Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Hamiltons uzveic Rosbergu F1 posmā Ungārijā

© SCANPIX

Pārņemot vadību jau sacīkšu sākumā un noturot to visus 70 apļus, "Mercedes" pilots Lūiss Hamiltons guvis uzvaru F1 posmā Ungārijā, kļūstot par jauno sezonas līderi.

Hamiltonam padevās lielisks starts, kad trīskārtējais F1 čempions pirmajā līkumā pa iekšmalu spēja apsteigt līdzšinējo sezonas līderi Niko Rosbergu, kurš startēja no "pole position". No otrās rindas labi sacīkstes uzsāka arī "Red Bull" piloti - kamēr Maksu Verstapenu nobloķēja Hamiltons, Daniels Rikjardo no trešās starta vietas uz brīdi spēja nokļūt priekšā Rosbergam, taču jau dažus līkumus vēlāk vācietis zaudēto atguva.

Sacensību turpinājumā Hamiltons izveidoja vairāk nekā sekundes pārsvaru pār komandas biedru Rosbergu un līdz pirmajiem pitstopiem viņu starpā atklāta cīņa nesākās. Rikjardo un Verstapens, kuri sekoja trešajā un ceturtajā pozīcijā, atpalika mazliet vairāk, taču arī bija ātri, tobrīd vēl saglabājos izredzes pacīnīties par uzvaru. Piektajā pozīcijā viņiem cieši sekoja "Ferrari" pārstāvis Sebastians Fetels.

Tieši Fetels 15. aplī kā pirmais no vadošajiem sportistiem devās boksos, 16. aplī viņa piemēram sekoja Rikjado, 17. aplī riepu maiņu veica līderis Hamiltons un Verstapens, bet vēl pēc apļa pie mehāniķiem pabija Rosbergs. Hamiltons noturēja pirmo vietu, kamēr Fetels nokļuva priekšā Verstapenam. Raikonens, kurš startēja vien no 14. pozīcijas, tikmēr izmantoja atšķirīgu stratēģiju un pirmo pitstopu veica ievērojami vēlāk. Tieši nokļūšana aiz Raikonena Verstapenam, iespējams, maksāja izredzes pacīnīties par pjedestālu.

Rosbergam pēc boksu apmeklējuma izdevās bīstami tuvu pietuvoties Hamiltonam, taču drīz brits atkal spēja attālināties, bet Rikjardo joprojām turējās gabaliņu nostāk. Sekoja Fetels un Verstapens, bet tikmēr Raikonens apdzina "McLaren" pārstāvi Ferando Alonso, kurš bija pacēlies jau uz sesto vietu. Drīz pēc tam sākās otrie pitstopi - 34. aplī boksos devās Rikjardo, 39. aplī jaunas riepas saņēma Verstapens, 42. aplī boksu apmeklējumu veica līderis Hamiltons, bet 43. aplī arī Rosbergs. Raikonens savu otro pitstopu veica tikai 51. aplī, nepilnus 20 apļus pirms finiša.

Lai gan soms aizvien bija aiz Verstapena, viņš uzsāka 18 gadus vecā holandieša vajāšanu un 57. aplī tas beidzās ar sadursmi. Verstapenam divreiz mainot trajektoriju pirms viena no līkumiem, Raikonens ar antispārna kreiso malu taranēja "Red Bull" formulu, pa gaisu palidoja aerodinamisko detaļu daļas, taču abi turpināja braukt un šķita, ka ātrumu nav pazaudējuši.

Tikmēr rezultātu galvgalī Hamiltons turpināja saglabāt drošu vairāk nekā sekundi lielu pārsvaru pār Rosbergu, kamēr Rikjardo jau atpalika ievērojami, bet turējās nelielu gabalu priekšā Fetelam. Sacīkšu noslēgumā Hamiltons tikpat droši noturējās priekšā Rosbergam, Rikjardo arī pārliecinoši apsteidza Fetelu, bet Raikonenam tā arī neizdevās atrast veidu kā uzveikt Verstapenu, kurš ieguva piekto vietu. Sestajā vietā finišējušais Raikonens tikmēr radio sūdzējās, ka viņa konkurents pārāk daudz maina trajektorijas un draudēja, ka vienā brīdī tas var beigties ar abu sadursmi. Tikai trešo reizi sezonā izcīnot punktus, septīto vietu izcīnīja Alonso, bet pirmo desmitnieku noslēdza Karloss Sainss ("Toro Rosso"), Valteri Botass ("Williams") un Niko Hilkenbergs ("Force India").

Hamiltonam šī ir trešā uzvara pēc kārtas un jau piektā aizvadīto sešu F1 posmu laikā, kā rezultātā viņš pirmo reizi šogad izvirzījies pasaules čempionāta līderpozīcijās. Tāpat viņš jau piekto reizi finišējis pirmais Ungārijas "Grand Prix", kļūstot par šo sacensību visu laiku uzvarām bagātāko pilotu.

F1 čempionāta pirmā puse šobrīd ir aizvadīta, bet jau pēc nedēļas, 24. jūlijā sezona turpināsies ar posmu Vācijā, Hokenheimas trasē.