Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Īrijas latviete Pušpure kvalificējas Rio olimpiskajām spēlēm

© Scanpix

Lucernā, Šveicē noslēgušās pēdējās kvalifikācijas sacensības akadēmiskajā airēšanā pirms Rio olimpiskajām spēlēm. Īrijas latviete Sanita Pušpure šodien izcīnīja kāroto ceļazīmi, savukārt Latvijas labākā airētāja Elza Gulbe palika zem svītras.

Sacensību priekšbraucienos un pusfinālos visai nepārprotami bija izkristalizējušās četras galvenās pretendentes uz četrām olimpiskajām ceļazīmēm - pirmkārt, uzvarām bagātā jaunzēlandiete Emma Tviga, kā arī Londonas olimpisko spēļu vicečempione Fī Udbija Ērihsena (Dānija), divkārtējā Eiropas čempionāta bronzas medaļniece Sanita Pušpure (Īrija) un nepilnus 44 gadus vecā baltkrieviete Jekaterina Karstena (seškārtējā pasaules čempione un divkārtējā olimpiskā čempione). Fināla sešiniekā iekļuva arī šī gada Eiropas sudraba medaļniece Elza Gulbe un 2013. gada pasaules universiādes čempione Natālija Dovgodko no Ukrainas.

2000m fināla brauciena jaunākā un augumā īsākā dalībniece Elza Gulbe šodien nebija favorīte. Jau pēc pirmajiem 500 metriem mūsu sportiste jūtami atpalika no pārējām, bet distances turpinājumā atpalicība arvien pieauga. Gulbe ar 07:43.840 finišēja stabilā sestajā vietā.

Sanita Pušpure šodien sāka bez lielas steigas - pusceļā viņa bija piektā, taču konkurentes turpat vien bija. 1500m atzīmi viņa sasniedza jau kā trešā, bet atlikušajos 500 metros brauca ļoti pārliecinoši un finišēja otrā (07:24.760). Pirmo vietu ieguva jaunzēlandiete (07:21.870), trešā bija baltkrieviete (07:25.940), savukārt pēdējo ceļazīmi ieguva dāniete (07:26.470). Vareni cīnījās arī ukrainiete, tomēr distances pēdējā nogrieznī pietrūka spēku.

Atgādinām, ka pirms divām nedēļām Eiropas čempionātā Elza Gulbe pirmoreiz airēja pieaugušo A finālā, turklāt izcīnīja sudraba medaļu, savukārt Sanita Pušpure otro reizi karjerā ieguva kontinentālo bronzu. 2004. gadā kā Latvijas pilsone Pušpure ieguva pasaules Universiādes čempiones titulu. 2006. gadā šī latviete pārcēlās uz Īriju. Londonas olimpiskajās spēlēs kā Īrijas pilsone viņa izcīnīja 13. vietu.

Kā jau ziņots, Starptautiskā airēšanas federācija (FISA) pirms pāris dienām paziņoja, ka sieviešu atlases finālā ir vēl viena ceļazīme uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Nav izmantota viena eksotisko valstu kvota ("tripartite"), līdz ar to nolemts, ka šī kvota tiek ceturtās vietas ieguvējai pēdējās atlases sacensībās. Tādējādi sieviešu vieniniekos Lucernā tika sadalītas četras ceļazīmes, nevis trīs. Tā bija ļoti laba ziņa arī latviešu airētājām.