Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Ostapenko uzvar pirmajā spēlē "Grand Slam" čempiones statusā

© Scanpix

Aļona Ostapenko (WTA 14.) pirmdien Īstbornā nospēlēja pirmo maču kopš uzvaras "French Open" un Anglijā notiekošā "Premier" turnīra 2. kārtā ar 6:3, 0:6, 6:4 pieveica Spānijas tenisisti Karlu Suaresu Navarro (WTA 26.). Mača pirmajos četros geimos servētājas zaudēja tikai divus punktus, abi bija Ostapenko pirmajā servēšanas reizē, divreiz zaudējot otrās serves izspēles. Ostapenko piektajā geimā izcēlās ar iespaidīgu "sauso" breiku, kad spēcīgi un tīri sita no abām pusēm. Suaresa Navarro divreiz bumbiņai netika klāt, bet divreiz aizsniedzās, bet neko vairāk, kā to piespiedu kārtā raidīt tīklā nespēja – 3:2.

Ostapenko nupat iegūto breiku uzreiz zaudēja, kad sestajā geimā trīsreiz kļūdījās, trāpot autā un tīklā, bet vēl vienu punktu Spānijas tenisiste ieguva, bumbiņu spēcīgi pa līniju atsitot pēc Aļonas otrās serves. Aļona tūlīt atjaunoja breika pārsvaru, septītajā geimā spēcīgi atsitot pretinieces serves - trīs reizes pirmo un vienreiz otro. Šoreiz breiks nostiprināts, to izdarot ar "sauso" serves geimu - 5:3.

Ostapenko izteikti dominēja ar savu spēka spēli, kurai Suaresa Navarro seta otrajā pusē nespēja pretoties. Aļona no 3:3 uzvarēja trīs geimos pēc kārtas, ieskaitot divos uzņemšanā. Viņa pēdējā geimā ieguva divas setbumbas. Pirmo neizdevās izmantot, bumbiņu raidot tīklā, bet otrās setbumbas izspēlē Karlai nepietika laika, lai izpildītu labāku sitienu par "slaisu", turklāt viņas sistā bumbiņa ielidoja tīklā.

2. sets aizritēja ar pamatīgu haosu Ostapenko spēlē, kas noveda pie "sausā" 0:6! Aļonai pirmajā geimā ierastās problēmas spēlē ar otro servi, kā arī "backhand" neprecizitātes, bet katrā no nākamajiem diviem serves geimiem spānietei trīs punktus uzdāvināja ar nepiespiestajām kļūdām.

Pacietības trūkums un spītīgā spēlēšana pa līnijām, kad tāds teniss nebija precīzs, bija daļa no Ostapenko problēmām. Viņa arī daudz enerģijas tērēja tiesnešu lēmumu apstrīdēšanā, nevis koncentrējās savas spēles kvalitātei. Aļonai pēc nokļūšanas iedzinējos ar 0:5 bija nepieciešams medicīnas pārtraukums, jo viņai diskomfortu radīja labā kāja.

Ostapenko tuvāk uzvarai kādā no geimiem šajā setā bija uzņemšanā, kad viņai ceturtajā geimā bija divas breikbumbas, bet Suaresa Navarro servi nosargāja no 15:40, abas breikbumbas atspēlējot ar diagonālajiem sitieniem, vispirms tā uzsitot no kreisās, bet pēc tam labās puses.

Ostapenko 3. setā zaudēja pirmajās divās izspēlēs, bet no 0:30 paņēma astoņus punktus pēc kārtas, kas nozīmēja ne vien noturētu servi, bet arī "sauso" breiku. Aļona tobrīd bija sakārtojusi uzbrukumu un ar precīzu spēli daudz iespēju pretiniecei nedeva. Izvirzījusies vadībā ar 2:0, viņa breiku nostiprināt nespēja, jo trešajā geimā iegāza spēle ar otro servi. Aļona šajā geimā tikai vienreiz trāpīja pirmo servi. Viņai divas dubultkļūdas un viens "forehand" auts, bet vēl vienu punktu, tā realizējot breikbumbu, Suaresa Navarro ieguva, bumbiņu pa līniju atsitot pēc kārtējās vājās Ostapenko otrās serves.

Ostapenko sestajā geimā labi nospēlēja ar diagonālajiem uzbrukumiem no abām pusēm un 4:2 pārsvaru ieguva, kad Suaresai Navarro trešās breikbumbas izspēlē liels auts, sitot ar "backhand" pa līniju. Aļona vēlāk pie rezultāta 5:3 nespēja izservēt maču, ļoti svarīgajā geimā paliekot bez pirmās serves palīdzības. Ostapenko divas dubultkļūdas, kā arī vēl viens punkts zaudēts, kad spāniete uzbruka viņas otrajai servei.

Nākamajā geimā, kurā viņai pie rezultāta 4:5 obligāti bija jāuzvar, lai turpinātu maču, bezcerība spēlē ar otro servi bija Suaresai Navarro. Aļona bumbiņu divreiz pa diagonāli atsita pēc viņas otrajām servēm un ieguva divas mačbumbas (15:40). Suaresai Navarro Ostapenko agresīvās uzņemšanas spēles rezultātā dubultkļūda, kas nozīmēja mača finišu.

"Viss ir kārtībā, 2. setā nedaudz sastiepu kājas muskuli," savu kājas savainojumu komentēja Ostapenko. "Bija grūts mačs, jo nebiju spēlējusi divas nedēļas, tāpat tas arī bija pirmais mačs uz zālāja seguma. Karla ir laba spēlētāja, kura cīnās par katru punktu, tāpēc zināju, ka šodien viegli nebūs. Zālājs man ir piemērots segums, jo spēlēju agresīvi."

Ostapenko pirms 16 dienām uzvarēja "French Open", Latvijas tenisa vēsturē lielākā panākuma rezultātā mainot zālāja sezonas plānus. Viņa atteicās no iepriekš plānotajiem turnīriem Hertogenbošā un Birmingemā, tāpēc pirms Vimbldonas viņai šoreiz tikai viens turnīrs.

Ostapenko Īstbornā spēlē otro reizi. Pērn viņa 1. kārtā pieveica Darju Kasatkinu, bet otrajā cīņā piekāpās Dominikai Cibulkovai. Pateicoties izsētās spēlētājas statusam, Ostapenko šoreiz no 1. kārtas bija brīva. Iekļūšana 3. kārtā dod 55 punktus un 9850 dolāru prēmiju.

Nākamā vienspēle trešdien pret mājinieci Johannu Kontu vai rumānieti Soranu Kirsteju, bet rīt jāsak dubultspēļu turnīrs, kurā viņa piedalīsies ar slovēņu dubultspēļu speciālisti Katarinu Srebotniku. Viņas ap plkst. 16:00 tiksies ar Beļģijas un Indijas komandu Kirstena Flipkensa/Sanja Mirza.