Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Sports

Francija iznīcina Islandi un iesoļo pusfinālā

© Scanpix

Eiropas čempionāta pēdējā 1/4 fināla mačā mājiniece Francija apstādināja brīnumaino Islandi un svinēja ļoti pārliecinošu uzvaru 5:2. Divi vārtu guvumi Olivjē Žirū kontā.

Mājiniece Francija līdz šim uzvarēja piecas no sešām spēlēm, tomēr komandas sniegums jau no pirmās spēles bija visai nestabils. Atklāšanas mačā pret Rumāniju francūži izcīnīja smagu uzvaru 2:1, tad viegli nenāca arī panākums pār Albāniju (2:0) un grupu turnīra finišā sekoja neizteiksmīgs bezvārtu neizšķirts pret Šveici. Arī 1/8 finālā Īrija pirmā guva vārtus, taču tad francūžus no bedres izvilka Antuāns Grīzmans, kurš guva divus vārtus īsā laikā, salaužot īrus. Grīzmans ir ārkārtīgi nozīmīga figūra Francijas spēlē un līdz šim ir spilgti apliecinājis savas līdera dotības.

Islandes izlases sniegums Eiropas čempionātā liekus komentārus neprasa. Čempionāta debitante jau grupu turnīrā kļuva par nācijas varoņiem, ieņemot otro vietu un aiz sevis atstājot tādas komandās, kā Portugāli un Austriju. Ar to vēl pelnrušķītes stāsts nebeidzās, jo 1/8 finālā sensacionāli tika uzveikta futbola lielvalsts Anglija ar 2:1. Islande kļuvusi par valsts sporta varoņiem, jo ar ļoti ierobežotiem resursiem sasniegusi negaidītus augstumus un pirms šīs spēles atradās starp piecām komandām, kuras teorētiski vēl var izcīnīt titulu!

Sastāvi
Francijas izlases sastāvā spēle sarkano kartīšu dēļ bija jāizlaiž centra aizsargam Adilam Ramī un balsta pussargam Ngolo Kantē. Ramī vietā spēli uzsāka izlases debitants Samjuels Imtitī, taču Kantē vietu aizpildīja Musā Sisoko. Jāsaka, ka francūži bija spiesti mainīt taktisko izvietojumu un no 4-3-3 pārkārtoties uz 4-4-2. Protams, 4-4-2 francūžu izpildījumā bija tikai uz papīra, jo realitātē spēlētāju izvietojums bija 4-2-3-1 ar Olivjē Žirū uzbrukuma smailē.

Islande savukārt nedz sastāvu, nedz taktisko shēmu nemainīja un spēli sāka visi tie paši futbolisti, kuri devās sākumsastāvā iepriekšējos mačos. Lāšam Lāgerbekam un viņa palīgiem līdz šim veicās, ka spēlētāji iztikuši bez savainojumiem un sarkanajām kartītēm, tādējādi ik spēli laukumā varēja doties nemainīgs sastāvs, kas līdz šim bija darbojies visai pārliecinoši.


Francija savlaicīgi izdzēš Islandes cerības un pirmajā puslaikā gūst četrus vārtus
Francija spēli sāka uzmanīgi un pārlieku neaizrāvās ar ātriem un pārdrošiem uzbrukumiem. Mājiniece lēnām kontrolēja bumbu un pakāpeniski mēģināja tikt tuvāk pretinieku soda laukumam. Islande, protams, spēlēja kā otrais numurs un mēģināja izrauties pretuzbrukumos. Pie sitiena tika komandas līderis Gilvi Sīgurdsons, taču tas nebija pārāk spēcīgs un Igo Loriss bumbu bez grūtībām notvēra. Francija turpināja saspēlēties - bumba nonāca pie Blēza Matuīdi, kurš izpildīja tālu piespēli Žirū, un uzbrucējs pēc sprinta pa kreiso malu veica spēcīgu sitienu, pārspējot Halldarsonu un panākot 1:0. Islande centās atbildēt ar ātru uzbrukumu, kas gan tika neitralizēts.

Francija turpināja uzbrukt pilnā sparā. Tika nopelnīts stūra sitiens, kuru izpildīja Grīzmans un pēc viņa centrējuma visaugstāk uzlēca 191 centimetru garais Pols Pogbā, kurš guva vārtus ar galvu un jau 19. minūtē panāca 2:0 Francijas labā. Laikam ritot, Islande izveidoja līdz šim bīstamāko epizodi spēlē, kad kritienā tuvu pie Lorisa vārtiem uzsita Jons Bedvarsons, tomēr bumba lidoja pāri vārtiem. Puslaika turpinājumā spēles temps bija visai mierīgs, taču tad Islande veica viltīgu centrējumu, pēc kura bumbu uz pašas vārtu līnijas fiksēja Loriss. Francija pirmā puslaika izskaņā ieslēdza vēl lielākus apgriezienus un iesita divus vārtus divu minūšu laikā. Vispirms pēc Grīzmana piespēles bumbu saņēma Dmitri Pajets, kurš to pavilka nedaudz pa kreisi un sita labajā vārtu stūrī - 3:0. Mirkli vēlāk pēc izcili skaistas kombinācijas viens pret vienu ar Halldarsonu aizskrēja Grīzmans, kurš bumbu pārmeta pāri vārtsargam un panāca 4:0 īsi pirms puslaika beigām.

Islande otro puslaiku uzvar 2:1, laukumā nāk leģendārais Gudjonsens
Otrā puslaika sākumā Francija spēlēja visai miegaini, taču islandieši savus pretiniekus pamodināja nedaudz sāpīgā veidā. Pēc precīzas Sīgurdsona iespēles visus francūžu aizsargus apsteidza Kolbeins Sigtorsons, bumbu precīzi raidot tuvajā vārtu stūrī - 4:1. Francijas atbilde ilgi nebija jāgaida. Pēc tālas piespēles izgājienā kļūdījās Halldarsons un viņu apsteidza Žirū, kurš ar galvu bumbu sita praktiski tukšos vārtos, panākot jau 5:1. Pēc mirkļa Islande atbildēja ar ārkārtīgi bīstamu epizodi, kad pēc stūra sitiena ļoti bīstami ar galvu sita no maiņas nākušais Sverrirs Ingasons, taču Franciju no droša vārtu zaudējuma izglāba fantastiskais Loriss.

Puslaika otrajā daļā Lāgerbeks laukumā sūtīja visu laiku labāko Islandes futbolistu Eiduru Gudjonsenu, ļaujot uzbrucējam aizvadīt, iespējams, pēdējo spēli valstsvienībā. Islandes līdzjutēji Gudjonsenu sagaidīja ar fantastiskām ovācijām. Mača pēdējās 10 minūtes izvērtās ļoti aizraujošas. Vispirms Islande guva savus otros vārtus, kad pēc Skūlasona piespēles precīzs bija Bjardnasons, turklāt mirkli vēlāk sekoja vēl viens uzbrukums, kuru neitralizēja Mangalā. Ja Francijas aizsargs nebūtu paguvis nobloķēt piespēli, bumba būtu nonākusi līdz Gudjonsenam, kurš to, visticamāk, sistu vārtu tīklā. 90 minūtes noslēdzās ar ļoti rezultatīvu maču, aizraujošu noslēgumu un pārliecinošu Francijas uzvaru 5:2.

Nedz Islandes futbolisti, nedz līdzjutēji daudz nepārdzīvoja. Līdz ar finālsvilpi visi smaidīja un fani uzgavilēja savai komandai, pateicoties par lieliskajām emocijām, ko komanda sarūpējusi visa turnīra laikā. Francija savukārt iekļuva pusfinālā, kurā tiksies ar spēcīgo Vācijas izlasi.