Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Basketbolisti vēsturisko čempionātu sāks pret ātrajiem beļģiem

© f64

Latvijas basketbola valstsvienība galvenā trenera Ainara Bagatska vadībā sestdien pulksten 18:30 Arēnā Rīga uzsāks 2015. gada Eiropas čempionāta finālturnīru, pirmajā spēlē D grupā tiekoties ar Beļģijas izlasi, kas, līdzīgi kā Latvija, var būt neērts un bīstams pretinieks jebkurai komandai.

Klāt jau 39. Eiropas čempionāta finālturnīrs vēsturē un pēc 78 gadu pārtraukuma tas atkal, vismaz daļēji, risināsies Latvijas galvaspilsētā. Vēsturisks šis turnīrs būs arī tāpēc, ka pirmoreiz notiks uzreiz četrās valstīs. Rīga uzņems D grupas cīņas un kā pirmie šodien parketu iesildīs čehu un igauņu spēlētāji, kuriem paredzētsrandiņš pulksten 15:30. Kā nākamie uz jau iesildītā parketa kāps Latvijas un Beļģijas groza bumbas meistari - spēles sākums 18:30. Iespējas vērot maču ļoti dažādas - klātienē (piektdienas vakarā vēl bija pieejamas biļetes), kopā ar draugiem un citiem basketa entuziastiem pie Brīvības pieminekļa vai mājās pie TV ekrāniem (tiešraide kanālā LNT).

Spēles dienas rītā Latvijas izlase aizvada treniņu Olimpiskajā Sporta centrā, ko vakar vakarā sava treniņa vajadzībām izmantoja beļģi. Vakarā pirms mača latvieši trenējās Arēnā Rīga, un basketbolistu darbībās bija jūtams neliels satraukums pirms gaidāmās atklāšanas spēles, atzina treneris Ainars Bagatskis. "Stresu pavisam apkarot nav iespējams un tas arī nav jāizdara, jo pilnīgs miers laukumā spēlētājam par labu nenāk. Taču emocijām jābūt kontrolētām," basket.lv citēts treneris. Mazliet uzmanīgus dara Jāņa Strēlnieka nelielais savainojums, taču mūsu pamata saspēles vadītājs būšot gatavs doties laukumā.

Beļģijas kolēģi ziņo, ka vakarā pirms pirmās spēles treniņš bijis labs, trenējušies visi pieteiktie spēlētāji, lai gan nelielas veselības problēmas ir spēka uzbrucējam Maksimam de Zēvam un centram Kevinam Tumbam. Tomēr arī šie spēlētāji būšot ierindā un gatavi spēlei.

Raksturojot Beļģijas izlasi, var vilkt zināmas paralēles ar Latviju - abas komandas spēlē nestandarta basketbolu, abas nekavējas izmantot katra brīvā metiena iespēju un abas ir spēcīgākas spēlē no perimetra nekā groza tuvumā. "Pat mums pret šo komandu ir pārsvars lielo spēlētāju pozīcijā," Bagatskis uzsvēra vienu no iespējamajiem plusiem cīņā pret beļģiem. "Viņi spēlē ļoti ātri, brīžiem ļoti agresīvi, ar daudz māņu gājieniem spēlē viens pret vienu." Bagatskis norādīja, ka aizsardzībā katram jātiek galā ar savu spēlētāju, bet uzbrukumā agresīvi jāspēlē "pick'n'rol" jeb divu vīru sadarbības, iespējas meklējot gan tiem, kas ir ar bumbu, gan tiem, kas ir bez tās.