Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Formula 1 tuvojas Eiropai, šonedēļ posms Sočos

© sportacentrs.com

F1 pasaules čempionāta arvien vairāk tuvojas Eiropai un Krievijas kūrortpilsēta Sočos šajā nedēļas nogalē tiek aizvadīts pasaules čempionāta ceturtais posms, kur jau septīto uzvaru pēc kārtas mēģinās izcīnīt Niko Rosbergs. Galvenais jautājums - vai vācieša uzvaru gājiens turpināsies? Pagaidām viss liecina, ka Rosbergs ir gatavs uzvarēt arī šoreiz.

Rosbergs turpina atrauties
Šogad uzvarējis Austrālijā, Bahreinā un Ķīnā, Niko Rosbergs iekrājis jau 75 punktus, samērā īsā laikā izveidojot lielu pārsvaru pār konkurentiem. Pirmajos divos posmos kāpis uz goda pjedestāla, otrs "Mercedes" pārstāvis Lūiss Hamiltons Šanhajā piedzīvoja tehniskas problēmas kvalifikācijā, startēja no beigām un finišēja vien septītais, kā rezultātā ir jau 36 punktus aiz Rosberga. Šādu deficītu viena posma laikā nav iespējams sadeldēt pat pie visveiksmīgākā scenārija. 3 punktus no Hamiltona atpaliek Daniels Rikjardo ("Red Bull"), kurš sezonas pirmajos posmos visas reizes ieņēmis ceturtās vietas, kamēr Sebastians Fetels ("Ferrari") no pašreizējā F1 čempionāta atpaliek 6 punktus. Fetelam šogad labi rezultāti un ātrums mijas ar neveiksmēm.


Fetels saņem piecu starta vietu sodu
Piektdien notikušie F1 treniņbraucieni liecina, ka Rosbergs arī Sočos jūtas pārliecinoši. Pirmajā sesijā viņa pārsvars pār tuvāko sekotāju Hamiltonu pārsniedza 0.7 sekundes, bet otrajā treniņā 1982. gada F1 čempiona Kekes Rosberga dēls neizmantoja ātrākās supermīkstā sastāva riepas, iespējams, tikai tamdēļ paliekot trešajā vietā. Fetelam Krievijas F1 posms nav sācies cerīgi, jo piektdienas otrajā treniņa viņa "Ferrari" piemeklēja problēmas ar elektrību, tāpat arī nācies mainīt ātrumkārbu, kas tika bojāta Ķīnas posmā piedzīvotajā sadursmē ar komandas biedru Kimi Raikonenu. Rezultātā Fetelam piecu starta vietu sods un augstāk par sesto vietu vācietis Sočos nestartēs.

Hamiltons tomēr favorīts?
Pēc iepriekšējos posmos pieredzētā būtu grūti nosaukt trīskārtējo F1 čempionu par favorītu uz uzvaru, taču jāņem vērā, ka iepriekšējos divus gadus, kopš Krievijā notiek "Grand Prix" sacīkstes, tieši Hamiltons vienīgais te ir uzvarējis. 2014. gadā Hamiltons startēja no "pole position", finišā pārspējot Rosbergu, kamēr 2015. gadā Rosbergs uzvarēja kvalifikācijā, taču sacensībās jau septītajā izstājās tehniska defekta dēļ.

Trešā garākā trase kalendārā
Vairāk nekā 300 tūkstošu cilvēku apdzīvotajos Sočos, kā jau minēts, F1 sacīkstes risinās tikai divus gadus. Hermana Tilkes projektētā "Sochi Autodrom" trase (trešā garākā sezonas kalendārā - 5.848 km) tika uzcelta Soču Olimpiskā kompleksa teritorijā, bet tiesības rīkot F1 posmu Krievija ieguva uz septiņiem gadiem. Trases celtniecība izmaksājusi 200 miljonus ASV dolāru, kas tika sarūpēti ar Krievijas valdības atbalstu.

Ideja par PSRS F1 posmu netika īstenota
Krievijas "Grand Prix" pirmo reizi notika tālajā 1910. gadā Sanktpēterburgā, toreizējās Krievijas Impērijas teritorijā. Ideja par F1 posma sarīkošanu šajā zemē parādījās astoņdesmito gadu sākumā un Padomju Savienības "Grand Prix" pat iekļāva 1983. gada F1 kalendārā, bet "birokrātisku apsvērumu dēļ" plāns tā arī nepārvērtās par realitāti. Vēlākajos gados esot bijuši mēģinājumi atkārtoti īstenot grandiozo plānu, tomēr arī toreiz viss beidzās bez rezultāta. 2001. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins izrādīja personīgu interesei par F1 posma sarīkošanu Sanktpēterburgā, 2003. gadā bija cerības "Grand Prix" sacensības atvest uz Maskavu, tomēr arī šīs abas reizes tas netika izdarīts.

Latvija pārstāvēta F1 tehniskajā komisijā
Līdzīgi kā iepriekšējos divus gadus, arī šoreiz Krievijas "Grand Prix" tehniskajā komisijā būs pārstāvēta Latvija. Uz Sočiem, uzraudzīt komandu darbības boksos, devies Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) pārstāvis Ģirts Auziņš. Šogad tehniskās komisijas darbinieku skaits ievērojami samazināts un Auziņš ir vienīgais ārvalstnieks, kurš tika uzaicināts strādāt Krievijas F1 posmā, bet tas tikai liecina par latviešu kompetenci šo atbildīgo pienākumu veikšanā. Auziņa uzdevums šajās dienās ir vērot, vai viņam uzticētā komanda boksos nepārkāpj noteikumus, visus pārkāpumus fiksēt un par to informēt F1 galvenos tiesnešus.

Sacensību starts plkst. 15:00
Tā kā Sočos ir tā pati laika zona, kas Latvijā, kvalifikācija sestdien un sacensības svētdien sāksies plkst. 15:00.