Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Polija uzvar Šveici pendelēs un pirmā iekļūst 1/4 finālā

© Scanpix

Eiropas čempionāta pirmajā 1/8 fināla mačā Šveices un Polijas duelī pamatlaiks noslēdzās 1:1, taču 11 metru sitienu sērijā uzvaru svinēja Polijas izlase.

Pirms spēles

Šveice un Polija šīs dienas agrajā mačā Sentetjēnā ievadīja Eiropas futbola čempionāta 1/8 finālus. Šveice no A grupas izkļuva kā otrā, sev priekšā palaižot Franciju. Tāpat arī Polija, kas C grupā izcīnīja tikpat punktus (7), cik Vācija, taču sliktākas vārtu attiecības dēļ palika otrie. Šveices izlases sastāvā nebija nedz savainoto spēlētāju, nedz tādu, kuriem spēle jāizlaiž sarkano kartīšu dēļ. Polijai savukārt nedaudz cita situācija, jo spēlei nevarēja pieteikt talantīgo Bartošu Kapustku, kuram tieši sarkanā kartīte liegusi šodien iziet laukumā. Polijas galvenais treneris Adams Navalka ar savu brigādi laukumā laida tradicionāli spēcīgāko sastāvu, kas laukumā devās pirmajās spēlēs. Neviens netika taupīts arī Šveices sastāvā un Vladimirs Petkovičs laukumā laida iespējami spēcīgāko sastāvu.

Polija sāk ar vētrainiem uzbrukumiem, Šveice atbild, taču Blaščikovskis panāk pārsvaru

Polija, kas līdz šim Eiropas čempionāta trīs mačos nebija zaudējusi nevienus vārtus, spēli sāka ar ātru uzbrukumu, mēģinot pārsteigt savus pretiniekus. Šveice bumbu atguva, tomēr savā starpā nesapratās Jans Zommers un Johans Džurū un bumbu nozaga Roberts Levandovskis, kurš mēģināja gūt vārtus, taču bumba atlēca pie Arkadiuša Milika, un uzbrucējs bumbu netrāpīja pustukšos vārtos. Polija negrasījās apstāties un turpināja vētraini uzbrukt, tomēr arī Šveice negulēja un uzmanīgi aizsargājās. Šveicieši pēc mirkļa devās labā pretuzbrukumā, kad pēc Džedana Šačiri piespēles vārtu tīklā no otras puses sita Valons Behrami.

Laikam ritot, Polijas ofensīva nedaudz noplaka un daudz aktīvāk uzbrukumus veidoja Šveice. Tie gan nebija tik bīstami, lai lielas pūles būtu jāpieliek Lukašam Fabiaņskim, taču bumba biežāk cirkulēja poļu laukuma pusē. Poļi devās pretuzbrukumā, kad bumba nonāca pie Milika, kurš no ļoti tuvas distances centās izpildīt ātru sitienu, taču, to nespēdams sagatavot, aizšāva pāri vārtiem. Šveice deva atbildes triecienu un laba iespēja uzsist ar galvu bija Fabiānam Šēram, tomēr viņš bumbu raidīja tieši rokās Fabiaņskim. Tuvojoties pirmā spēles nogriežņa beigām, Šveices laukuma pusē ielauzās Kamils Grosickis, kurš tika garām vairākiem šveiciešiem, ieraudzīja neviena nepiesegto Jakubu Blaščikovski un piespēlēja malējam pussargam, kurš uztvēra bumbu un aukstasinīgi raidīja to vārtos - 1:0.

Šačiri ar fantastiskiem vārtiem izrauj neizšķirtu pamatlaikā

Otro puslaiku ievadīja Šveice un uzreiz aizskrēja uzbrukumā caur labo flangu, kad ātrais Šačiri tika ļoti tuvu poļu vārtiem, taču visi iespējamie piespēļu ceļi tika nobloķēji un sekoja stūra sitiens, kas gan nebija bīstams. Polija atbildēja ar diviem bīstamiem pretuzbrukumiem, kad vispirms pēc Levanovska centrējuma bumbu ar grūtībām uztvēra un uzreiz zaudēja Grosickis, taču uzreiz pēc tam aizsargus nomānīja pirmo vārtu autors Blaščikovskis un izdarīja spēcīgu sitienu, tomēr lieliski nospēlēja Zommers. Pēc mirkļa bīstami pret Levandovski nospēlēja Šērs, kurš brutāli notrieca Minhenes ‘’Bayern’’ uzbrucēju no kājām un futbolists kādu brīdi gulēja zemē, taču spēli varēja turpināt. Poļu uzbrukuma līderim neklājās viegli, jo šveicieši viņam labprāt nogrieza visus ceļus ar asiem izklupieniem.

Mača turpinājumā Šveice ar visiem spēkiem rāvās uz priekšu, nopelnot vairākas standartsituācijas. Iespēja gūt vārtus ar brīvsitiena palīdzību radās Rikardo Rodrigesam, kurš no metriem 25 veica neatvairāmu sitienu, kas lidoja tieši vārtu devītniekā, taču teicami sagrupējās un nolasīja situāciju Fabiaņskis, kurš ar pirkstu galiem atvairīja bumbu. Spēles turpinājumā pēc kārtējās standartsituācijas ļoti bīstami uzsita Seferovičs, kurš gandrīz izrāva neizšķirtu, trāpot pa vārtu stabu! Šveices ofensīva vainagojās ar turnīra, iespējams, skaistāko vārtu guvumu 82. minūtē. Bumba pie 16 metru līnijas atlēca pie Džerdana Šačiri, kurš šķērītē negaidīti sita bumbu vārtos, panākot 1:1! Pamatlaiks noslēdzās ar nemainīgu rezultātu, kas nozīmēja, ka sekos papildlaiks.

Šveicei teicamas izdevības papildlaikā, Polija perfekta 11 metru sitienos

Papildlaika pirmā puse iesākās ar aktīviem abu komandu uzbrukumiem un spēle kādu brīdi ritēja no vieniem vārtiem uz otriem. Abas komandas lēnām nosēdās un tā vien šķita, ka gan Šveice, gan Polija vienkārši aizvada atlikušās minūtes, lai var gatavoties 11 metru soda sitienu izpildei. Otro 15 minūšu sākumā Šveice pamatīgi iespieda poļus savā zonā un veica vairākus jaudīgus uzbrukumus, tomēr Polijas aizsardzība neļāva tiem pārvērsties vārtu guvumā. 112. minūtē līdzjutēju sirdis Sentetjēna sāka pukstēt daudz straujāk, jo pilnīgi viens pret Fabiaņski nonāca Derdijoks, kurš ar galvu mēģināja raidīt bumbu vārtos, tomēr poļu vārtsargs kārtējo reizi lieliski izglāba savu komandu. Šveices uzbrukumi nebeidzās, tomēr arī poļi aizskrēja bīstamā pretuzbrukumā,kas gan nebeidzās ar vārtiem, tādējādi jau pirmajā 1/8 fināla mačā uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešamaspendeles.

Pirmais pie 11 metru atzīmes stājās Lihšteiners, kurš bumbu viegli raidīja vārtu augšdaļā. Ar precīzu sitienudevītniekā atbildēja Levandovskis, taču tad sitienu devās izpildīt Džaka, kurš aizšāva pagalam neprecīzi garām vārtiem. Turpinājumā Polijas rindās sitienus izpildīja Miliks, Gliks, Blaščikovskis un uzvaras vārtus guva Krihovjaks, savukārt savos sitienos nekļūdīgi bija arī šveicieši, kuriem vārtu tīklā bumbu raidīja Šačiri, Šērs un Rodrigess.

Šveice - Polija 1:1 (0:1)