Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

U20 izlase pret Itāliju cīnīsies par 5. vietu Eiropā

© FIBA

Latvijas U20 valstsvienība šodien pulksten 14:00 Somijas galvaspilsētā Helsinkos aizvadīs pēdējo spēli 2016. gada Eiropas čempionātā, cīņā par atkārtotu visu laiku otro labāko rezultātu piekto vietu mērojoties spēkiem ar Itālijas vienaudžiem. Mača sākums pulksten 14:00.

Latvijas izlase nonākusi līdz pēdējam posmam 12 dienu tūrē Helsinkos. Pēc zaudējuma spāņiem (70:79) ceturtdaļfinālā vakar mūsu puiši revanšējās ukraiņiem (jāatzīmē gan, ka Ukrainai šoreiz pietrūka divu savainoto spēlētāju) par sāpīgo zaudējumu grupu turnīrā, izcīnot pārliecinošu uzvaru ar 84:62. Tas ļauj cīnīties par piekto vietu - otro augstāko rezultātu U20 izlašu vēsturē.

Ja neskaita 2013. gada Eiropas vicečempionu godu, nākamais augstākais sasniegums izcīnīts 2015. gadā, kad Itālijā Arņa Vecvagara vadībā U20 puišiem pēc trešajām vietām B un E grupās turnīra pirmajās divās fāzēs sekoja zaudējums turkiem, uzvara pagarinājumā pār lietuviešiem un panākums pret čehiem cīņā par piekto vietu. No pagājušā gada sastāva šovasar Latviju pārstāv tikai divi spēlētāji - Rihards Lomažs un Rūdolfs Strādnieks. Kopš 2011. gada Latvijas U20 izlase tikai reizi bijusi ārpus Top8, bet šodien ir iespēja atkārtot visu laiku otro labāko rezultātu - piekto vietu.

Lai to paveiktu, jātiek galā ar Itālijas izlasi. Abas komandas arī pēc tā, kas fiksēts ciparos, ir ļoti līdzīgas. No 17 dažādiem pozitīvo darbību rādītājiem astoņos labāko ir bijuši latvieši, deviņos - itālieši. Tomēr atšķirības mēdz būt ļoti minimālas. Jāteic, ka itāliešiem turnīrs sākās visai neveiksmīgi, jo grupu turnīrā tika zaudēts kā čehiem (71:82), tā zviedriem (65:69) un vienīgā uzvara izcīnīta pār Beļģiju (89:64). Astotdaļfinālā ar 70:65 tika apspēlēta Serbija, bet ceturtdaļfinālā atzīts spēcīgās Turcijas pārākums (72:83). Vakar "mazajā pusfinālā" Itālija ar uzviju revanšējās Čehijai par zaudējumu grupu turnīrā - 81:66.

Divi galvenie spēki komandā ir spēlētāji, kuriem jau ir laba pieredze ne tikai Itālijas A sērijā, bet arī ULEB Eiropas kausā. 196 centimetrus garais uzbrūkošais aizsargs Djēgo Flakadori (#12) pēdējās divas sezonas bijis "Trento" komandas sastāvā, ar to pagājušajā sezonā aizspēlējoties līdz ULEB Eiropas kausa pusfinālam. Pats Flakadori draftexpress.com vērtējumā ir ceturtais labākais ārpus ZIemeļamerikas spēlējošais sava vecuma basketbolists pasaulē. A sērijas sezonas labākais jaunais spēlētājs šajā U20 čempionātā vidēji guvis 16,5 punktus, izcīnījis 4,8 atlēkušās bumbas, atdevis 3,5 rezultatīvas piespēles un pārtvēris 1,8 bumbas.

Otrs līderis ir 185 centimetrus garais saspēles vadītājs Federiko Musīni (#4), kurš uzaudzis Redžo Emīlijā, ar šīs pilsētas komandu 2014. gadā izcīnot FIBA Izaicinājuma kausu, bet 2015. gadā Itālijas vicečempiona godu. Tad atteicies no ilgtermiņa profesionāļa līguma ar klubu un pagājušajā sezonā Musīni, kurš individuālās atzinības saņēmis, piedaloties "Nike Hoop Summit" un "Jordan Brand Classic" nometnēs, spēlēja Krisa Malina trenētajā Sentdžounsas universitātē. Lai gan sezonas sākums izdevās lielisks, turpinājumā Musīni "nosēdās" un sezonu beidza ar vidēji 10,7 punktiem. Šajā U20 čempionātā Federiko izcēlies ar 12,2 punktiem, 3,0 bumbām un 1,7 piespēlēm, kā arī 1,3 pārtvertajām bumbām.