Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Arī krievu svarcēlājus nepielaiž Rio olimpiskajām spēlēm

© Scanpix

Starptautiskās Svarcelšanas federācijas (IWF) izpildkomiteja pieņēma lēmumu nepielaist Krievijas sportistus un tehnisko korpusu Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, vēsta federācijas mājaslapa.

"IWF izpildkomiteja rūpīgi izpētīja jautājumu par krievu svarcēlāju dalību Rio olimpiskajās spēlēs. Izpētē tika ņemts vērā WADA neatkarīgā izmeklētāja Ričarda Maklarena ziņojums, SOK lēmums saistībā ar krievu sportistu dalību Rio olimpiskajās spēlēs, statistika (atkārtoti pārbaudītie dati no Pekinas un Londonas olimpiskajām spēlēm), antidopinga statistika par krievu sportistiem, IWF antidopinga politika, WADA kodekss, olimpiskā harta un WADA izdarītie paziņojumi," teikts federācijas relīzē.

"Atbilstoši SOK lēmumam par krievu sportistu dalību Rio olimpiskajās spēlēs, kas nosaka dalības kritērijus , IWF izpildkomiteja izvērtēja nominēto sportistu atbilstību šiem kritērijiem. Krievijas Olimpiskā komiteja (ROC) dalībai Rio olimpisko spēļu svarcelšanas sacensībās nominēja astoņus sportistus. Antidopinga noteikumu pārkāpumu dēļ ROC atsauca Tatjanas Kaširinas un Anastasijas Romanovas [abām sportistēm agrāk bija problēmas ar dopingu - A.S.] pieteikumus. Vēl četri sportisti Maklarena ziņojumā tika minēti kā labumu guvuši no dopinga analīžu manipulācijām. (…) Sportistu saistība ar Maklarena ziņojumu viņus ir padarījusi par SOK īpašajiem kritērijiem neatbilstošiem, tādēļ no IWF puses papildu darbības vai lēmumi šajā sakarā nav nepieciešami.

(…) Vēlamies izcelt ārkārtīgi šokējošo un sarūgtinošo statistiku par krievu svarcēlājiem: atkārtoti pārbaudot Pekinas un Londonas analīzes, krievu svarcēlājiem ir septiņi apstiprināti pozitīvi dopinga gadījumi, kamēr otrais vilnis no Pekinas analīžu atkārtotas pārbaudes vēl nav sasniedzis tādu stadiju, lai iesaistīto vārdi un valstis drīkstētu tikt publiski atklāti.

(…) IWF izpildkomiteja apstiprināja, ka Krievijas Svarcelšanas federācija un krievu svarcēlāji šim sporta veidam ir cēluši neslavu. Svarcelšanas sporta integritāte krievu dēļ ir cietusi vairākkārt un vairākos līmeņos, tādēļ ir pieņemtas atbilstošas sankcijas, lai pasargātu sporta statusu. Atbilstoši iepriekš noteiktajai politikai, izpildkomiteja lēma pieejamās kvotas piedāvāt sekojošām valstīm:


sievietēm - Albānijai, Gruzijai un Moldovai,
vīriešiem - Beļģijai, Horvātijai, Salvadorai, Mongolijai un Serbijai.

Visi sportisti, kuri iegūst no šīs pēdējā brīža vietu pārdales, tika pārbaudīti kvalifikācijas posmā un tiks vēl pārbaudīti pirms sacensībām."