Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Porziņģis un Bertāns sāks Latvijai vēsturisko NBA sezonu

© Scanpix

Šonakt 2:30 savu otro NBA sezonu uzsāks Kristaps Porziņģis, aizvadot maču pret čempioni "Cavaliers". Savukārt 5:30 no rīta Dāvis Bertāns varētu pieredzēt savu NBA debiju "Spurs" spēlē pret "Warriors".

Pagaidām oficiālā Nacionālās basketbola asociācijas spēlē piedalījušies trīs latvieši - Gundars Vētra savulaik nospēlēja 13 mačus, Andris Biedriņš NBA pavadīja desmit sezonas un nospēlēja 530 mačus, bet Kristaps Porziņģis savā debijas sezonā piedalījās 72 spēlēs. Taču vēl nekad vienā NBA sezonā reizē nebija bijuši divi Latvijas basketbolisti. Šis fakts tiks labots šonakt, kad Sanantonio „Spurs” aizvadīs savu pirmo spēli ar Dāvi Bertānu pieteikumā.

Uzreiz jānorāda, ka Bertāna debija NBA jau šonakt vēl nav garantēta. Viņam pagaidām paredzēta komandas rezervista loma, un došanās laukumā būs atkarīga no spēles situācijas un trenera Grega Popoviča vēlmēm. Pēdējā pārbaudes spēlē Bertāns gan nospēlēja veselas 20 minūtes un guva 14 punktus, bet jārēķinās, ka atšķirībā no pārbaudes spēlēm šonakt 30-35 minūtes būs paredzētas pamatsastāva uzbrucējiem Kavai Lenardam, Lamarkusam Oldridžam un Pau Gazolam.

„Spurs” komandai šis būs jaunas ēras sākums, taču ne Bertāna iespējamās debijas dēļ - komanda uzsāks savu pirmo sezonu pēc kluba leģendas un ilggadējā simbola Tima Dankana aiziešanas no NBA. Komanda piedzīvojusi nopietnas izmaiņas rezervistu vidū un Dankana vietā piesaistījusi jau pieminēto Gazolu, tieši tāpēc arī pagaidām grūti spriest par Bertāna vietu komandā. Par savu paveikto pārbaudes spēlēs viņš izpelnījās „Spurs” vadības uzslavas, kā arī apskatnieku atzinību par savu atlētismu. Par vietu sastāvā Bertāna tieši konkurenti būs spēka uzbrucēji Oldridžs un veterāns Deivids Lī, šajā pozīcijā var spēlēt arī Kails Andersons.

Bertāns NBA ieradies 23 gadu vecumā, taču jau ar nopietnu dosjē - viņš jau spēlējis Slovēnijas slavenajā „Union Olimpija” komandā, „Partizan” sastāvā kļuvis par trīskārtēju Serbijas čempionu, kā arī divas pēdējās sezonas aizvadīja „Baskonia” sastāvā Spānijas ACB līgā. Bertāna karjeru divreiz apturēja smagi ceļgala savainojumi, taču abas reizes latviešu uzbrucējs ir spējis sekmīgi atgriezties augstākajā līmenī.

Bertāna debija noritēs NBA basketbola līdzjutēju uzmanības centrā - pēdējās sezonās „Spurs” un „Warriors” bijušas Rietumu konferences līderes, kuru spēles saistījušas īpašu interesi. Šoreiz turklāt tā būs pirmā oficiālā „Warriors” spēle ar Kevinu Durentu sastāvā. Durents visu līdzšinējo NBA karjeru pavadīja „Thunder” sastāvā, bet šovasar nolēma pievienoties regulārās sezonas jaunā uzvaru rekorda īpašniecei „Warriors”. Sezonā uzvarēt 73 spēles, nosargāt sastāva kodolu un pievienot Kevinu Durentu - tas izklausās neticami draudīgi, un „Warriors” noteikti vēlēsies Durenta debiju atzīmēt ar uzvaru.

Taču arī Bertāna pārstāvētās „Spurs” mērķus nedrīkst nenovērtēt. Komanda iekļuvusi izslēgšanas spēlēs jau 19 sezonas pēc kārtas, bet vismaz 50 uzvaras regulārajā sezonā gūtas 17 gadus pēc kārtas. NBA rekords ir „play-off” 22 sezonās pēc kārtas, bet šosezon iespēja sasniegt jubilejas skaitli 20.