Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Rastorgujevs labs arī sprintā, cerīga starta pozīcija iedzīšanai

© Ekrānšāviņš

Šodien Pasaules kausa izcīņas pirmā posma 10 kilometru sprintā vīriešiem Andrejs Rastorgujevs, sašaujot 9/10, izcīnīja 18. vietu, mazāk nekā pusminūti zaudējot 16 no 17 viņu apsteigušajiem konkurentiem. Ārpus konkurences Martēns Furkads, kurš kā allaž bija ļoti ātrs uz slēpēm, turklāt arī sašāva perfekti.

Lai gan konkurence biatlonā tradicionāli ir ļoti liela, pirms šodienas sacensībām bukmeikeri redzēja tikai divus izteiktus favorītus uz uzvaru - protams, Martēnu Furkadu un arī Juhannesu Bē. Protams, nevarēja aizmirst arī par Simonu Šempu, Antonu Šipuļinu un vēl pāris norvēģiem. Andreju Rastorgujevu bukmeikeri prognozēs pozicionēja devītajā vietā.

Abi galvenie favorīti startēja ar 11. un 14. numuru, tā ka sacensību aprises ātri vien kļuva diezgan skaidras. M.Furkads un J.Bē, ierodoties uz guļus šaušanu, uzrādīja praktiski identisku laiku (un, protams, tobrīd ātrāko), taču ugunslīnijā sekmējās dažādi - francūzis perfekts, bet norvēģim netrāpīts ceturtais mērķis un viens soda aplis. Tikai trīs sekundes pēc pirmās šaušanas M.Furkadam zaudēja vācietis Benedikts Dolls.

M.Furkads bija absolūti precīzs arī stāvus šaušanā un jau tobrīd būtībā nodrošināja sev uzvaru. J.Bē atkal netrāpīja ceturto lodi, un viņam bija smagi jācīnās, lai tiktu pēc iespējas augstāk (beigās tikai 30. vieta). Dolls arī stāvus pieļāva vienu kļūdu un pretendēja uz medaļu, kaut tobrīd par astoņām sekundēm atpalika no vicelīdera Arnda Paifera un par sešām sekundēm no Ūles Eināra Bjerndālena (šiem abiem sportistiem šaušanā 10/10). Vēlāk medaļu cīņās iesaistījās arī nevainojami sašāvušais mājinieks Fredriks Lindstrēms.

M.Furkads, protams, vēsā mierā izcīnīja savu kārtējo uzvaru un rīt varēs startēt kā līderis ar lielu handikapu. Otro vietu, startējot ar vēlāku numuru, izrāva Lindstrēms. Bronzu ar pūlēm nosargāja Paifers. Pēdējā aplī nolūza Bjerndālens, izkrītot pat no desmitnieka, bet pussekundi aiz medaļu ieguvušā tautieša Paifera palika Dolls. Vēja ātrumā slēpojošais austrietis Julians Eberhards ar diviem soda apļiem (!) ieguva augsto piekto vietu.

Rastorgujevs pirmajā aplī bija par 10 sekundēm lēnāks nekā M.Furkads un J.Bē, bet pietiekami konkurētspējīgs salīdzinoši ar pārējiem. Guļus šaušanā Andrejs bija pilnībā precīzs un izslēpoja ar sesto laiku, kad atzīmi bija šķērsojuši 40 no 103 dalībniekiem (turklāt vairums stiprāko bija tieši pirmajā pusē). Arī otrajā aplī M.Furkads bija ātrāks par mūsu sportistu, taču svarīgākas bija tendences pret citiem TOP10 pārstāvjiem - aptuveni saglabājās status quo. 5/5 stāvus šaušanā Rastorgujevam droši ļautu cīnīties pat par medaļu. Otrais mērķis gan diemžēl nekrita, taču Andrejs ar tādu slēpojumu un 9/10 šaušanā pieteicās uz TOP15 šodienas sacensībās un ļoti cerīgu izejas pozīciju iedzīšanā.

Galu galā Rastorgujevam 18. vieta un jāsaka, ka šoreiz iegūtā vieta ir sliktāka nekā patiesā aina - rezultāti bija blīvi un otrās vietas ieguvējam Andrejs zaudēja tikai 26 sekundes (turklāt 10 sportisti no 2.-17. vietu ieguvušajiem soda apļus neveica). Tas gan vienlaicīgi nozīmē, ka cerīga sākuma situācija Rastorgujevam būs rīt iedzīšanā - zinot, kā parasti noris šīs disciplīnas sacensības, domājams, ka pirmo šaušanu mūsu līderis nesāks diži vēlāk par to pašu Lindstrēmu, kam šodien sudrabs. Slēpojumā Rastorgujevam šodien astotais laiks (pa apļiem 17., 6. un 15.), 33 sekundes zaudējot M.Furkadam un Eberhardam.

Pārējie divi mūsu pārstāvji iedzīšanai nekvalificējās. Gan 46 gadus vecais Ilmārs Bricis, gan 25 gadus vecais Roberts Slotiņš no tā palika aptuveni minūtes attālumā, ieņemot attiecīgi 89. un 91. vietu.. Slēpojuma ātrumā abi viņi devītajā desmitā.