Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Narkotiku skandāla dēļ Ričiem bail iziet uz ielas

© F64 Photo Agency

Narkodīleru zīmogs uz pieres, naidīgi skatieni uz ielas un mūziķu karjeras beigas – šādās tumšās krāsās pēc »VZ« raksta «Riču ģimene iesaistīta narkotiku skandālā» nākotni iekrāso romu ansamblis, kas sevi dēvē par Riču ģimeni.

Viņi uzsver, ka neviens no viņiem nav saistīts ar narkotiku tirdzniecību vai lietošanu un gadījums, par ko rakstīja »VZ«, esot vien nelaimīgu apstākļu sakritības rezultāts, kas skāris tikai vienu no grupas dalībniekiem – Agri Sunīti.

Kas toreiz notika?

»VZ« jau rakstīja, ka 15. janvārī policijas specvienības darbinieki iekļuvuši kāda Ķengaraga nama kāpņutelpā un izlauzuši kāda dzīvokļa dzelzs durvis. Tas noticis tik skaļi un draudīgi, ka bruņotā ielaušanās radījusi izbīli un pamatīgu šoku teju visiem nama iedzīvotājiem. Vairākas stundas iedzīvotāji varēja vērot policistu darbošanos, kuras iemeslus varēja vien minēt. Tas, ap ko lieta grozās, tapis skaidrs ap pusnakti, kad zem nama logiem pie nama ārsienas bija parādījusies kaudze ar «baltiem maisiņiem», ļaujot minēt, ka policijas darbošanās saistīta ar narkotiku tirdzniecību.

Vēl ap pulksten vieniem naktī kaimiņu nama iedzīvotāji manījuši, ka ieradies arī kinologs ar policijas suni, kuram, visticamāk, bija uzticēts darbiņš šai dzīvoklī atrast vēl kaut ko. Pārmeklēta tikusi arī kāda mašīna, kuru, pēc »VZ« informācijas avotu stāstītā, lieto viens no skanīgās Riču ģimenes mūziķiem – Agris Sunītis. Pagājušā gada nogalē kopā ar brāli Kasparu un brālēnu Rinaldo viņi kļuva par LNT sadziedāšanās svētku «Dziedošās ģimenes» jubilejas gada uzvarētājiem. Protams, viena grupas dalībnieka nedienas neizbēgami atsaucās arī uz visiem pārējiem, lai gan reāli neviens cits no šī ansambļa dramatisko notikumu tuvumā nebija.

Ekspertīzē narkotiku pēdas neatrod

Riču ģimenes ansambļa dalībnieks Agris Sunītis »VZ« apstiprināja, ka todien viņš tiešām bijis iepriekš minētajā dzīvoklī. «Ap desmitiem vakarā ielauzās specvienība, un es nesapratu, kas par lietu. Dzīvoklī bija vēl divi sirmgalvji un divas sievietes – viena ģimene. Mani pārbaudīja, pateicu, ka man ārā stāv mašīna, un tad policija pārbaudīja arī to. Tobrīd nesapratu, ko viņi tur meklē, bet loģiski, ka nekā pretlikumīga neatrada. Tuvāko stundu laikā mani nosūtīja uz ekspertīzi, kurā tika meklēta narkotisko vielu klātbūtne. Tā konstatēja, ka narkotikas lietojis neesmu. Pat rokas pārbaudīja, vai [narkotikas] esmu turējis rokās. Nebiju,» stāsta Sunītis. Uz jautājumu, vai viņam bijusi kāda nojausma par narkotiku klātbūtni dzīvoklī, Sunītis retoriski atvaicāja: «Vai tad es izskatos pēc idiota? Nu jau Latvijā esmu diezgan atpazīstams. Domājat, ka es ietu uz tādu vietu un riskētu ar savu reputāciju?!»

Lieta gan vēl nav beigusies

»VZ« rīcībā esošā neoficiālā informācija no pārbaudītiem avotiem liecina, ka Sunītis dzīvo minētajā dzīvoklī, lai gan viņš pats kategoriski apgalvo, ka tur tikai ciemojoties. Patiesībā – nav melots: Sunītis tiešām tur nav pierakstīts vai deklarēts, līdz ar to var secināt, ka viņš gandrīz vai katru dienu vakarā dodas uz šo dzīvokli ciemos un šo ciemošanos pabeidz rīta agrumā, lai vakarā atkal nāktu ciemos, un tā jau kādus sešus vai pat astoņus gadus (vismaz tā šo «ciemošanos» aprakstīja »VZ« informācijas avots)...

Nekādus faktus par izmeklēšanas gaitu atklāt nevēlējās nedz izmeklētāja, kas nodarbojas ar šo lietu, nedz Valsts policijas preses centra pārstāvji. Jautāts, vai var atklāt kādas pretenzijas policijai ir pret Agri Sunīti, Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis atbildēja, ka personas datu aizsardzības likums liedz viņam atklāt jebkādu informāciju par cilvēkiem, kas iesaistīti kriminālprocesos. Tik vien viņš var atklāt, ka tajā trešdienā, plaša mēroga operācijā, kurā piedalījies speciālo uzdevumu bataljons sadarbībā ar Ķengaraga policijas iecirkņa darbiniekiem, atsavināti 117 grami heroīna, 5,2 grami marihuānas un 4,4 grami amfetamīna par kopējo aptuveno tirgus vērtību 15 000 – 18 000 eiro. Par narkotisko vielu tirdzniecību lielos apmēros uzrādīta apsūdzība kādai 1986. gadā dzimušai agrāk netiesātai sievietei.

Visi čigāni nav vienādi

«Mēs nekad neesam bijuši saistīti ar narkotiku tirdzniecību, un arī Agris ieradās ne tajā laikā, ne tajā vietā,» pauda viens no ansambļa pārstāvjiem Ritvars Sunītis. «Pēc šī raksta mums zvanīja un atteica koncertus, neviens negrib dot reklāmu un arī LNT ir sadusmojušies, jo bezmaz vai sanāk, ka arī viņi tajā iesaistījušies. Mēs tagad varam mierīgi beigt muzicēt un braukt prom no Latvijas. Cilvēki pat uz ielas tā pretīgi uz mums noskatās. Cilvēki nesaprot, ka visi čigāni nav vienādi. Daudzi uzskata – ja esi čigāns, tad noteikti narkodīleris. Jā, ir čigāni, kas ar to nodarbojas, bet katrā tautā ir savi kropļi,» viņš saka.

Pēc pašu muzikantu stāstītā, viņiem šī skandāla rezultātā nācies atcelt vairākus desmitus koncertu, no sadarbības atteikušies arī daži potenciālie reklāmas devēji. Zaudējumu summa lēšama ap 10 000 eiro (vai latiem). Tiesa, sarunas gaitā ar »VZ« summa gan pēkšņi nez kāpēc sāka pārsniegt 10 000 eiro (vai latus), bet tas nu tā...

Baidās no saviem tautiešiem

Viens no cilvēkiem, kurš pēc minētās publikācijas esot uzgriezis muguru Riču ģimenei, ir dziedātājs Kaspars Antess, kuram kopā ar Riču ģimeni bijuši ieplānoti vairāki koncerti. «Varbūt man nevajadzēja baidīties, taču es nezināju īsti, kas par lietu un cik dziļi ģimene šajā lietā iesaistīta, tāpēc arī izlēmu, ka trīs koncerti, ko bijām kopā ieplānojuši, jāatceļ. Es nevēlējos riskēt, jo man nav tādas «aizmugures». Koncertus biju plānojis rīkot par saviem līdzekļiem,» »VZ« godīgi atzina Kaspars Antess. «Tomēr es nedomāju, ka Ričiem būtu jāpārtrauc mūziķu karjera, jo arī bez šiem trim [koncertiem] ir daudz uzaicinājumu, un tos neviens nav atsaucis. Cilvēki nav pārstājuši interesēties. Tie, kuri nāk uz mūsu koncertu, neliek mūs vienā plauktiņā ar citiem, bet daudzi, kuri uz koncertiem nenāk, tāpat liek visus čigānus vienā plauktiņā. Būtībā es līdz šim neesmu izjutis, ka tas, ko dara daļa no maniem tautiešiem, kaut kādā veidā atsauktos uz mani,» pauda Antess.