Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

BK Ventspils šodien pret Trevizo Benetton

© Romāns Kokšarovs

Kaut gan Eirolīgas latiņa Ventspils komandai patlaban šķiet daudz par augstu, pārbaudīt spēkus augstākajā līmenī un mest izaicinājumu Eiropas klases pretiniekam tā ir gatava.

Prestižākā klubu turnīra pirmās kvalifikācijas kārtas mačā Ventspils šovakar pulksten 20.00 Arēnā Rīga uzņems vienu no Itālijas spēcīgākajiem klubiem Trevizo Benetton.

Ilgus gadus virkne Latvijas basketbola klubu sapņojuši Eirolīgas sapņus, taču iedzīvināt tos realitātē pirmoreiz izdevies tikai šogad, kad ULEB organizācija pavēra elitārā turnīra priekškambarus plašākam kandidātu lokam. Ekonomiskā situācija Latvijas basketbola klubus izsēdinājusi no progresa ātrvilciena, un kluba stratēģiju jau gadu kā pārskatījusi arī Ventspils, taču pagājušās nedēļas nogales spēles BBL kausa izcīņā apliecināja, ka arī bez vairākiem leģionāriem un individuālām zvaigznēm šī komanda spēj parādīt pieklājīga līmeņa sniegumu, – Žalgirim nācās saspringt līdz pat pēdējām minūtēm, bet igauņu Kalev netika atstātas nekādas izredzes.

"Priecē tas, ka Kauņā jau demonstrējām noturīgu basketbolu, bez kritumiem. Kaut gan Žalgiris šobrīd ir mazliet labāka un pieredzējušāka komanda, mēs nesaplīsām, kā tas bija vēl pagājušosezon, kad zaudējām ar mīnus 50. Spēlētāji parādīja, ka viņiem ir raksturs. Arī pret Kalev otrajā dienā, kaut gan pretinieks bija vājāks, visas 40 minūtes spēlēja ar labu atdevi. Esmu apmierināts," pēdējo pārbaudi pirms spēlēm ar Benetton rezumē kluba galvenais treneris Agris Galvanovskis. Sākuma piecnieks ir stabils – Strēlnieks, Bertāns, Jurēvičus, Zaķis un amerikānis Petvejs, taču rezervistu parādīšanās laukumā nereti atstāj negatīvu iespaidu uz komandas spēli. Šobrīd tiek meklēts papildinājums saspēles vadītāja pozīcijā, un vakar Latvijā ieradās amerikānis Tonijs Kērtiss Lī, kuram dots nedēļu ilgs pārbaudes laiks. Vakara treniņā jauno papildinājumu novērtēja treneris, bet kluba vadība tikmēr centās nokārtot dokumentus, lai Lī pieteiktu jau šāvakara mačam.

Trevizo klubs dažu pēdējo gadu laikā nedaudz atkāpies no elites pozīcijām, pazaudējot savas pozīcijas gan Itālijā, kur tagad valda Sjēnas komanda, gan Eiropā. Pēdējās divas sezonas Benetton pavadīja ULEB kausa izcīņā (pērn ceturtdaļfinālā zaudēja nākamajai čempionei Lietuvos rytas), taču tagad nopietni nobriedis atgriezties Eirolīgā, kur vēl 2003. gada pavasarī spēlēja izšķirošajā finālmačā. Nosargāti vairāki pagājušās sezonas vadošie ārzemnieki (horvāts Nicevičs, amerikāņi Voless un Nīls), kuriem pievienojušies vairāki pazīstami spēlētāji, – vēl viens Horvātijas izlases spēlētājs Kušs, bosnietis Hukičs, amerikānis Mārtins. Pērn 33 spēles Šarlotes klubā NBA aizvadījušais Mārtins pārbaudes mačos izcēlies kā rezultatīvākais – Benetton uzvarā gan pret Virtus (74:69), gan Zagrebas Cibonu (65:52).

Pirmais mačs nedēļas nogalē jau bija ventspilnieku arhīvā, arī otro solīts piegādāt. "Vienu spēli jau noskatījāmies, un vēlāk vakarā [svētdien] paredzēta sapulce, kad rādīsim ierakstu arī komandai. Neko ārkārtēju nepateikšu – spēcīga komanda, septiņi astoņi ārzemnieki. Divi labi Horvātijas izlases spēlētāji, perspektīvais jaunais leitis Motejūns – kamēr nebija atbraucis Nicevičs, rādīja ļoti labu sniegumu. Trīs labi amerikāņi. Tā ka skaidrs, ka būs ļoti grūta spēle," vispārējos iespaidos dalās Galvanovskis. Lieti noderēs līdzjutēju atbalsts, uz ko Ventspils komanda cer šajā izbraukuma mājas spēlē. Atbildes mačs jau piektdien, un nākamajā kvalifikācijas kārtā iekļūs uzvarētājs abu spēļu summā.

***

ULEB EIROLĪGAS KVALIFIKĀCIJA

Spirou Basket (Beļģija) pret Entente Orleans (Francija)

BK Ventspils (Latvija) pret Benetton (Itālija)

Le Mans (Francija) pret Alba Berlin (Vācija)

Aris BSA (Grieķija) pret Maroussi (Grieķija)