Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Kvarežma papildlaika beigās ieved Portugāli 1/4 finālā

© Scanpix

Eiropas čempionāta 1/8 fināla mačā Portugāle un Horvātija gandrīz visu spēli ne reizi nespēja trāpīt bumbu vārtu rāmī, tomēr Kvarežma ar pirmo piegājienu 117. minūtē izrāva Portugālei uzvaru 1:0.

Pirms spēles
Portugāle aizvadīja neveiksmīgu grupu turnīru, trīs spēlēs neizcīnot nevienu uzvaru un grupā ieņemot necilo trešo vietu, kas ļāva par mata tiesu iekļūt 1/8 finālā, kā viena no labākajām trešo vietu ieguvējām. Šādu sniegumu Portugāles līdzjutēji negaidīja, taču vēl mazāk tika gaidīta Ungārijas un Islandes, attiecīgi, pirmā un otrā vieta. Horvātija savukārt grupu turnīrā nodemonstrēja ļoti pieklājīgu sniegumu, uzvarot Turciju un spēcīgo Spāniju, taču nācās piedzīvot arī neizšķirtu pret Čehiju, kas bija sāpīgs iznākums gan rezultāta izteiksmē, gan savu līdzjutēju attieksmes ziņā, jo daži no tiem izdomāja mača izskaņā laukumā izmest raķetes, kas pamatīgi izsita komandu no līdzsvara.

Horvātijas galvenais treneris Ante Čačičs iepriekšējā mačā pret Spāniju veica dažus sastāva eksperimentus, laukumā reizē laižot trīs futbolistus, kuri vēl nav sasnieguši 22 gadu vecumu un kuri debitēja turnīrā. Viens no viņiem bija arī centra aizsargs Tins Jedvajs, turklāt šāda jauno spēlētāju iesaistīšana nemaz neizbojāja kopējo skatu un atsevišķās epizodēs pat spilgti pastiprināja. Šovakar Čačiča eksperimenti neturpinājās un laukumā tika laists maksimāli spēcīgākais sastāvs. Portugāles rindās savukārt ārpus pamatsastāva palika viens no komandas līderiem Žuau Motinju, kā arī pieredzējušais aizsardzības balsts Rikardu Karvalju, taču viņu vietā laukumā devās Adrjens Silva un Žuzē Fonte.

Mierīgs pirmais puslaiks un maz bīstamu momentu
Spēle sākās visai mierīgā tempā, turklāt portugāļi nekautrējās spēlēt kā otrais numurs, atdodot iniciatīvu Horvātijai. Fernandu Santuša vadītā komanda uz īsu brīdi savāca bumbu sev, mēģinot būvēt uzbrukuma iespējas, tomēr tas neizdevās sekmīgi. Kādā no epizodēm Portugāle nopelnīja iespēju izpildīt brīvsitienu, taču šoreiz pie bumbas nestājās Krištianu Ronaldu, kurš nav spējis gūt vārtus no standartsituācijas jau ļoti ilgu laiku. Pēc centrējuma bumbu ar galvu sita Pepe, taču pāri vārtiem. Horvātija bumbu savā aizsardzības zonā kontrolēja visai lēni, taču arī Portugāle bija ieslēgusi nākamo pārsnesumu savam presingam, kas lika kļūdīties Čorlukam, tomēr horvāti veiksmīgi izgāja no situācijas un aizskrēja pretuzbrukumā, kad pa vārtiem no asa leņķa uzsita Perišičs, taču vārtu tīklam no sāniem.

Spēle kļuva atraisītāka un vairs nebija manāmas tik daudz īsas un uzmanīgas piespēles kā iepriekš. Kādā no epizodēm kāds no Portugāles futbolistiem uzkāpa uz kājas guļošajam Ivanam Rakitičam, tomēr ‘’Barcelona’’ centra pussargs spēli varēja turpināt. Horvāti pēc mirkļa aizskrēja pretuzbrukumā, kad kreisajā flangā bumbu uztvēra Perišičs, tomēr viņa centrējums nebija visai veiksmīgs. Portugāle savukārt mēģināja tikt cauri pretinieku aizsardzībai ar īsām piespēlēm, taču tas īsti neizdevās. Pirmais spēles nogrieznis noslēdzās visai miegainu 0:0.

Pamatlaiks noslēdzas bez gūtajiem vārtiem un sitieniem vārtu rāmī
Otrā puslaika pirmajās minūtēs joprojām spēle bija mierīga, taču horvāti centās lauzt mača gaitu un pēc viltīga stūra sitiena spēcīgi sita Marselo Brozovičs, taču garām vārtu rāmim. Portugāles rindās laukumu pameta Andrē Gomešs, kura vietā nāca 18 gadus jaunais talants Renatu Sanšešs, kurš ieviesa svaigas vēsmas portugāļu centra zonā. Horvātija tika pie standartsiutācijas izspēles, kad pēc centrējuma ar galvu gar pašu vārtu stabu uzsita Vida, radod bīstamāko epizodi otrajā spēles nogrieznī līdz šim. Pēc brīža jaunais Sanšešs nospēlēja agresīvi pret pieredzējušo Srna, nopelnot soda sitienu pie pašas Portugāles soda laukuma līnijas. Pie bumbas stājās pats Srna, tomēr viņa spēcīga un zema iespēle tika nobloķēta un epizode līdz ar to arī beidzās. Atlikušajā laikā abas komandas veica vairākus uzbrukumus viena uz otras vārtiem, tomēr neviens no tiem nebija sekmīgs un mača pamatlaiks noslēdzās ar ne pārāk aizraujošu 0:0, turklāt tā arī netika izdarīts neviens sitiens nedz Portugāles, nedz Horvātijas vārtu rāmī.

Kvarežma 116. minūtē izrauj Portugālei uzvaru
Papildlaiku aktīvāk iesāka Portugāle, veidojot bīstamas saspēles ap pretinieku soda laukumu. Kādā no epizodēm portugāļus apzaga Srna, kurš piespēlēja uz priekšu Kaliničam, un uzbrucējs nonāca tuvu pie Portugāles vārtiem, taču uzsita ļoti neprecīzi. Sekoja dažas standartsituācijas portugāļu izpildījumā, tomēr tā arī pirmo sitienu pa vārtiem neizdevās izpildīt. Arī turpinājumā bija vērojama visai haotiska spēle abu vienību izpildījumā. Ne miņas no skaistām saspēlēm vai kombinācijām, pārsvarā bumba tika raidīta uz priekšu uzbrucējiem un retos gadījumus to izdevās arī saglabāt. Kādā no stūra sitieniem pie Portugāles vārtiem teicami ar galvu uzsita Vida, tomēr nedaudz pāri vārtiem. Horvātija turpināja uzbrukt, un bumba pēc Kaliniča sitiena trāpīja arī pa vārtu stabu, taču portugāļi neapjuka, atņēma bumbu Striničam un aizskrēja pretuzbrukumā - neveiklu sitienu izpildīja Nani, tomēr bumba fantastiski precīzi atrada Ronaldu, kurš padeva tālāk no maiņas nākušajam Kvarežmam un pussargs bumbu sita tukšos vārtos - 1:0, un Portugāles cīņā Eiropas čempionātā turpinās!