Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Arī sportisti baidās doties uz Rio olimpiskajām spēlēm Zikas vīrusa dēļ

© Scanpix

Spānijas basketbolists Pau Gazols atklātā vēstulē izteicis šaubas par Riodežaneiro olimpisko spēļu drošības pasākumiem un aicinājis izvērtēt, vai patiešām nav nepieciešams olimpiādi atlikt.

Pau Gazols, viena no lielākajām sporta zvaigznēm Spānijā, ir tās basketbola izlases līderis. Spānija tiek minēta kā reālākā kandidāte, kas varētu apšaubīt ASV izlases uzvaru olimpiskajā turnīrā, taču Gazols publiski paudis savas bažas par piedalīšanos olimpiskajās spēlēs drošības apsvērumu dēļ.

Gazols norāda, ka pats personīgi vērsies pie ASV un Spānijas zinātniekiem, lai saņemtu vairāk informācijas par Brazīlijā novēroto Zikas vīrusu, un spāņu basketbolists secinājis, ka pastāvošie draudi ir daudz lielāki nekā viņš uzskatījis iepriekš. „Sabiedrība nav pietiekami satraukusies par situāciju. Taču epidēmija ir realitāte. Vīruss ir aktīvs jau gadu un novērots 60 valstīs, arī Spānijā, taču šie gadījumi nav izpelnījušies plašu uzmanību.”

Gazols atgādina, ka Zikas vīruss var radīt nopietnas sekas ne grūtniecēm, kurām krasi pieaug risks dzemdēt bērniņus ar nopietniem smadzeņu defektiem, bet vīruss var arī radīt nāvīgas sekas ar to inficētajai personai. Šo informāciju par patiesu atzinusi arī Pasaules veselības organizācija( WHO) un publicējusi šo informāciju arī savā mājaslapā, taču WHO noraidījusi 150 zinātnieku parakstītu vēstuli par briesmām, kas varētu izcelties, ja Zikas vīrusa aktivitātes laikā tiktu rīkots tāda mēroga pasākums kā olimpiskās spēles.

Gazols raksta, ka viņam būtu ļoti smagi atteikties no iespējas pārstāvēt savu valsti olimpiādē, taču viņš uzskata, ka vietā ir šāds jautājums: vai tiek veikti visi nepieciešamie drošības pasākumi, lai nodrošinātu gan sportistu, gan līdzjutēju labklājību, vai arī par prioritāti tiek izvirzīti finansiālie apsvērumi, neņemot vērā miljoniem cilvēku veselību? „Šīs olimpiskās spēles, pirmās Dienvidamerikas kontinentā, varētu būt neaizmirstamas. Pastāv risks, ka pavisam neglaimojošo iemeslu dēļ,” norāda Gazols, Viņam vasarā apritēs 36 gadi un, visticamāk, Rio ir viņa pēdējā iespēja piedalīties olimpiādē, jo Tokijas spēļu laikā Gazolam būs jau 40 gadi.

Vairāki pasaulslaveni sportisti iepriekš izteikuši bažas par Zikas vīrusa ietekmi. To darījis arī cits NBA basketbolistsKarmelo Entonijs, tenisiste Serēna Viljamsa un Endijs Marejs. „Plānoju piedalīties olimpiādē, taču nezinu, kāda tieši tur šobrīd ir situācija,” Marejs izteicās sarunā ar BBC. „Vēlos aprunāties ar dažiem ārstiem, uzklausīt viņu viedokļus. Man jāsaņem nedaudz vairāk informācijas pirms varu pieņemt galīgo lēmumu.”

Lielas šaubas ir par vairāku titulētu golferu (Rorija Maklroja, Denija Vileta un Šeina Laurija) dalību olimpiādē, kamēr Austrālijas golferis Marks Leišmans jau paziņojis, ka uz Brazīliju nedosies. Viņa sieva jau pagājušajā gadā piedzīvoja pamatīgas veselības problēmas, un Leišmans nevēlas riskēt un inficēt viņu ar Zikas vīrusu. Leišmans pasaules rangā ieņem 35. vietu un tādējādi neizmantos iespēju piedalīties pirmajā cīņā par olimpisko zelta medaļu golfā pēdējo 112 gadu laikā.