Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Latviešu politiķi nekautrējas "Twitter" būt neformāli

© f64

Mikrobloga «Twitter» popularitāte aug arī Latvijā, un to sāk izmantot arvien vairāk valsts amatpersonu un politiķu. Šobrīd tajā atrodams gan premjers Valdis Dombrovskis, gan vairāki ministri, gan Rīgas domes tandēms – mērs Nils Ušakovs un vicemērs Ainars Šlesers.

Kurš ir īstais Repše?

Finanšu ministram Einaram Repšem portālā «Twitter» ir pat divi konti, kaut gan Finanšu ministrijas komunikācijas nodaļa uzsver, ka ministrs šo vietni neizmanto vispār un viss, kas tajā rakstīts, ir viltvāržu roku darbs. Neraugoties uz to, abi «Twitter» Einari seko vairāk nekā 1000 cilvēkiem un arī par interesi no sabiedrības puses nevar sūdzēties. Abi profili atšķiras ar to, ka vienā tiek pausts ministra viedoklis par ekonomikas aktualitātēm, bet otrs ir krietni filozofiskāks, iekļaujot gan dažādas domu pērles («Neviens cilvēks manās acīs nekad nav zaudējis cieņu ielāpa dēļ, un tomēr viņi vairāk rūpējas par modi nekā par tīru sirdsapziņu»), gan ielaižoties diskusijās par leģendāro ādas uzvalciņu janvāra sākumā: «Ja runa iet par uzvalka nomaiņu. Tas būs vasarā, tad, kad būs karsts, un nāksies pāriet uz vasaras uzvalku.»

Tiesa, negribas ticēt, ka valsts finanšu ministrs savu debiju «Twitter» pirms gada patiešām pats būtu sācis ar tekstu (oriģinālajā rakstībā): «1. tvīts!! Neizsprotu preses pārstāvju nekompitenci.»

Mūrniece pieejama pat naktī

Viena no aktīvākajām «Twitter» lietotājām ir iekšlietu ministre Linda Mūrniece. «Izmantoju «Twitter» gan kā informācijas nodošanas vietu – pārsvarā par aktualitātēm, kas saistītas ar iekšlietu sistēmu –, gan lai sazinātos ar sabiedrību, gan atbildētu uz jautājumiem. Tā ir iespēja nepastarpināti pateikt savas domas, kuras nevienam nav jātulko, jo nākušas no pirmavota, nevis žurnālistu pārstāstījumā. Personiskajai dzīvei tas man ir atņēmis kādu pusstundu vakarā. Profesionāli – tā ir papildus iespēja viedokļa paušanai,» informē ministre.

Mūrniece ne tikai raksta par policijas aktualitātēm, īpaši uzsverot labos darbus, bet arī aktīvi komunicē ar sabiedrību un cenšas reaģēt uz pretenzijām. Par to, ka Mūrniece ir viegli sasniedzama un atvērta komunikācijai, pārliecinājās arī »VZ«, kad ministre īsi pirms pusnakts atsaucās uz tiešo ziņojumu čivināšanas tīklā...

Pieprasītākais – Šlesers

Biežs viesis «Twitter» vietnē ir arī Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers, kurš var lepoties ar lielāko sekotāju skaitu politiķu vidū (vairāk nekā 2800 lietotāju). Viņš mikroblogu visbiežāk izmanto savas darba kārtības un viedokļa atspoguļošanai, taču ar citiem lietotājiem publiskās vārdu apmaiņās ielaižas ļoti reti. Krietni bēdīgāk ar «Twitter» iespēju izmantošanu sokas viņa kolēģim, Rīgas mēram Nilam Ušakovam, kurš regulāri iemet pa sausai atzīmei par savām dienas gaitām, taču šķiet, ka citi lietotāji un to viedoklis viņam ir absolūti vienaldzīgs.

VVF čivina bezjēdzīgi

Otrs populārākais politiķis ar 2200 sekotājiem «Twitter» ir premjers Valdis Dombrovskis, kurš tajā reģistrējies 24. maijā – pāris mēnešus pēc kļūšanas par Ministru prezidentu. Tiesa, ar čivināšanu premjers īpaši neaizraujas un, ja vēlas izteikties, savu sakāmo raksta blogā.

«Twitter» atrodama arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, taču viņas konts ir visnotaļ bezjēdzīgs – kopš 10. novembra tajā veikti 17 ieraksti, no kuriem puse ir dublēti angliski, turklāt lielākā daļa no tiem reklamē eksprezidentes jauno grāmatu. Gan Ušakovam, gan VVF tomēr atradušies ap 900 sekotāju.

«Vides spermatozoīds»

Vides ministrs Raimonds Vējonis tviteri sācis izmantot 23. februārī: «Manuprāt, tas ir labs komunikācijas veids ar paziņām un sabiedrību.» Ministrs priecājas, ka «Twitter» pieļauj neformālu saziņu un subjektīvas nianses, kā arī ļauj operatīvi un regulāri sasniegt tos cilvēkus, kuru domas un gaitas viņam šķiet interesantas.

Pārējo amatpersonu vidū Vējonis tiešām mazliet izceļas ar neformālākām atziņām, piemēram, pirms pāris nedēļām atgādinot saviem sekotājiem: «Ja Tev kādreiz uznāk skumjas un grūtsirdība, atceries, ka reiz Tu izrādījies pats ātrākais spermatozoīds. Baudi dzīvi!» Tāpat ministram padevies visnotaļ spilgts salīdzinājums par konkurentiem LPP/LC, kas atteicās iet valdībā, bet solīja to atbalstīt svarīgos jautājumos. «Tas ir tā – es nemīlu meiteni, bet, kad būšu nogribējies, tad tomēr pārgulēšu ar to,» uzskata Vējonis.

Kaunas par ministra amatu?

Salīdzinoši neformāls ir arī labklājības ministrs Uldis Augulis, kurš 10. februārī reģistrējies «Twitter» kā «zemnieks, pagasta vecis, liels moto sporta fans un atbalstītājs», bet ministra amatu nav norādījis. «Piereģistrējos, lai publiskajā telpā izteiktu savu viedokli, lai ar sabiedrību sazinātos nepastarpināti. Cenšos rakstīt regulāri – dažkārt reizi dienā, dažkārt sanāk retāk. Iespēju robežās rakstu pats, taču, ņemot vērā saspringto laiku un aizņemtību, nereti man palīdz biroja darbinieki,» atzīst Augulis. Ministrs norāda, ka «sociālajiem medijiem popularitāte aizvien pieaug, jo ikviens kļūst ātri sasniedzams, arī politiķi. Tā ir iespēja uzzināt sabiedrības noskaņojumu un sekot līdzi notikumiem. Tai pašā laikā arī pašam ir iespēja sniegt viedokli un būt sasniedzamam sabiedrībai.» Šis arī varētu būt iemesls, kāpēc, tuvojoties vēlēšanām, tviteris latvju politiķu vidū varētu kļūt arvien iecienītāks.