Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Šlesera miljoni pāriet sievai

© F64

Ar iespaidīgu dāvinājumu pērn izcēlies Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers. Savā ikgadējo ienākumu deklarācijā viņš uzrādījis vairāk nekā divus miljonus latu vērtus zemes un firmas kapitāla daļu dāvinājumus, kas pārgājuši viņa sievas Ineses Šleseres īpašumā.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Aināra Šlesera dāvinājums, cik var spriest no dokumentiem, saistīts ar nesen uzmanības centrā nonākušo īpašumu Bulduros, Upes ielā 1a, kur savrupmājas izbūvei kāpu zonā paredzēts izcirst vairākas lielas priedes.

Šlesers ne tikai atdāvinājis zemesgabalu, bet arī pusi kapitāldaļu SIA «Avadel» (bijusī SIA «Ulmaņgatves centrs») tieši viena miljona latu vērtībā. Tā ir firma, kas īpašumā Upes ielā 1a veic celtniecības darbus un kurai zeme oficiāli ir iznomāta. Vēl būdams satiksmes ministrs, 2007. gadā Šlesers tās pamatkapitālā iemaksājis 1 998 000 latu (teju visus savus ietaupījumus). Pašvaldībā pieejamie dokumenti liecina, ka īpašumu Šlesers savai firmai iznomājis līdz 2019. gada 31. decembrim, noslēdzot nomas līgumu starp sevi un «Avadel» tās valdes locekļa Ivara Gulbja personā, kurš savukārt ir bijušais ministra padomnieks, bet vēlāk ieņēmis amatus a/s «Latvijas pasts», «Latvenergo» un «Air Baltic Corporation» padomēs.

Kāpēc un par cik īpašums iznomāts paša firmai, vai divi miljoni latu, kas ieskaitīti «Avadel» pamatkapitālā, ir nauda, ko paredzēts izlietot būvniecībā, Šlesers toreiz atbildēt atteicās. Arī tagad īsti nav skaidrs, kāpēc šis dāvinājums veikts un kas no tā mainās, jo tāpat gandrīz visi nekustamie īpašumi (tādu Šleseram ir pieci) ir kopīpašumā ar sievu un, vai nav vienalga, kurš iegulda naudu mājas celtniecībā. Nav arī dzirdēts, ka Šleseru pāris grasītos šķirties, kas izskaidrotu mantas dalīšanu.

MILJONI

Firmas, kas ceļ Šleseru ģimenes māju, pamatkapitālā Ainārs Šlesers ieguldīja ap diviem miljoniem latu – gandrīz visus savus oficiālos ietaupījumus. Tagad puse firmas pieder sievai Inesei Šleserei.