Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

"Legia" vēsturisko maču pret "Real" aizvadīs pie tukšām tribīnēm

© Scanpix

Polijas futbla klubs Varšavas „Legia” apstiprinājis, ka UEFA Disciplinārlietu komisijas lēmums liks otrā novembra Čempionu līgas spēli pret slaveno Madrides „Real” aizvadīt tukšu tribīņu priekšā. Šāds sods piešķirts par poļu huligānu sarīkotajām nekārtībām iepriekšējā mačā pret „Borussia”.

UEFA sodījusi Polijas čempioni „Legia” par pārkāpumiem sešos reglamenta punktos - līdzjutēju radītās nekārtībās tribīnēs (mēģinājums ielauzties „Borussia” līdzjutēju sektorā un piparu gāzes iepūšana stadiona darbinieku sejās), pirotehnikas izmantošanā, priekšmetu izsviešanā laukumā, spēles organizācijas nepilnībās, tribīņu izeju nepieejamībā un līdzjutēju rasistiskā uzvedībā. Viss piesauktais fiksēts spēlē Varšavā pret Dortmundes „Borussia”, kas bija Polijas kluba pirmā spēle ČL grupu turnīrā pēdējos 20 gadu laikā.

„Legia” pārstāvji uzreiz pēc spēles gan izplatīja paziņojumu, ka vismaz par rasismu un antisemītismu viņus nevajagot apsūdzēt, jo līdzjutēji skandējuši nevis „Juden Borussia” (žīdu „Borussia”), bet gan „Nutte Borussia” („Borussia” ir palaistuve). Tāpat „Legia” uzsvēra, ka UEFA lietas izvērtēšanā par būtiskāko jāuzskata sava delegāta ziņojums, kurā savukārt varšaviešu antisemītiskās izpausmes nebija pieminētas, kā arī klubs nosolījās veikt profilaktiskus pasākumus un arvien stingrāk ierobežot huligānisku slavu ieguvušo līdzjutēju ierašanos uz spēli.

Pēc UEFA lēmuma uzzināšanas, saskaņā ar kuru „Legia” būs jāsamaksā arī 80 tūkstošu eiro liela soda nauda, Varšavas klubs paziņojis, ka iesniegs apelāciju. „Legia” apelāciju cer balstīt uz UEFA delegāta ziņojumu, kas vēl atstāj cerību stariņu Varšavas futbola līdzjutējiem. Taču pašreizējā situācija nozīmē, ka nākamā ČL mājas spēle „Legia” būs jāaizvada tukšu tribīņu priekšā, un tā nu sagadījies, ka nākamā mājas spēles būs otrā novembra mačs pret Madrides „Real”.

Karaliskais Spānijas klubs ir viens no pasaulē slavenākajiem un spēcīgākajiem futbola klubiem, kuru klātienē ieraudzīt ir daudz futbola līdzjutēju sapnis. Līdz ar to nebija nekāds pārsteigums, ka jau septembra sākumā bija izpirktas teju visas biļetes uz „Real” spēli Varšavas stadionā, kura ietilpība ir 31 tūkstotis skatītāju.

„Legia” kā Polijas čempione visai bieži spēlējusi Eiropas līgas grupu turnīrā, taču paša augstākā līmeņa grandu savā laukumā pēdējoreiz uzņēma 2002. gadā, kad Varšavā viesojās „Barcelona”, aizvadot ČL trešās kvalifikācijas kārtas maču. Savukārt pirms tam 1991. gadā bijušajā UEFA Uzvarētāju kausā tika aizvadīta spēle pret Mančestras „United”. Nu „Legia” vienība bija saņēmusi pirmo iespēju aizvadīt oficiālu spēli pret Madrides „Real”, taču dažu simtu līdzjutēju-huligānu dēļ šis mačs tiks aizvadīts bez skatītāju klātbūtnes. Savukārt "Real" pēdējā vizīte oficiālā mačā Polijā bija 2004. gadā pret Krakovas "Wisla" ČL kvalifikācijā.

„Legia”, starp citu, nekādā gadījumā nav iesācēja apelāciju iesniegšanā un UEFA soda naudu nomaksāšanā. Pēdējos nieka trīs gados „Legia” pamanījusies soda naudās šķirties no 490 tūkstošiem eiro (ieskaitot šodienas sodu), kā arī saņēmusi sodu aizvadīt piecas Eirokausu mājas spēles tukšu tribīņu priekšā un vienu spēli daļēji slēgtā stadionā, kā arī aizliegumu 2014./15. gada Eiropas līgas sezonā piedāvāt izbraukuma spēļu biļetes saviem līdzjutējiem.Par vienu spēli tukšu tribīņu priekšā „Legia” gan sākumā bija saņēmusi tikai nosacītu sodu, taču izturēt nosacītā soda termiņu (piecus gadus) bez jaunu problēmu radīšanas Varšavas līdzjutējiem, protams, bija bezcerīgi.

Nelabvēlīgu UEFA lēmumu šodien sagaidīja arī Glāzgovas „Celtic”, kura sodīta ar 10 tūkstošu eiro lielu naudas sodu par līdzjutēju „izkārto plakātu” spēlē pret Izraēlas „Beer-Sheva”. Izkārtais plakāts šajā situācijā bija Palestīnas karogi, kurus daudzi „Celtic” līdzjutēji turēja savās rokās, atgādinot Izraēlas klubam par saspīlēto politisko situāciju ar Palestīnu. UEFA reglaments aizliedz spēļu laikā veikt politiskus vai ideoloģiskus paziņojumus vai protestus, taču šis konkrētais gadījums raisījis diskusiju, vai citas valsts vai reģiona karoga vienkārša parādīšanās tribīnēs pieskaitāma šai kategorijai. UEFA sods norāda, ka ir gan.