Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Vairāki simti hokeja fanu pārbauda plaušu veselību

© Inga Nestere/ F64 Photo Agency

Vairāki simti hokeja fanu sestdien pārbaudīja savu plaušu veselību un noskaidroja to vecumu, apmeklējot Dinamo Rīga spēli ar Somijas Jokerit Helsinki komandu Arēnā Rīga.

Testus ar lielu interesi veica gan Latvijas, gan Somijas komandu fani. "Veiktie elpceļu testi atklāja, ka vairāk nekā pusei plaušu veselība bija ļoti laba, bet katram sestajam ieteicām doties pie ārsta un veikt padziļinātu pārbaudi, lai nepalaistu garām iespējamās slimības - smacējošo bronhītu, ar ko bieži slimo smēķētāji, astmu u.c.," atzina asoc. profesors Alvils Krams, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Spēles starpbrīdī divi brīvprātīgie no skatītāju vidus kāpa uz ledus un 8260 līdzjutēju priekšā svinīgi solīja atteikties no smēķēšanas, "turēt tīras plaušas un nepiesārņot tās ar kaitīgām vielām." Viens no dalībniekiem atzina, ka smēķē "pusmūžu", otrs - 15 gadus, un šāda akcija ir laba motivācija saņemties un kaitīgo netikumu atmest uz visiem laikiem.

Kā pastāstīja pneimonoloģe, RSU docente Anda Nodieva, arī daudzi testa veicēji pēc plaušu pārbaudes atzinuši, ka domā par smēķēšanas atmešanu. "Minētie iemesli bija dažādi - bērnu dēļ, jo nevēlas viņiem rādīt sliktu piemēru, sievas plānotā grūtniecība, slikta pašsajūta un citi. Jāatceras, ka smēķēšana ir ļoti smaga atkarība, ko saviem spēkiem var būt ļoti grūti pārtraukt, tāpēc vislabāk ir meklēt ārsta palīdzību," uzsver A.Nodieva.

Pirms spēles simbolisku plaušu spēka pārbaudi fanu ielenkumā veica arī Dinamo Rīga hokejisti - Krišjānis Rēdlihs, Roberts Lipsbergs, Ēriks Ševčenko, Nikolajs Jeļisejevs un Vitālijs Pavlovs.

"Kad automašīnai ir jāiziet obligātā tehniskā apskate vai tehniskā apkope, lai nezustu garantija, mēs atrodam gan laiku, pat ja tā nav, gan līdzekļus, pat ja tie ir beigušies. Mašīnā mēs cenšamies liet labāko degvielu un labākās eļļas. Bet par mūsu ķermeni nez kāpēc bieži aizmirstam. Tāpēc ar šādu veselības akciju vēlamies pievērst cilvēku uzmanību visdārgākajam, kas mums ir - mūsu veselībai," uzsver Armands Simsons, hokeja kluba Dinamo Rīga tehniskais direktors. Arī viņš pats līdzīgā akcijā uz ledus pirms vairākiem gadiem sekmīgi atmeta smēķēšanu.

Akcija tika rīkota, lai pievērstu uzmanību smēķēšanas negatīvajai ietekmei uz plaušu veselību, īpaši akcentējot risku saslimt ar smēķētāju vidū izplatīto smacējošo bronhītu (hroniska obstruktīva plaušu slimība jeb HOPS).

Akciju rīkoja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija sadarbībā ar hokeja klubu Dinamo Rīga, Latvijas Plaušu fondu un biedrību "Radošā apvienība jauniešiem TREPES".

Latvijā ar smacējošo bronhītu jeb HOPS, kas neatgriezeniski bojā dziļos elpceļus un plaušas, sirgst aptuveni 150 000 cilvēku. Vairāk kā 80% gadījumu HOPS izraisa smēķēšana, un visbiežāk ar to slimo vīrieši pēc 45 gadu vecuma. Smēķētājiem, kam dzīvi apgrūtina elpas trūkums pie slodzes vai klepus, noteikti jādodas pie ārsta un jāpārbauda plaušu veselība. Smacējošo bronhītu var viegli diagnosticēt, veicot spirometriju.