Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Eirolīgā joprojām bez latviešiem

Cerams, ne līdz galam piepildīsies trenera Aivara Vīnberga aprakstītais pesimistiskais scenārijs, taču Eiropu un pieņemamākos finansiālos nosacījumus šobrīd izvēlējies pietiekami daudz latviešu kungu – pa kādam letiņam šoziem varēs atrast vismaz desmit valstīs.

Topa līgās viņu, kā parasti, pamaz, un smaguma centrs, kas vēl pirms pāris gadiem bāzējās Itālijā, tagad pārcēlies uz Spāniju.

Eiropas spēcīgākajā ACB līgā šosezon būs jau trīs latvieši. Pēc pirmajām trim kārtām var teikt, ka sākums izdevies labs, jo uzvaru vairāk nekā zaudējumu. Zemākajās līgās saraksts veidojas vēl garāks – sākot ar Rolandu Freimani, kurš jau esot izpelnījies "Cajasol" lielās komandas galvenā trenera uzmanību un uzaicinājumu trenēties pie viņa, un turpinot ar vairākām Latvijas dāmām, kuras atradušas darbu otrajā spēcīgākajā līgā. Nesenās citadeles Itālijas augstākajā līmenī šobrīd tieši pretēji – spēlē tikai mūsu meitenes (Gunta Baško un Liene Jansone), kamēr vīriem atradusies vieta tikai uz otrā augstākā pakāpiena. Sezonu pārliecinoši uzsākusi Venēcijas "Umana Reyer" un Kristaps Janičenoks tās rindās. Izskatās, ka kluba ambīcijas šogad iekļūt augstākajā līgā uz palikšanu nav pavisam bez iemesla.

Lielais vairums latviešu šoruden darbu atradis mums mentalitātes ziņā tuvākajā Austrumeiropā. Kranojarskas klubā Krievijas Superlīgā pirmo pilno sezonu grib aizvadīt Kaspars Kambala, kuram šis rudens nācis ar mīnusa zīmi. Sastrādājis diskvalifikācijas no FIBA un LBS, 30 gadu vecais spēlētājs vēl iedzīvojās savainojumā, kura dēļ pagājušonedēļ nācās gulties zem ķirurga skalpeļa. Ārstu prognoze: vismaz mēnesis bez basketbola, un trenerim Bagatskim kārtējās galvassāpes vēl pirms sezonas sākuma. Latvija piecnieku var nokomplektēt Ukrainā, kur konkurējošo līgu apvienošanās un leģionāriem labvēlīgie nosacījumi pavērusi durvis vairākiem mūsu spēlētājiem, kuriem Latvijas vadošajās komandās vietas neatrastos. Jāizceļ Mārtiņa Skirmanta uzdrīkstēšanās. Viņam pirmais ārzemju klubs 31 gada vecumā. Debija ārpus Latvijas Ukrainā arī Jeromanovam, savukārt Bulgārijā un Balkānu līgā – Veselovam. Bija pierasts, ka viņš ir stabils ventspilnieks. Pēc neliela pārtraukuma mūsu preci izvēlējušies arī paši tuvākie kaimiņi – Šauļos "noparkojies" Raitis Grafs, bet no otras puses Baltijas līgas ietvaros uz Latviju ceļos Mārtiņš Berķis ("Kalev/Cramo").

Jau kārtējo gadu nākas secināt, ka ULEB Eirolīgā Latvija atkal nebūs pāstāvēta. Šajā līmenī uzvaras izvēlas izcīnīt ar visiem citiem, tikai ne ar mūsējiem. ULEB Eiropas kausā – tur gan. Ne tikai "Ventspils" (un, iespējams, VEF) šogad cīnīsies par otru prestižāko kausu. To darīs arī "Joventut" (Valters) un "Šiauliai" (Grafs), kā arī caur kvalifikāciju "Bizkaia" (Blūms). Izaicinājuma kausā spēkus izmēģinās Bagatskis, Kambala un viņu pārstāvētais "Enisey". Sieviešu konkurencē kvalitāte augstāka, kas, spriežot pēc izlases panākumiem, šķiet loģiski. Eirolīgā līdzās TTT spēlēs arī virkne latviešu no citām malām – "čehietes" Kubliņa un Tamane, Jēkabsone ar "Spartak", treneris Vētra ar UMMC. Pakāpienu zemāk Eiropas kausā – Putniņa un franču "Mondeville". Protams, sezona vēl tikai sākas, spēlētāju migrācija turpinās, kāds vēl mēģina pastiprināt sastāvu, citam tieši pretēji – dilstošās finanses liek atteikties no agrāka pirkuma. Gan jau svītru nevaram pavilkt arī latviešu klejojumiem pa plašo pasauli, taču pie tā atgriezties varēsim, sezonu noslēdzot.