Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Zināmais un nezināmais par Andra Bērziņa un viņa draudzenes privāto dzīvi

© f64

Norimušas Valsts prezidenta ievēlēšanas karstākās batālijas – tagad interesenti pievērsušies Andra Bērziņa biogrāfijas un privātās dzīves apcerei. Izrādās, ka savu ģimenisko dzīves pusi Bērziņš tur aiz trejdeviņām atslēgām, taču tas nav tikai viņa, bet arī prezidenta otras pusītes – civilsievas Daces Seisumas – lēmums.

Zatleres ēnā

Pēc kādreizējā «SEB Unibankas» šefa Andra Bērziņa (66) ievēlēšanas par Valsts prezidentu īsu brīdi medijos valdīja kaut kas līdzīgs apjukumam, bet tad visi knaši ķērās pie jaunās valsts galvas biogrāfijas preparēšanas. Pagaidām zināms vien tas, ka ar sievu Dzintru prezidents ir šķīries pirms teju 20 gadiem, bet tagad dzīvo kopā ar 38 gadus veco Daci Seisumu, kas ir mediķe. Viņam ir divi bērni no pirmās laulības (dēls Aigars Bērziņš un meita Eva Manavaduge), kā arī sešus gadus vecais Kristaps Andris, kurš dzimis jaunajās attiecībās. Vēl baumo, ka prezidentam esot arī ārlaulības bērns (vai pat divi), taču pats Bērziņš to nav komentējis.

Kas ir jaunā valsts pirmā lēdija? Iespējams, ka šis jautājums nevienu nebūtu nodarbinājis, ja ne Lilitas Zatleres «spožā» četrgade, kuras laikā viņa bieži vien uzskatāmi parādīja, kam pieder tas kakls, kurš groza valsts galveno galvu.

Noslēpumainā lēdija

Pagaidām valsts pirmā lēdija Dace Seisuma jebkādas intervijas atteikusi, lai gan pagrīdē arī nav nolīdusi – viņa joprojām ik dienu dodas uz darbu Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, kur ir sertificēta ārste interniste, kas specializējas endokrinoloģijā. »VZ« paviesojās minētajā medicīnas iestādē, taču tur strādājošie acīmredzot jau bija instruēti par gaidāmo bulvārpreses iebrukumu, tāpēc no visiem jautājumiem atvairījās ar labi trenētu speciālistu ķērienu. Darbu pamest viņa negrasoties, taču kaut kur tālākos plānos vīd domas par studijām ASV.

Prezidenta dzīvesbiedre ir krietni jaunāka par viņu – pēc »VZ« rīcībā esošās informācijas, Seisuma dzimusi 1973. gada janvārī. Mācījusies Cēsu valsts ģimnāzijā (kādreizējā 1. vidusskola), ar Bērziņu iepazinusies Cēsu pusē. No »VZ« aptaujāto Seisumas skolasbiedru stāstītā rezumējās šāda aina: sieviete ar mugurkaulu, savu raksturiņu, ļoti mērķtiecīga un arī centīga. Katrā ziņā – ne avantūriste. Dažs Seisumu skolas gados nebija pat īsti pamanījis, bet citi apgalvoja, ka viņu varēja ierindot glītāko meiteņu «Top 5», vismaz starp savas un paralēlo klašu meitenēm. «Stabils četrinieks pēc to laiku [piecu baļļu] mērauklām, taču visu laiku viņa bija viena, un te pēkšņi – bērniņš pēc 30 [gadu vecuma sasniegšanas],» atminējās skolasbiedre. «Mēs zinājām tikai to, ka būs bērniņš, ka viņai ir gados vecāks vīrietis, bet neko sīkāk.»

Sargā privāto teritoriju

Izrādās, jau skolas gados Seisuma sargājusi savu privāto dzīvi. «Viņai nepatika, ja kāds interesējās par ģimenes lietām: jā, zinājām, ka mamma ir dakterīte – pulmanologs vai alergologs –, zinājām, kas ir vecāki, ka viņai ir divi brāļi, bet visus savā mājā viņa nelaida,» atminas skolasbiedrene. «Augumā bija maziņa, visi saucām par Dacīti, samērā klusa, taču ļoti mērķtiecīga – jau devītajā klasē izdomāja, ka mēģinās kļūt par ārsti, un bija viena no diviem, kas izvēlējās kārtot eksāmenu bioloģijā. Nevarētu teikt, ka ar gaišu galvu, taču ļoti centīga: ja kaut ko apņēmās, tad to noteikti arī izdarīja,» šādas atmiņas par Seisumu ir cēsniekiem. Vēl kāda no skolasbiedrenēm par viņu saka līdzīgus vārdus: «Klusa meitene. Nebija no tām, kas lēktu citām priekšā.»

Viņa skolā bijusi labi ieredzēta, bet ārpusklases aktivitātēs gan nav iesaistījusies – vien lasījusi grāmatas un mēģinājusi («viņai nepadevās!») adīt. Cik noprotams no stāstītā, pēdējos gados no sava finansiālā stāvokļa izmaiņām degunu gaisā nav cēlusi un nedara to arī šobrīd. «Mums bija plānots viņu sētā [Cēsu pusē, Amatas krastos esošajās «Kājiņās»] rīkot salidojumu, bet tagad jau laikam nāksies to pārcelt uz citurieni,» nopūtās kāds klasesbiedrs.

Bērnu skaits nav zināms

Arī par Bērziņa bērniem zināms visai maz. Kā »VZ« pastāstīja informācijas avoti «SEB Unibankas» aprindās, viņš nekad neesot afišējis savu privāto dzīvi – bankas pasākumos nav redzēta ne bijusī sieva, ne arī gados jaunā tagadējā dzīvesbiedre. Arī bērni. Dēls Aigars ir uzņēmējs, bet par viņa spējām šajā nozarē daudzi smīkņā – vīrs vairāk «izbraucot» uz sava papuča vārda rēķina. Savukārt meita Eva esot patīkama sieviete, kas izglītību guvusi ASV. Studējot tur, viņa iepazinusies arī ar savu nākamo vīru – pēc neoficiālas informācijas šrilankieti, uzvārdā Manavaduge. Abi atbraukuši uz Latviju, sākuši strādāt «SEB Unibankas» Latvijas filiālē, bet vēlāk Eva pārcelta darbā uz bankas centrālo sistēmu. Kā uzver viņas pazinēji, tas nekādā gadījumā nav saistīts ar tēvu – vienkārši meitene ir patiešām izglītota un uzņēmējdarbībā talantīga. Savukārt vīrs darbojoties IT nozarē, tātad savu biznesu var apkalpot praktiski no jebkuras vietas pasaulē.

Ulmane bija pirmā

Pagaidām gan nav zināms, cik bieži un vai vispār TV kameru priekšā līdzās ar jauno Valsts prezidentu Bērziņu parādīsies arī viņa otra puse – kā zināms, ar varu piespiest «zīmēties» nevienu nevar. Bērziņš jau brīdi pēc balsojuma apgalvoja, ka šajā amatā galvenokārt strādās viens un kopā ar savu dzīvesbiedri kaut kur oficiāli dosies, tikai galējas nepieciešamības spiests, un tas Latvijā pagaidām ir nepierasti, lai gan ārzemēs nav nekāds retums.

Pirmās lēdijas tēlam tādā izpratnē, kādu to saprot, piemēram, ASV, pilnībā atbilda atjaunotās Latvijas prezidenta Gunta Ulmaņa sieva Aina, kas bez problēmām iekļāvās augstākā līmeņa sabiedriskajā dzīvē. Būdama ekonomiste, viņa interesējās par mākslu, literatūru un mūziku, piedalījās dažādos labdarīgos un sabiedriskos pasākumos, sadarbojās ar Latvijas Bērnu fondu un Nacionālo rehabilitācijas centru «Vaivari», kopā ar Zviedrijas karalieni Silviju kļuva patronese Latvijas–Zviedrijas projektam «Dzīvesprieks–Livslust» utt. No savas laulātās draudzenes Vairas Vīķes-Freibergas pavadīšanas sabiedrībā nevairījās arī Imants Freibergs: viņš 37 reizes piedalījies oficiālajās ārvalstu vizītēs un 84 reizes – neoficiālajās, kā arī 45 reizes stāvējis pie sāniem dzīvesbiedrei, uzņemot citu valstu prezidentus. Tomēr visspilgtāk uz Latvijas prezidentu dzīvesbiedru fona izceļas Valda Zatlera sieva Lilita. Viņas sabiedrisko aktivitāšu aprakstam ar žurnālu būtu par maz, un drīzāk, ja Zatlers kādā pasākumā ieradās bez sievas, tad klātesošajiem radās jautājums – vai kas noticis?! Izskatījās, ka Zatlere tiešām ir izbaudījusi valsts pirmās lēdijas statusu, tāpēc nedaudz izbrīna Zatlera lēmums atlaist Saeimu, kas būtībā arī nogrieza viņa ceļu uz pārvēlēšanu.

UZZIŅAI

Andris Bērziņš dzimis 1944. gada 10. decembrī Nītaurē, ieguvis augstāko izglītību radioinženiera specialitātē un strādājis uzņēmumā «Elektrons». Pēc tam uzkalpojies līdz sadzīves pakalpojumu ministra vietnieka amatam Latvijas PSR valdībā, kuru vadīja Vilnis Edvīns Bresis. No valdības pārcēlies uz dzimto pusi vadīt Valmieras rajona pašvaldību. No Valmieras viņu ievēlēja Augstākajā padomē, kas pasludināja Latvijas neatkarību. No 1993. gada vadījis «Unibanku» un šajā darbā nostrādājis vairāk nekā desmit gadu.

Saskaņā ar ienākumu deklarāciju Bērziņam pieder 37 īpašumi – zemes gabali dažādos Latvijas pagastos, automašīna «Mercedes» un divi traktori, kā arī kapitāldaļas SIA «Vaļņu nams 11» un zemnieku saimniecībā «Kājiņas». Vērtspapīros prezidents deklarējis «SEB Bankas» obligācijas par kopējo vērtību, kas nedaudz pārsniedz 300 000 eiro, bet uzkrājumos – vairāk nekā divus miljonus eiro (kredītsaistības aptuveni uz pusi mazākas).