Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Del Boske: "Izlašu treneri nekad neatbalstīs Krievijas PK 2018 boikotu"

© Scanpix

Vairāku pasaules vadošu futbola izlašu treneri noraidījuši izskanējušos pieņēmumus, ka atbildē uz Krievijas agresīvo politiku Ukrainā kā viena no sankcijām būtu jāievieš Pasaules kausa finālturnīra boikots 2018. gadā.

"Ideja par PK 2018 boikotu nekad negūs atbalstu no futbola treneru ģimenes," paziņojis Spānijas izlases treneris Visente del Boske, kurš kopā ar vairākiem citiem treneriem piedalās ar PK2014 organizācijas jautājumiem saistītā konferencē Sanktpēterbugā. "Mēs cenšamies apvienot cilvēkus, nevis izšķirt viņus. Mēs esam sportisti. Netaisamies doties politikā un atbalstām visus, kuri spēlē futbolu."

Pēc Eiropas Savienības paziņojumiem par jaunu sankciju uzlikšanu Krievijai, parādījās runas, ka viens no sodiem būs Pasaules kausa finālturnīra boikots, taču šīs baumas vēl neviens nav oficiāli apstiprinājis. Vairāku futbola federāciju pārstāvji paziņojuši, ka nemaz neizskata šādu iespēju.

Vācijas izlases treneris Joakims Lēvs nevēlējās komentēt boikota iespēju: "Man nav nolūku paust savu viedokli par nevienu politisku izsaukumu vai ideju. Krievija ļoti vēlas rīkot Pasaules kausu, un tai ir visas iespējas to sarīkot ļoti augstā līmenī. Man nav šaubu, ka Fabio Kapello (Krievijas izlases treneris) sagatavos ļoti spēcīgu komandu."

Par milzīga mēroga sporta pasākuma boikotēšanu Krievijā tika runāts arī pirms Soču olimpiskajām spēlēm, taču, lai arī vairākas nozīmīgas amatpersonas un valstu politiskie līderi dažādu iemeslu dēļ uz spēlēm neieradās, oficiāls boikots pieteikts netika.

FIFA tikmēr ir cita problēma, par kuru satraukties. Savu izmeklēšanu korupcijas lietā par PK 2018 un 2022 finālturnīru balsojumiem pabeidzis advokāts Maikls Garsija, un viņa ziņojumu saņēmušas varas iestādes. Atbildīgais par lietas izskatīšanu ir Vācijas tiesnesis Hanss Joahims Ekerts (FIFA Ētikas komisijas pārstāvis), kurš pagaidām atturas no konkrētiem paziņojumiem, taču viņa nostāja neko labu organizācijai neliecina.

"Šaubos, ka futbols un ētikas normas vairs sader kopā," presei atklājis Ekerts, kurš piektdien Cīrihē sniegs runu FIFA Ētikas komisijas sanāksmē. "Daudziem nepatiks tas, ko es teikšu. Galīgo lēmumu ceru pieņemt dažu mēnešu laikā. Novembra sākums ir reālistisks datums."

Ekerts arī neatklāja, vai izmeklēšanas laikā iegūtie dati tiks publiskoti, jo tie joprojām tiek izskatīti. FIFA amatpersonas iepriekš paudušas savu gatavību mainīt nākamo finālturnīru vietu un sarīkot atkārtotu balsojumu, ja tiks pierādīta korupcija Krievijas vai Kataras finālturnīru tiesību piešķiršanā.