilometru masu starts sievietēm plkst. 20:30. Pirmoreiz pēc vairāku gadu pārtraukuma Latvija būs pārstāvēta abos masu startos.