Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Rīgas "Dinamo" hokejisti aicina atmest smēķēšanu un pārbaudīt plaušu veselību

© Lauris Vīksne/ F64 Photo Agency

Liela daļa šobrīd smēķējošo Latvijas jauniešu pēc 20-30 gadiem var saslimt ar smēķētāju vidū izplatītu smagu un mokošu slimību - smacējošo bronhītu (hroniska obstruktīva plaušu slimība jeb HOPS). Tā būtiski ierobežo jebkādas aktivitātes, bet daļai slimnieku izraisa invaliditāti un pat nāvi.

Lai pievērstu uzmanību smēķēšanas negatīvajai ietekmei uz plaušu veselību un mudinātu jauniešus atmest šo kaitīgo ieradumu,sestdien, 26.novembrī, atzīmējot pasaules HOPS dienu, Arēnā Rīga hokeja spēles ietvaros starp Dinamo Rīga un Somijas Jokerit Helsinki komandām notiks vērienīga plaušu veselības akcija.

Hokeja fani mača starplaikos varēs ne tikai pārbaudīt savu plaušu veselību un uzzināt, cik kaitīgi plaušām ir tabakas dūmi, bet arī kāpt uz ledus un daudzu tūkstošu līdzjutēju klātbūtnē publiski dot solījumu atmest smēķēšanu.

"Mēs, Dinamo Rīga, esam sociāli atbildīga sporta organizācija, kas tic, ka jauni cilvēki var būt laimīgi un stilīgi arī bez cigaretes zobos. Ļoti ceram, ka ar šo veselības spēli saviem hokeja faniem liksim mazliet aizdomāties par savu veselību. Tas būs liels sasniegums, ja kaut daži cilvēki sestdien atsauksies mūsu acinājumam izmēģināt, kā tas ir - sākt jaunu dzīvi bez smēķēšanas," uzsver Armands Simsons, hokeja kluba Dinamo Rīga tehniskais direktors. Arī viņš pats līdzīgā akcijā pirms vairākiem gadiem sekmīgi atmeta smēķēšanu.

Aktivitātes Arēnā Rīga

• Spēles sākums ir plkst. 17:00, bet jau no plkst. 15:30 ikviens hokeja fans Arēna Rīga vestibilā varēs pārbaudīt savu plaušu veselību un vecumu, kā arī saņemt ārsta konsultāciju. Rezultātu konkurss Instagram ar mirkļbirku #plaušuspēks un labāko apbalvošana.

• Hokeja fanu sacensība par to, kam lielāks "plaušu spēks". To noskaidros, līdz spēlei izmērot katras komandas līdzjutēju plašu tilpumu un summējot rezultātus.

• Iespēja uzvilkt īpašas empātijas vestes, kas ļauj iejusties HOPS slimnieka ikdienā un izjust, cik grūti ir dzīvot ar pastāvīgu smacējošu elpas trūkumu.

• Spēles ar pārsteigumiem, baloni, bērnu darbnīcas.

• Muzikālie priekšnesumi - Lienes Šomases bērnu un jauniešu studijas audzēkņi, duets Dvīnes, Agnese Rakovska ar talantiem un jaunie dejotāji.

• Foto akcija "Zaķiem patīk nesmēķētāji!", ievietojot bildes Facebook vai Instagram ar mirkļbirku #zakiempatiknesmeketaji

• Iespēja paslidot Arēnā Rīga, kas pēc spēles vienu stundu kļūs par publisko slidotavu visiem 26.novembra hokeja mača apmeklētājiem. Līdzi jāņem savas slidas, tās spēles laikā varēs atstāt garderobē pie B ieejas bez papildu maksas.

• Spēles laikā Arēna Rīga vestibilā pie B ieejas darbosies Pasaku nama rotaļistaba bērniem līdz 6 gadu vecumam bez papildu maksas

Akciju rīko Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija sadarbībā ar hokeja klubu Dinamo Rīga, Latvijas Plaušu fondu un biedrību "Radošā apvienība jauniešiem TREPES".

Latvijā ar smacējošo bronhītu jeb HOPS, kas neatgriezeniski bojā dziļos elpceļus un plaušas, sirgst aptuveni 150 000 cilvēku. Oficiāli gan šāda diagnoze ir uzstādīta tikai aptuveni 25 000 cilvēku, jo gan slimnieki un viņu tuvinieki, gan ģimenes ārsti HOPS bieži neatpazīst, stāsta asoc. profesors Alvils Krams, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Vairāk kā 80% gadījumu HOPS izraisa smēķēšana, un visbiežāk ar to slimo vīrieši pēc 45 gadu vecuma. Kā uzsver A.Krams, pamati smacējošajam bronhītam visbiežāk tiek likti jau bērnībā, jo aptuveni 90% smēķētāju sāk pīpēt pusaudža gados, pēcāk nespējot atmest, jo izveidojusies smaga nikotīna atkarība.

"Tāpēc svarīgākais ir panākt, lai jaunieši dzīvo veselīgu dzīvi bez cigaretēm, lai sporto, elpo tīru gaisu, rūpējoties par savām plaušām un veselību kopumā. Uz to mudina arī HOPS diena, ko šogad atzīmējam ļoti sportiskā noskaņā," uzsver A.Krams.

Savukārt tiem smēķētājiem, kam dzīvi apgrūtina smacējošs elpas trūkumus un klepus, noteikti jādodas pie ārsta un jāpārbauda plaušu veselība. Labā ziņa ir tā, ka smacējošo bronhītu var viegli diagnosticēt, veicot spirometriju. Arī ārstēšana ir efektīva un īsā laikā spēj būtiski uzlabot slimnieka dzīves kvaltāti. Diemžēl tās pieejamību samazina nepietiekamā valsts noteiktā HOPS zāļu iegādes kompensācija, kas Latvijā ir tikai 50% apmērā no medikamentu cenas, norāda A.Krams.

Ignorēt HOPS nedrīkst, jo slimība var būt nāvējoša. " Mirstība pēc smacējošā bronhīta pirmā smagā uzliesmojuma un hospitalizācijas turpmāko septiņu gadu laikā ir aptuveni divas reizes augstāka nekā pēc miokarda infarkta," brīdina A.Krams.