Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Spānijas basketbola izlase atkārtoti izcīna Eiropas zeltu

Spānijas vīriešu basketbola valstsvienība svētdien, 18. septembrī, Eiropas čempionāta finālā "Žalgirio Arena" Kauņā ar rezultātu 98:85 uzvarēja Franciju un izcīnīja zelta medaļas. Spāņi kļuva par ceturto komandu vēsturē, kas spējusi uzvarēt divos mēģinājumos pēc kārtas. Par vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Spānijas aizsargs Huans Karloss Navarro.

Lietuvieši pierādīja, ka nav zaudējuši interesi par augstākā līmeņa basketbolu, piepildot “Žalgira” arēnu. Īsi pirms iemetiena, balsu tūkstoši zālē sāka saukt “Lietuva, Lietuva”. Itālijas, Slovēnijas un Horvātijas tiesnešu trio ar Luidži Lamoniku priekšgalā nolēma nekavēties un sākt spēli.

Spāņu pirmo kļūdu Joakims Noā pārvērta divos punktos, triecot bumbu grozā no augšas. Nākamajā Francijas uzbrukumā viņš piespēlēja Diāvam, kurš pievienoja otru danku. Kamēr spāņi iemēģināja spēkus no distances, francūži precīzi noslēdza gandrīz katru uzbrukumu no groza apakšas, līdz ceturtdaļas vidum turoties vadībā 8:10. Brīdi vēlāk spāņu pūles perimetrā sāka atmaksāties. Navarro, Kalderons, Marks Gasols meta pretinieku grozā vienu tālmetienu pēc otra, panākot pat astoņu punktu pārsvaru 25:17. “Les Bleus” atbildēja ar Pārkera un Batuma tālšāvieniem.

Vienā no pirmajām otrās ceturtdaļas epizodēm Ibaka aizsardzībā nobloķēja De Kolo ātro uzbrukumu, bet nākamajā aizsūtīja “pēc piena” Serafinu. Atbildes gājienos četri punkti pēc kārtas un spāņu pārsvars tuvojās divciparu skaitlim 29:20. Ne uz ilgu laiku. Želabaļs un Pārkers ar tālmetieniem no labā flanga atstarpi likvidēja par divām trešdaļām.Taču tuvās pieejas spāņu grozam bija noslēgtas, bet otrā laukuma pusē Serdžo Skariolo vīri uzbruka daudzveidīgi un precīzi 36:26.

Ibaka turpināja bloķēt “Les Bleus” metienus, bet no distances francūžiem nebija tik daudz labu metēju. Pārkeram piebalsoja tikai Batums un Diāvs, kamēr spāņu snaiperu galeriju papildināja Rūdijs Fernandess. Viņa veiksmes sērija pārtrūka 19. minūtē, kad Fernandess aizsardzībā notrieca pie zemes Pārkeru. Minūti pagulējis zemē, Francijas līderis tika nomainīts, bet Fernandess saņēma tehnisko piezīmi. 24 sekundēs francūži savāca septiņus punktus. De Kolo iemeta abus sodus, Batums bija precīzs no distances un lidoja ātrajā uzbrukumā 46:41!

Spāņu aizsargi pusotrā minūtē palielināja atrāvienu līdz trīspadsmit punktiem 56:43. Diāvs un Pārkers sešus punktus atspēlēja, bet tuvāk netika. Līdz ceturtdaļas beigām notika vēl vairāki mazi izrāvieni abu komandu izpildījumā, bet pēdējais no tiem piederēja Spānijai. Trešo divdesmitminūti pēc kārtas gan Francija, gan Spānija guva vairāk nekā 20 punktus, turklāt spāņi katrā no ceturtdaļām atzīmējās ar 25 punktiem.

Trīsdesmit otrās minūtes sākumā Spānija panāca lielāko pārsvaru spēlē 79:64, liekot Vensānam Kolē saukt savus vīrus malā. Taču pret spāņu pārliecību un precizitāti atelpa nelīdzēja. Pagāja vēl trīs minūtes un situācija nebija būtiski mainījusies 84:68. Pārkers un Diāvs atsacījās padoties, divreiz samazinot starpību līdz divpadsmit punktiem, bet ar to bija par maz, lai panāktu lūzumu. Trīs minūtes un 11 sekundes pirms pamatlaika beigām piekto piezīmi saņēma Noā un Marks Gazols atjaunoja plus piecpadsmit 90:75. Pēdējā minūtē spāņiem spēlēja rezervisti.

EuroBasket 2011 fināls, 18. septembris, Kauņa

Spānija un Francija ieguva ceļazīmes uz 30. Olimpiādes spēlēm Londonā. Krievija, Maķedonija, Lietuva un Grieķija piedalīsies Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, kas notiks 2012. gada 2. - 8. jūlijā. Minētās komandas kopā ar nākamā čempionāta rīkotāju Slovēniju un Olimpisko spēļu dalībnieci Lielbritāniju jau nodrošinājušas vietu EuroBasket 2013 finālturnīrā.