Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Kanāda pēdējā minūtē iemet mazākumā un iegūst Pasaules kausu

© Scanpix

Par 2016. gada Pasaules kausa uzvarētāju dramatiskā cīņā kļuvusi Kanāda, kas fināla otrajā mačā ar 2:1 pieveica Eiropas komandu. Izlīdzinājumu 58. minūtē panāca Patrīss Beržerons, bet panākumu 44 sekundes līdz beigām mazākumā izrāva Breds Maršāns.

Laukuma saimniekiem kanādiešiem spēles ievads izvērtās smags - vairāk laika nācās pavadīt aizsardzības zonā, bet pirmais metiens tika izdarīts vien pēc piecām minūtēm un 59 sekundēm, kad kapteinis Sidnijs Krosbijs nogādāja ripu līdz zilajai līnijai, no kurienes sekoja pasaulē spēcīgākā metiena īpašnieka Šeja Vēbera lielgabals no distances.

Ilgus gadus viņš Zvaigžņu spēlē sacentās ar Zdeno Hāru, un tieši slovāku milzis 26 sekundes vēlāk atklāja mača rezultātu, izvirzot Eiropas komandu vadībā ar 1:0. Pēc ātras pārejas uzbrukumā pauzi ieturēja Andrejs Sekera, kurš sagaidīja partnera atbrīvošanos no sedzēja. Hāra varēja izdarīt netraucētu plaukstas metienu no kreisās malas, un pieredzējušais aizsargs trāpīja tālajā devītniekā.

Kanādiešus uzkurināt centās Džonatans Teivzs, sekoja skaitliskais vairākums, bet labāko momentu izveidoja pretinieki. Vienatnē pret Keriju Praisu aizskrēja Mariāns Hosa, tomēr pie kārtīga metiena viņš netika Brenta Bērnsa pārkāpuma dēļ. Tiesnesis pārsteidza, piešķirot tikai divas soda minūtes, nevis bullīti.

Laukuma saimnieki vairākumā spēlēja arī otrās trešdaļas ievadā, un Eiropu no ielaistajiem vārtiem glāba tikai veiksme. Ripa nonāca līdz Džonam Tavaresam, kura priekšā bija pilnīgi tukši vārti, tomēr Ņujorkas "Islanders" kapteinis un viens no Nacionālās hokeja līgas rezultatīvākajiem spēlētājiem pamanījās trāpīt pa stabu.

Kanādieši uzbruka vairāk, izceļoties Aleksam Pietrandželo, Korijam Perijam un Metam Dušeinam, taču biežāk iekrita aizsardzībā. Iespēja sodīt sāncenšus bija dānim Mikelam Bedkeram, tomēr viņš nespēja reidu noslēgt ar precīzu metienu.

Tāpat pretuzbrukumā divi pret vienu aizskrēja Tomass Vaneks un Janiks Hansens, bet piespēle bija neprecīza. Savukārt, kad piespēlēja kapteinis Anže Kopitars un meta Vaneks, pārvietoties no labā stabiņa pie kreisā paguva Praiss, skaisti glābdams turnīra saimniekus.

Septiņas minūtes līdz pamatlaika noslēgumam pamatīgu pirti sāncenšu zonā sakūra Kanādas pirmā maiņa ar Krosbiju priekšgalā, tomēr pēc viņa piespēlēm neizdevās izcelties nedz Patrīsam Beržeronam, nedz Bredam Maršanām, jo abiem Bostonas "Bruins" uzbrucējiem kāju priekšā aizlika eiropiešu vārtsargs Halāks.

Tomēr Kanādas valstsvienību iespēju sagaidīja. Kopitars nopelnīja noraidījumu par Perija turēšanu, un laukuma saimnieki vairākumu izmantoja 42 sekunžu laikā - 1:1. Bērnsa metienu no distances pielaboja Beržerons, kurš izlīdzinājumu panāca nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām.

Taču tūdaļ pie vairākuma tika arī eiropieši. Romāns Jozi meta no labās malas bez piespēles apturēšanas, bet ripa nodevīgi atdūrās pret vārtu stabu. Tikpat laba iespēja bija Hosam, kurš netraucēts meta no pašas vārtu priekšas, tomēr laukuma saimniekus izglāba vārtsargs Praiss.

Un Kanāda atkal sagaidīja savu iespēju. Pretuzbrukumā aizskrēja Teivzs, kurš sagaidīja palīdzību un piespēlēja Maršānam. Viņš nekavējoties izdarīja plaukstas metienu un 44 sekundes līdz beigām izrāva Kanādas izlasei uzvaru Pasaules kausā - 2:1.

Par vērtīgāko spēlētāju jeb MVP tika atzīts Kanādas kapteinis Krosbijs, kurš sešās spēlēs izcēlās ar trim vārtu guvumiem (visi bija pirmie mačā) un septiņām rezultatīvām piespēlēm.