Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Latvijas jauniešu hokeja pamatā – vecāku miljoni

© F64

Līdz 17. aprīlim Rīgā norisināsies pasaules čempionāts hokejā U18 vecuma grupā, kurā ceļazīmi uz elites grupu centīsies izcīnīt arī Latvijas valstsvienība. Tajā spēlē vairāki puiši, kuru uzvārdi biznesa aprindās ir pazīstami.

Iespējams, šādas U18 hokeja izlases nemaz nebūtu, ja entuziasms nemudinātu šajā sporta veidā savas atvases iesaistīt pilsoņus no sabiedrības bagātākajiem slāņiem. Ekspremjers Aigars Kalvītis, kura jaunākais dēls Rūdolfs startē arī šajā čempionātā, lēš, ka vecāki 1991. līdz 1995. gadā dzimušo hokeja cerību trenēšanā ieguldījuši ap 2,5 miljoniem latu.

Pašreizējā hokeja izlase nokomplektēta no hokeja skolas «Aisbergs», ko savulaik vadīja Kalvītis, «Baldera hokeja skolas» un «Liepājas metalurga» jaunajiem talantiem, kuru vidū ir ne viens vien sabiedrībā pazīstams uzvārds. «Tā diemžēl vienmēr ir bijis hokejā, ka lielā mērā viss balstās uz vecāku pleciem. Es, Vents Lipsbergs, Jānis Sprinovskis, Valentīns Bļugers – tie ir tie, kuri lielā mērā nodrošināja perspektīvu hokejā. Faktiski katram spēlētāju gadam bijis pa kādam sponsoram, bez kura nekādus panākumus nevarētu gūt. Tā, piemēram, mums tikpat kā nav neviena laba 1992. gadā dzimuša spēlētāja, jo šajā gadā dzimušajiem sponsori neatradās,» »VZ« pauda Kalvītis. Piemēram, par 1991. gadā dzimušajiem spēlētājiem gādāja gan Kalvītis (viņa dēls Kārlis dzimis šajā gadā), gan «Liepājas metalurga» akcionārs, miljonārs Sergejs Zaharjins.

1993. gadā dzimušo jauno hokejistu patrons ir Jānis Sprinovskis, kura vārds parādās saistībā ar dubulto enerģijas tarifu nelielām koģenerācijas stacijām lobēšanu jeb tautā sauktajiem Šķēles vēja parkiem. Tāpat viņa vārds parādās arī saistībā ar ekskluzīvu īpašumu pirkšanu un pārdošanu gan Rīgā, gan slavenajā Jūrmalas Kāpu ielā. Viņa dēls Mikus spēlē EAC «Junior Capitals» Kanādā.

1994. gadā dzimušo patronāžu uzņēmies gan Kalvītis, gan turīgais advokāts Valentīns Bļugers, un šis bijis veiksmīgs ieguldījums, jo abu šo vīru atvases šajā U18 čempionātā varam redzēt uz ledus, turklāt labāko skaitā. Arī 1995. gadā dzimušajiem ir savi labvēļi. Tie ir uzņēmējs un Hokeja federācijas valdes loceklis Māris Martinsons un Brocēnu puses uzņēmējs Zigmunds Birzītis. Martinsona dēls Mārcis un Birzīša dēls Bruno ir daudzsološi hokejisti. Mārcis patlaban spēlē Vācijā, bet Bruno – tepat «SK Rīga 95».