Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Starptautiskā sporta arbitrāžas tiesa atver divas nodaļas Rio

© Andre Luiz Mello / Rio 2016

Starptautiskā sporta arbitrāžas tiesa (CAS) atvērusi divas pagaidu struktūrvienības Riodežaneiro, Brazīlijā tās strādās līdz 2016. gada olimpisko spēļu beigām.

Pirmoreiz olimpisko spēļu vēsturē CAS kā pirmā instance lems par dopinga jautājumiem, kas var rasties šo sacensību laikā. Pēc pušu uzklausīšanas CAS struktūrvienība taisīs nolēmumu, būs arī tiesības piešķirt pagaidu diskvalifikāciju, kamēr tiek gaidīta procedūras pabeigšana. Struktūrvienības nolēmumus varēs pārsūdzēt speciāli izveidotā CAS nodaļā Riodežaneiro vai pēc olimpiādes beigām. Struktūrvienības savu darbu beigs 21. augustā - olimpisko spēļu pēdējā dienā.

Kā jau ziņots, 18. jūlijā Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens publiskoja ziņojumu jeb izmeklēšanas rezultātus par Krievijas dopinga programmu valsts esot apzināti piedalījusies un kontrolējusi dopinga lietošanas piesegšanu - tas esot noticis ne tikai Soču olimpiskajās spēlēs, bet arī iepriekš. Ņemot vērā skarbo ziņojumu par krievu dopinga mahinācijām Soču spēlēs, bija iespējams, ka SOK atstādinās no Rio spēlēm visu Krievijas olimpisko izlasi. 24. jūlijā SOK teju vienbalsīgi lēma, ka Krievijas olimpiskā izlase varēs piedalīties Rio spēlēs, ja vien zaļo gaismu dos attiecīgā sporta veida starptautiskā federācija, turklāt federācijām nevajadzētu pielaist krievu sportistus ar dopinga vēsturi. Vērtējot dopinga vēsturi, tiek ņemti vērā arī Maklarena ziņojumā minētie uzvārdi, taču visi vēl nav publiskoti.

Pēdējā laikā notiek līdz šim neredzēta cīņa ar dopingu. Atkārtoti tiek pārbaudītas dopinga proves no 2008. un 2012. gada olimpiskajām spēlēm, turklāt šādā veidā tiek konstatēti dopinga lietotāji, un no sen iegūtajām medaļām atvadās arī lielas zvaigznes. Svarīgi ir laicīgi konstatēt dopinga lietošanu, pretējā gadījumā tiek apdraudēta sacensību būtība.